Ana SayfaDünya46. gün: Afrin’e operasyon sürüyor, çatışmalar devam ediyor

46. gün: Afrin’e operasyon sürüyor, çatışmalar devam ediyor

HABER MERKEZİ – BM Güvenlik Konseyi’nin Suriye geneli ‘ateşkes’ kararına rağmen Türkiye’nin ÖSO gruplarıyla beraber Afrin’e dönük saldırıları 46 gündür devam ediyor. Bugün de kent karadan ve havadan hedef alınırken, bölgedeki çatışmalar sürüyor. Afrin’e yönelik operasyona ilişkin haberleri, yapılan açıklamaları ve ilgili gelişmeleri gün içinde canlı sayfamızdan takip edebilirsiniz.

 


21:21 | Fransa Dışişleri Bakanı Le Drian: ‘Ateşkes’ Afrin için de geçerli

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, BM Güvenlik Konseyi’nin Suriye geneli ‘ateşkes’ kararına rağmen Türkiye’nin Afrin’e dönük ‘Zeytin Dalı’ adı verilen operasyona devam etmesini eleştirdi.

Reuters’ın haberine göre Le Drian, ‘ateşkes’in Suriye’deki tüm taraflar için geçerli olduğunu belirterek, Afrin’in de ateşkes kapsamında olduğunu vurguladı.

Dışişleri Bakanı son olarak Fransa’dan yetkililerin, bu durumu ve Türkiye’nin Afrin’e dönük operasyonunu “sonlandırması” yönündeki isteklerini Türkiye’deki yetkililerle paylaştıklarının altını çizdi.


16:40 | Afrin’deki çatışmalarda yaralanan bir asker yaşamını yitirdi

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ÖSO ile birlikte Afrin’e yönelik sürdürdüğü operasyonda 1 Mart’ta yaşanan çatışmada yaralanan bir asker yaşamını yitirdi.

1 Mart’ta TSK birliklerinin YPG’li güçlerle girdiği çatışmada 8 askerin yaşamını yitirdiği, 13 askerin de yaralandığı duyurulmuştu.

Türkiye’nin açıklamalarına göre 20 Ocak’tan bu yana yaşamını yitiren askerlerin sayısı 42’ey yükseldi.


16:10 | DSG: 1700 savaşçıyı Afrin’e gönderiyoruz

YPG’nin ana unsurunu oluşturduğu Demokratik Suriye Güçleri (DSG) sözcülerinden Ebu Omar el İdlibi, DSG’ye bağlı 1700 savaşçının Suriye’nin doğusundaki cephelerden Afrin’e sevk edildiğini söyledi.

Reuters’a konuşan İdlibi’nin açıklamasına göre savaşçılardan 700’ü Afrin’e ulaştı.

DSG’nin Afrin’e sevkiyat yaptığı haberleri Pazartesi günü ABD Savunma Bakanlığı sözcüsü tarafından da dile getirilmişti.

Pentagon’un Ortadoğu masasından sorumlu sözcüsü Binbaşı Adrian Rankine-Galloway de, bazı Demokratik Suriye Güçleri mensuplarının Orta Fırat Vadisi’ndeki pozisyonları bırakıp gittiğini açıklamıştı.


15:48 | Partilerden Afrin açıklamaları

Meclis’te grubu bulunan partilerin gündemindeki konulardan biri de Afrin’de devam eden operasyondu.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “41 askerimiz ile ÖSO’dan 159 kardeşimiz şehit oldu” bilgisini verirken, sivil kayıplar konusunda ise “Kasti olarak tek bir sivilin zarar gördüğünü kimse iddia edemez, ispatlayamaz” ifadesini kullandı. Erdoğan, Suriye geneli için alınan ve Türkiye’nin de uyması gereken BM Güvenlik Konseyi’nin ‘insani ateşkes’ kararına ise Doğu Guta üzerinden tepki gösterdi: “Batsın sizin kararınız. İşleme konulmayan kararın insanlık için ne anlamı var?”

MHP lideri Devlet Bahçeli, Afrin’e yönelik operasyondaki ‘askeri safhaları’ sıraladığı konuşmasında, Suriye yönetiminin YPG’yle işbirliği yapması durumunda “Suriye topraklarının bir kısmını emaneten de olsa elimizde tutmanın yolu açılacaktır” dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ise “Afrin’de başlattıkları savaşın bir boyutu da yine kadınlardır” dedi ve Türkiye’de artan kadın cinayetlerine dikkat çekti. Buldan, “Afrin savaşı başladığından bu yana Türkiye’de kadın cinayetleri de giderek artıyor. Sadece Şubat ayında 47 kadın öldürüldü” diye konuştu.


14:10 | “BM’nin ateşkes kararı tam bir oyun”

YPG Genel Komutanı Sipan Hemo, BM Güvenlik Konseyi’nin geçtiğimiz günlerde tüm Suriye için aldığı ancak Türkiye’nin uymadığı “ateşkes” kararına ve uluslararası güçlerin bu durum karşısındaki sessizliğine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Mezopotamya Ajansı’na konuşan Hemo, Afrin konusunda tüm uluslararası güçlerin Türkiye ile ‘iş tuttuğunu’ savunurken, BM’de alınan ‘ateşkes’ kararını da ‘oyun’ olarak nitelendirdi.

