Ana SayfaDünya42. gün: Afrin’e operasyon sürüyor, çatışmalar devam ediyor

42. gün: Afrin’e operasyon sürüyor, çatışmalar devam ediyor

HABER MERKEZİ – Türkiye’nin ÖSO gruplarıyla beraber Afrin’e dönük saldırıları 42’nci gününde. BM Güvenlik Konseyi’nin Suriye geneli ‘ateşkes’ kararına rağmen kent karadan ve havadan hedef alınırken, bölgedeki çatışmalar da devam ediyor. Gün içinde Afrin’e yönelik operasyona ilişkin haberleri, yapılan açıklamaları ve ilgili gelişmeleri canlı sayfamızdan takip edebilisiniz.


22:05 | Erdoğan: 120 civarında şehidimiz var

Senegal’deki temaslarını tamamlayarak Afrika ziyaretinin son durağı olan Mali’ye geçen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, mevkidaşı İbrahim Boubacar Keita ile düzenlediği ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Sputnik’in haberine göre Erdoğan, Türkiye’nin Afrin’e dönük askeri operasyonuna ilişkin yaptığı açıklamada “Mehmetçiğimiz ve ÖSO olmak üzere 120 civarında şehidimiz var. 2348 teröristi etkisiz hale getirdik” dedi.

Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli ise bugün yaptığı açıklamada, “Harekât kapsamında maalesef 41’i Türk Silahlı Kuvvetlerimizden, 116 ÖSO mensubu olmak üzere toplam 157 şehidimiz var” demişti.


19:10 | HDP’den Afrin açıklaması

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) eş genel başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli, Türkiye’nin Afrin’e dönük askeri operasyonunun durdurulması çağrısında bulundu.

HDP eş genel başkanları tarafından yapılan yazılı açıklamada, dün Afrin’de yaşanan çatışmada 8 askerin hayatını kaybetmesini “savaşın görünen sonuçlarından sadece bir tanesi” olarak belirtildi.

“Savaşarak, ölerek ve öldürerek sorunların çözümünü sağlamak mümkün değildir” diyen Buldan ve Temelli, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Suriye geneli için aldığı ‘ateşkes’ kararının Afrin’de de uygulanması gerektiğini söyledi.

Buldan ve Temelli açıklamalarının sonunda ise şunları kaydetti:

“Her şeye rağmen barış için mücadeleyi sürdüreceğiz. Her şeye rağmen Suriye’de demokratik bir siyasal çözüme ve demokratik bir rejime ulaşılabilmesi için müzakerelerin başlatılması, masaya oturulması önerilerini destekleyeceğiz.

Bir kez daha bu savaşta hayatını kaybeden herkese rahmet, ailelerine ve yakınlarına, halklarımıza başsağlığı ve sabır, tüm yaralılara acil şifalar diliyoruz.”


14:00 | Suriye İnsan Hakları Gözlemevi: Türk jetleri Afrin’de Suriye ordusuna bağlı birlikleri vurdu

Afrin’de çatışmalar Cinderes ve Raco bölgelerinde şiddetlenirken, Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nden Suriye’ye bağlı ordu birliklerinin hedef alındığı açıklaması geldi.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Türk jetlerinin Afrin’e yönelik operasyonda Suriye hükümetine bağlı grupları vurduğunu öne sürdü.

DW Türkçe’deki habere göre Gözlemevi, Afrin’in kuzeyindeki bir köyün hedef alındığı gece düzenlenen operasyonda en az 17 kişinin yaşamını yitirdiğini duyurdu. Gözlemevi’ne göre hava saldırısı sırasında ölenlerin 14’ü geçtiğimiz hafta Afrin’e giren Suriye ordusuna bağlı gruplardan.

