Ana SayfaGüncel26 KHK yürürlüğe girdi, ‘OHAL hukuku’ yasalaştı

26 KHK yürürlüğe girdi, ‘OHAL hukuku’ yasalaştı

HABER MERKEZİ – OHAL kapsamında çıkarılan 31 KHK’den 26’sı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasının ardından Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Böylece bir buçuk yıldır KHK’lerle oluşturulan ‘OHAL hukuku’ yasalaşırken, Anayasa Mahkemesi’nin KHK’lerle ilgili başvuruları reddetmesinin gerekçesi de ortadan kalkmış oldu. Yasalaşan KHK’ler için artık AYM’ye başvurulabilecek.

Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında çıkarılan 31 Kanun Hükmünde Kararname’den (KHK) 26’sı, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasının ardından gece yarısı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlülüğe girdi.

Böylelikle OHAL kapsamında çıkarılan KHK’ler yasalaşmış oldu.

Cumhuriyet’ten Sinan Tartanoğlu’nun haberine göre Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren KHK’lerin arasında ihraç/iade ve kapatma/açma kararnameleri yer aldı.

Ayrıca OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu’nun kuruluş KHK’si, dolayısıyla komisyona tesis edilen idari tedbir işlemlerinin incelenmesi olarak tanımlanan görevleri de yasalaşmış oldu.

Ancak Komisyon’un artık yasalaşan KHK’lerle ihraç edilen bir kamu görevlisinin durumunu incelemesi ve iadesine karar vermesi durumunda yaşanacak karışıklık ise soru işaretleri meydana getirdi.

OHAL Komisyonu’na AYM benzeri hukuksal denetim gücü

Yasalaşan KHK’lerle birlikte yürütmenin oluşturduğu bir idari denetim mekanizmasına, yasalaşan bir ihraç kararını iptal etmesi için Anayasa Mahkemesi (AYM) gibi hukuksal denetim gücü verilmiş oldu.

Komisyonun ihraç edilen bir kamu görevlisini görevine iade etmesi için, artık KHK’yi değil, yasayı denetlemesi gerekiyor.

İade kararı verilmesi durumunda yasanın tekrar yayımlanması ya da iade edilen kişi için yasalaşan KHK’ye ilişkin yeni bir düzenleme yapılması gerekiyor.

KHK’ler için Anayasa Mahkemesi’ne başvurulabilecek

Öte yandan AYM’nin KHK’lerden doğan işlemlerle ilgili başvuruları reddetmesinin ve OHAL Komisyonu’nu işaret etmesinin de gerekçesi KHK’lerin yasalaşması ile ortadan kalkmış oldu.

Böylece artık yasalaşan KHK’ler için Anayasa Mahkemesi’ne başvurulabilecek.

Previous post
Yunanistan: Askerlerimiz Türkiye'de rehin
Next post
Moody's, Türk bankalarının notunu kırdı