Hemo’ya göre ‘ateşkes’ ile asıl amaç Guta ve Şam’dı, özellikle de Guta idi. Ancak Guta’da savaşan bazı taraflar, Afrin’i de öne çıkardı. Hemo bunun nedenini şöyle izah ediyor:

“Bu taraflar kendileri ve çıkarları için bunu söylediler. İşte ‘Eğer siz Guta’da savaş var diyorsanız, bakın Afrin’de de savaş var’ dediler. Onlar kendileri için bir manevra yaptılar. Aslında Afrin hiç gündemde yoktu. Bütün uluslararası güçler, Guta için toplandı ve onun için karar aldılar. Guta’da savaşın devam etmesini isteyen güçler, Afrin’i de gündeme getirerek, olayı çıkmaza soktular. Onun için bu karar ne Guta’da ne de Afrin’de yürürlükte değil. Esasında bir anlaşma da oldu. Türk devleti ‘Ne siz Afrin’den bahsedin ne de biz Guta’dan’ dedi.”


11:45 | ABD: Dikkat dağıtan bir şey, tansiyonu düşürmeye çağırıyoruz

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) sözcüleri Albay Robert Manning ve Binbaşı Adrian Rankine-Galloway, Türkiye’nin Afrin’e dönük harekatının Suriye’de IŞİD’e karşı yürütülen mücadeleye etkilerine değinerek, Afrin operasyonu dolayısıyla Demokratik Suriye Güçleri bünyesindeki bazı savaşçıların IŞİD’e karşı açılan cephelerden ayrıldığına dikkat çekti.

Sözcüler, “operasyonel bir duraksamanın” yaşandığını duyurdu.

Sözcülerden Galloway, “Tüm tarafları IŞİD’i yenme, tansiyonu düşürmeye, Suriye’deki krizin çözümüne ve sivillerin korunması hedeflerine odaklanmaya çağırıyoruz” dedi.

Ankara ise Pentagon sözcülerinin açıklamalarını ‘saçmalık’ olarak nitelendirdi.


11:25 | Reuters: Türkiye, Suriye’nin kuzeyi dahil 9 bölgede 170 bin kişilik kamplar kuracak

Reuters haber ajansının Ankara’daki kaynaklarına dayandırdığı haberine göre Türkiye’nin Suriye’deki 9 farklı bölgede toplam 170 bin kişilik kamplar kuracak.

Haberde, kampların İdlib civarında ve Suriye’nin kuzeyindeki bölgelerde kurulacağı belirtildi.


09:50 | Taştekin’den Afrin için ‘etnik temizlik’ uyarısı

Hükümet yetkililerinin “Afrin’i asıl sahiplerine teslim edeceğiz” söylemini kentin demografik özellikleri üzerinden değerlendiren gazeteci Fehim Taştekin, bu söylemin ‘asılsız bir propaganda’ olduğu görüşünde.

“Afrin’de kimler yaşıyor?” sorusu üzerinden konuya açıklık getiren Taştekin, “Afrin’de, bombardıman altında kalan Afrinliler yaşıyor. Kürtler en az bin yıldır o bölgede. Orası tarihi adıyla Kürt Dağı yani Çiyayê Kurmênc. Dün Kürt yoğunlukluydu, bugün de Kürt yoğunluklu. Kürtler dışında Araplar, Türkmenler, Ermeniler, Çerkesler de küçük oranlarda varlar” diyor.

Taştekin, “Afrin’i Afrinlilere vereceğiz?” söylemini “Türkiye’deki mültecilerin oraya taşınması hedefi Kürt yoğunluklu bir bölgenin demografisini değiştirme niyetidir” sözleriyle değerlendirirken, ‘etnik temizlik’ uyarısı da yapıyor:

“Suriyeli diye Halepli, İdlibli, Rakkalı birilerini alıp Afrinlilerin evlerine ya da toprağına yerleştiremezsin. Demografik yapıyı değiştirmeye dönük bir müdahale Kürtler açısından ‘etnik temizlik’ olarak tarihe geçer. Bu başka krizlere yol açar ve insanlar arasında düşmanlık tohumları eker. Maalesef demografik yapıya müdahale bu coğrafyada tarihsel olarak hep başvurulmuş bir devlet çözümüdür! Berbat bir yoldur. Bu çözüm halkları karşı karşıya getirmiş, hep kavgalar üretmiştir. Fakat bu müdahalenin sınırların ötesinde başka bir ülke nüfusuna yapılıyor olması işin vahametini daha da artırıyor. Götürecekleri nüfusu orada nasıl tutmayı planlıyorlar? Afrin’den asla çıkmayarak mı?”


Türkiye’nin Afrin’e operasyonun ilk ayında neler oldu, kim ne dedi?

İkinci ay: 31.GÜN32. GÜN33. GÜN34. GÜN35. GÜN36. GÜN37. GÜN38. GÜN39. GÜN40. GÜN41. GÜN, 42. GÜN, 43. GÜN, 44. GÜN, 45. GÜN




Önceki Haber
ABD’nin Ankara Büyükelçiliği yarın açılıyor
Sonraki Haber
Gündem Suriye'de 'ateşkes': BMGK'den 'acil toplantı' kararı