Suriye hükümetine bağlı Ulusal Savunma Güçleri (NDF), geçtiğimiz hafta Türkiye ve ÖSO gruplarının operasyonuna karşı Afrin’e intikal etmişti. Türkiye bu grupların Afrin’e girmeden önce vurulduğunu ve konvoyun geri döndüğünü açıklamıştı. Ancak NDF güçlerinin Afrin’e intikal ettiği basına yansımış, NDF Komutanı Ebu Casim Mihemed, “Biz buradayız. Cindires’ten Raco’ya kadarki yerlerimizi aldık. Gelip görebilirler” demişti.


13:44 | Vekilliği düşürülen Sarıyıldız, BM’de konuştu: Afrin, Cizre’nin devamı

International Fellowship of Recoviliation (IFOR – Uluslararası Uzlaşma Birliği) tarafından Birleşmiş Milletler (BM) binasında düzenlenen konferansta konuşan milletvekilliği düşürülen HDP’li Faysal Sarıyıldız, Türkiye’nin Afrin’e yönelik operasyonuna dair açıklamalarda bulundu.

Konuşmasında, sokağa çıkma yasakları döneminde operasyonların hedefi olan kentlerden olan Şırnak’ın Cizre ilçesinde yaşananları anlatan Sarıyıldız, “Bugün Afrin’e yönelik saldırılar Cizre ve sonrası politikalardan bağımsız ele alınamaz” dedi.

BM’yi de eleştiren Sarıyıldız, “Türkiye BM’nin Suriye’deki ateşkes kararına uymuyor. BM de karara uymadığı için Türkiye’ye bir yaptırıma gitmiyor. Onlar da sorumluluklarını yerine getirmiyor” dedi.


12:50 | İsviçreli parlamenterlerden Afrin önergesi: Türkiye’ye karşı sessiz kalınmamalı

İsviçre Sosyalist Parti (SP) Federal Milletvekillerinden Carlo Sommaruga, Manuel Tornare ve Laurence Rielle Fehlmann, Türkiye’nin Afrin’e yönelik operasyonuna ilişkin İsviçre Federal Parlamentosu’na önerge vererek, İsviçre’nin yaşananlar karşısında harekete geçmesini talep etti.

Vekillerin ayrı ayrı verdikleri önergelerde, Türkiye’nin ‘Zeytin Dalı Harekâtı’ ile ‘uluslararası hukuku yok sayarak bir anlamda İsviçre dahil uluslararası camiaya meydan okuduğu’ savunuluyor.

“Yaşanan bu durum karşısında İsviçre Federal Konseyi’nin tavrı ne olacak?” diye soran vekiller, bazı talepler sıralıyor:

  • İsviçre, Türkiye ile yaptığı serbest ticaret sözleşmesini uzatmamalı
  • İsviçre Türkiye’yi uluslararası hukuka saygı duyması için uyarmalı
  • İsviçre yaşananlar karşısında Türkiye’ye karşı sessiz kalmamalı
  • Türkiye’nin sınırlarını aşan taleplerine (Eski PYD Eş Başkanı Salih Müslim’in gözaltına alınması) artık acil bir şekilde son verilmeli
  • BM Güvenlik Konseyi’nin Suriye genelinde aldığı 30 günlük ateşkes kararı hayata geçirilmeli, İsviçre Hükümeti Afrin ve Doğu Guta’da sivillerin korunması için aktif rol almalı

12:32 | Yıldırım: Herhangi bir süre yok, harekât da Afrin’le sınırlı değil

Afrin’e dönük operasyona ilişkin konuşan Başbakan Binali Yıldırım, “Uluslarararası hukuktan ve meşru haklarımızdan kaynaklanan bu harekât, sonuna kadar devam edecek” dedi.

Operasyonun ne zaman sonlandırılacağına dair bir tarih vermeyen Yıldırım, “Burada herhangi bir gün herhangi bir miat söz konusu değildir. Miat ve süre ancak ve ancak terör örgütünün tam anlamıyla yok edilmesi ve etkisiz hale getirilmesine bağlıdır” dedi.

