Ana SayfaDünya45. gün: Afrin’e operasyon sürüyor, çatışmalar devam ediyor

45. gün: Afrin’e operasyon sürüyor, çatışmalar devam ediyor

HABER MERKEZİ – BM Güvenlik Konseyi’nin Suriye geneli ‘ateşkes’ kararına rağmen Türkiye’nin ÖSO gruplarıyla beraber Afrin’e dönük saldırıları devam ediyor. Bugün operasyonun 45’inci günü; kent karadan ve havadan hedef alınırken, bölgedeki çatışmalar sürüyor. Gün içinde Afrin’e yönelik operasyona ilişkin haberleri, yapılan açıklamaları ve ilgili gelişmeleri canlı sayfamızdan aktaracağız.

 


21:07 | ‘Cinderes’te biri bebek 2 sivil daha yaşamını yitirdi’

BM Güvenlik Konseyi’nin ‘ateşkes’ kararına rağmen Afrin’de devam eden hava saldırılarında yaşamını yitiren sivillerin sayısının arttığı belirtiliyor.

Mezopotamya Ajansı’nın aktardığına göre Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) ait savaş uçaklarının Cinderes ilçesinin Fireriye köyüne yönelik hava saldırısında, Diyana Gazi El Saleh isimli 3 aylık bir bebek ile 25 yaşındaki Mehmud Elo yaşamını yitirdi.

Fireriye köyüne yönelik hava saldırısında, 8 kişinin de yaralandığı bildirildi.

Suriye’den yayın yapan ANHA, TSK’nin Cinderes’e yönelik öğlen saatlerindeki hava saldırısında 3’ü çocuk 13 sivilin yaşamını yitirdiğini aktarmıştı.

Gelen bilgilere göre, Cinderes’te bugün yaşamını yitiren sivillerin sayısı 15’e yükseldi.

Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ ise bugün yaptığı açıklamada, Birleşmiş Milletler ve bazı uluslararası kuruluşlar ile bölgedeki kaynakların gündeme getirdiği sivil kayıplarla ilgili “Sivillere zarar verildiği iddiaları mesnetsizdir” dedi.


19:15 | Afrin Kadın Örgütleri’nden ‘sessizliğe’ tepki, ‘harekete geçme’ çağrısı

Türkiye’nin operasyonun sürdüğü Afrin’deki kadın örgütleri, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla uluslararası topluluklara çağrıda bulundu.

Kadınlar, dünya genelindeki suskunluk karşısında ise ‘şaşkın’ olduklarını belirterek, insan hakları örgütlerine ve Birleşmiş Milletler’e harekete geçmelerini talep etti.


16:58 | “Cinderes ve Raco’da üçü çocuk 16 sivil yaşamını yitirdi”

BM Güvenlik Konseyi’nin ‘ateşkes’ kararına rağmen Afrin’de devam eden hava saldırılarında sivillerin yaşamını yitirdiği belirtiliyor.

Suriye’den yayın yapan ANHA, TSK’nin Cinderes’e yönelik hava saldırısında 3’ü çocuk 13 sivil yaşamını yitirdiğini bildirdi.

Öte yandan Türkiye’nin ‘kontrolü sağladık’ dediği Raco’nun Berbene isimli köyünde yaralanan sivillerden 3’ünün yaşamını yitirdiği, kentteki yaralılardan 18’nin de durumunun ağır olduğu kaydedildi.

Bölgede haber takibi yapan gazetecilerden Ersin Çaksu da konuyla ilgili şu tweet’i paylaştı:


16:50 | Bozdağ: Afrin’de tek bir sivilin burnu bile kanamadı

Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu toplantısına dair açıklamalarda bulunan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, Afrin’de 45’inci gününde devam eden operasyona dair konuştu.

“Harekât bölgesine ait alanın yarısına yakını kontrol altına alındı. Harekât planlandığı şekilde devam ediyor” diyen Sözcü Bozdağ, Birleşmiş Milletler ve bazı uluslararası kuruluşlar ile bölgedeki kaynakların gündeme getirdiği sivil kayıplarla ilgili ise “Sivillere zarar verildiği iddiaları mesnetsizdir” dedi. Bozdağ, şöyle konuştu:

“Zeytin Dalı Harekatı’nın başladığı günden bu yana tek bir sivilin ölmesini bırakın burnu bile kanamamıştır. Pek çok iftira gerçek gibi dünya kamuoyuna iletiliyor. Kara propagandalarla değil gerçeklerle hareket etmenin doğru olduğuna inanıyoruz. Sivilleri koruyalım bahanesiyle terör örgütlerinin korunması bizim için kabul edilemez.”

BM’den Afrin açıklaması: Sivil ölümleri hakkında rahatsız edici raporlar alıyoruz


11:20 | Esad’dan Afrin’e giden birliklerle ilgili açıklama, Erdoğan’a suçlama

Foto/kolaj: Diken

İran Dışişleri Bakan Başyardımcısı Hüseyin Cabiri Ansari ve heyeti ile yaptığı görüşmenin ardından Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın basın ofisi tarafından yapılan açıklamada, Türkiye’nin Afrin’e dönük devam eden operasyonu için “Suriye ve halkına karşı düşmancı politikasının bariz bir kanıtı” ifadeleri kullanıldı.

Hürriyet’in haberine göre açıklamada ayrıca Afrin’e giden Halk Güçleri’nin Suriye ordusuna bağlı olduğu belirtilerek, şöyle denildi: “Herhangi bir dış saldırı olduğunda toplumun muhtelif kesimlerinin dış düşmana karşı bir olmaları gayet doğal ve meşrudur.”

Suriye devlet haber ajansı SANA’ya göre ise Esad, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Suriye’de kriz’in ilk başından beri gerçekleştirmeye çalıştığı “azledilmiş bölge” planını hayata geçirmeyi amaçladığını öne sürdü:

“Erdoğan’ın böylelikle komutası altında bulunan ve destekleyip yönlendirdiği teröristler için güvenli bir bölge temin etmeyi amaçlıyor. Bu bölgeyi de daha sonra kendisine tabi teröristlerin Suriye ordusu, Suriye devleti ve Suriye halkına karşı saldırılarında hareket noktası haline getirmeyi planlıyor.”

Geçtiğimiz günlerde Türkiye’ye ait jetlerin Afrin’e giden Suriye’ye bağlı ordu birliklerini hedef aldığı bildirilmiş, Suriye İnsan Hakları Gözlemevi ve YPG tarafından yapılan açıklamalarda da bu doğrulanmıştı.


11:10 | Farklı ülkelerden kadınlar 8 Mart’ta Afrin’e gidiyor

Kuzey Suriye Federasyonu kentleri, Lübnan, Şam, Halep ve bölgedeki ülkelerden çok sayıda kadın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde, operasyonların sürdüğü Afrin’de bir araya gelecek.

8 Mart’taki etkinliği organize eden grup ise Tevgera Çanda Jinên Kevana Zêrîn. Afrin’e gelecek olan kadınları karşılamak için kültür ve sanat çalışmalarını sürdüren gruptan Rumet Beko’nun çağrısı şöyle:

“Tüm kadınlarına Efrin için ayağa kalkmaları çağrısı yapıyoruz. Özellikle sanatsal çalışmalarla bu mücadelede yanımızda yer almalarını istiyoruz, çünkü savaşı güzelleştiren ve güçlendiren şey sanattır.”


10:00 | Prof. Hamit Bozarslan: Afrin’de ikili askeri taktik izleyen Kürtler, zamanı iyi kullanıyor

Tarihçi Prof. Dr. Hamit Bozarslan, Afrin’de Kürtlerin ‘askeri taktiğinin başarısına’, BM Güvenlik Koneyi’nin uygulanmayan ‘ateşkes’ kararına, muhtemel belirsizlikler ile olası senaryolara dair değerlendirmelerde bulundu.

Prof. Bozarslan, Kürtlerin Afrin’de ‘elindeki mevzileri savunmaya ve gerilla savaşını geliştirmeye dayalı’ ikili bir askeri taktik izlediğini ve bu konuda başarılı olduğunu söyledi:

“3 gün için planlanan bir harekâtın 45 gün sonra hâlâ Afrin’i kuzeyden ‘kuşatma’ dışında bir hedefe ulaşamaması, Kürt hareketinin zaman ‘sermayesi’ni son derece başarılı bir şekilde kullandığını göstermekte.”

BM Güvenlik Konseyi’nin Suriye geneli için aldığı ancak uyulmayan ‘ateşkes’ kararından da BM’yi sorumlu tutan Bozarslan, “Daha kurulduğu günden itibaren atıl kalan BM’nin, özerk bir güce, hatta kendisine sembolik bir üstünlük kazandırabilecek bir itibara sahip olmadığı açık” diye konuştu.


09:20 | Afrinliler top atışlarına rağmen Cindires’e yürüdü

Türkiye ve ÖSO gruplarının Afrin’e dönük operasyonlarında en yoğun bombardımanın yapıldığı ve çatışmaların en şiddetli yaşandığı kentlerden olan Cinderes’e binlerce Afrinli yürüdü.

Dün gerçekleşen yürüyüş Afrin’deki Dersim Hastanesi önünden başlarken, yapılan bombardımana rağmen devam etti.


Türkiye’nin Afrin’e operasyonun ilk ayında neler oldu, kim ne dedi?

İkinci ay: 31.GÜN32. GÜN33. GÜN34. GÜN35. GÜN36. GÜN37. GÜN38. GÜN39. GÜN40. GÜN41. GÜN, 42. GÜN, 43. GÜN, 44. GÜN


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Çavuşoğlu: Almanya'da Gabriel ile Müslim'in iadesini görüşeceğim
Sonraki Haber
'House of Cards'ın final sezonundan ilk teaser yayınlandı