Yıldırım ayrıca operasyonun Afrin’le sınırlı olmadığını da söyledi: “Bu harekâtı Afrin’le sınırlı olarak düşünmemiz de söz konusu değildir.”


12:05 | Kılıçdaroğlu: Evlere, iş yerlerine Türk bayrağı asalım

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Afrin’de 8 askerin hayatını kaybetmesinin ardından yaptığı açıklamada “Bütün vatandaşlarım, şehitlerimizi ebedi istirahatgahlarına yolcu edinceye kadar evlerimize bürolarımıza iş yerlerimize Türk bayrağı asalım” dedi.


11:40 | Savunma Bakanlığı’nın verileri: Afrin’de 41 asker, 116 ÖSO’lu yaşamını yitirdi

Milli Savunma Bakanlığı’nın verilerine göre 20 Ocak’tan bu yana Afrin’de TSK’ye mensup 41 asker hayatını kaybetti, ÖSO gruplarından da 116 kişi çatışmalarda öldü.

Konuyla ilgili açıklamayı yapan Savunma Bakanı Nurettin Canikli, “Harekât kapsamında maalesef 41’i Türk Silahlı Kuvvetlerimizden, 116 ÖSO mensubu olmak üzere toplam 157 şehidimiz vardır” dedi.


10:15 | Economist, Afrin üzerinden medya-hükümet ilişkisini yazdı

Önde gelen haftalık dergilerden The Economist, bu haftaki sayısında, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Afrin’e dönük operasyonunun medyadaki yansımaları üzerinden hükümet ve medya arasındaki ilişkiye yer verdi.

“Medyanın ağzını bağlamak: Türkiye’de kimse Suriye’deki savaşı doğru olarak haberleştirmeye cesaret edemiyor” başlığını taşıyan makalede, “Haberler, hükümet açıklamaları ve ordunun bilgilendirme notlarının harmanlanmasından öteye geçemiyor” denilerek, şu ifadelere yer verildi:

“Türk ordusu Afrin’de tek bir sivile bile zarar vermeden 2 binden fazla YPG’liyi ‘etkisiz hale getirdiğini’ savunuyor. Tek bir ana akım medya kuruluşu bile bu sayıları sorgulamadı.”

Dergi, Türkiye’de objektif haberin önündeki bir diğer engelin ise ‘milliyetçi fanatizm’ olduğunu yazdı:

”Türkiye’deki korku iklimi, sürmekte olan Olağanüstü Hal ve darbe girişimi ardından dizginlerini koparan milliyetçi fanatizm, Afrin’deki savaşı objektif olarak haberleştirmeyi imkansız kılıyor.”


09:40 | Afrin’de şiddetli çatışmalar

Afrin’in Cinderes ve Raco ilçelerinde dün yaşanan şiddetli çatışmalarda TSK, 8 askerin yaşamını yitirdiğini 13 askerin de yaralandığını açıklamıştı. Bölgedeki kaynaklar ise kayıp sayısının daha fazla olduğunu iddia ediyor.

İki ilçedeki şiddetli çatışmaların ardından TSK, gece boyunca Cinderes ve Raco başta olmak üzere birçok yere top atışı ve hava saldırısı gerçekleştirirken, çatışmaların bu sabah da devam ettiği belirtiliyor.

Yerel kaynaklar, Raco’daki Maseka köyünde TSK ile YPG arasında şiddetli çatışmalar yaşandığını bildiriyor.


Türkiye’nin Afrin’e operasyonun ilk ayında neler oldu, kim ne dedi?

İkinci ay: 31.GÜN32. GÜN33. GÜN34. GÜN35. GÜN36. GÜN37. GÜN, 38. GÜN, 39. GÜN, 40. GÜN, 41. GÜN


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
8 Mart öncesi Hakkari'de tüm eylem ve etkinlikler yasaklandı
Sonraki Haber
Estonyalı yönetmen Rainer Sarnet ile masalsı ve ürkütücü 'November' üzerine