Ana SayfaDünya47. gün: Afrin’e operasyon sürüyor, çatışmalar devam ediyor

47. gün: Afrin’e operasyon sürüyor, çatışmalar devam ediyor

HABER MERKEZİ – BM Güvenlik Konseyi’nin Suriye geneli ‘ateşkes’ kararına rağmen Türkiye’nin ÖSO gruplarıyla beraber Afrin’e dönük saldırıları 47 gündür devam ediyor. Afrin’e yönelik operasyona ilişkin haberleri, yapılan açıklamaları ve ilgili gelişmeleri gün içinde canlı sayfamızdan takip edebilirsiniz.

 


16:09 | Filistin’den İran’a birçok ülkeden kadın 8 Mart için Afrin’de

İran, Irak Kürdistan Bölgesi, Filistin, Şengal ve Kuzey Suriye’nin birçok kentinden bin 200 kadın, Türkiye’nin operasyonuna karşı kentteki kadınlarla dayanışmak amacıyla Afrin’e gitti.

Kadınlar Afrin kent merkezinde düzenledikleri basın açıklamasıyla Afrinli kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutladı.


13:10 | “Afrin’de sadece son 24 saatte 20 sivil yaşamını yitirdi”

BM Güvenlik Konseyi’nin tüm Suriye için aldığı ateşkes kararına rağmen saldırıların sürdüğü Afrin’de sadece son 24 saatte20 sivilin yaşamını yitirdiği bildirildi.

Kentte bulunan gazetecilerden Fatma Koçak, Avrin Hastanesi’ne sadece son bir gün içinde getirilen sivil ölü sayısının 20 olduğunu, yaralı saysının ise 28 olduğunu aktardı.

Afrin’den gelen fotoğraflar da sivillerin halini, özellikle çocuklar ve kadınların durumunu gözler önüne seriyor.


11:50 | Cumhurbaşkanlığı’ndan ABD’ye yanıt

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) sözcüleri Albay Robert Manning ve Binbaşı Adrian Rankine-Galloway’den gelen “Türkiye’nin Afrin operasyonunun IŞİD’e karşı sürdürülen mücadelede dikkati dağıttığına” ilişkin açıklamalara yanıt verdi.

Kalın, “Zaman zaman Afrin operasyonunun DEAŞ (IŞİD) ile mücadelede dikkati dağıttığı şeklinde beyanların geldiğini görüyoruz. Bu mücadele DEAŞ ile mücadele için engel değildir” diye konuştu.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü, Pentagon’dan gelen açıklamalara yönelik şunları söyledi:

“Pentagon’dan orta, alt düzen sözcülerin açıklamaları geliyor. Bizim Amerikalı yetkililerle, Başkan, Bakan düzeyinde konulara muhalif açıklamalar yapıldığını görüyoruz. Burada yönetim zafiyeti olduğu çok açık. Terör örgütünün mensubuna askeri bir atıfta bulunmak bir terör örgütünü meşru kılmak demektir. Bilgi eksikliği yok, zihniyet sorunu var.”


11:30 | HDP’li 3 vekil hakkında fezleke

Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Adem Geveri, Bedia Özgökçe Ertan ve Lezgin Botan hakkında, Afrin’e yönelik operasyonla ilgili paylaşımları gerekçe gösterilerek ‘örgüt propagandası’ fezlekesi hazırlandı.


11:00 | Koalisyon’dan Türkiye’ye: Afrin operasyonuna ara verin

ABD öncülüğündeki IŞİD’le mücadele koalisyonu, Türkiye’ye Afrin’e yönelik sürdürdüğü operasyona ara vermesi çağrısında bulundu.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan Koalisyon sözcülerinden ABD’li Albay Thomas Veale, “Tüm taraflara şiddeti azaltacak ve sivillerin hayatını tehlikeye atacak davranışlardan uzak duracak adımları atmaya ve IŞİD’le mücadeleye odaklanmaya davet ediyoruz” dedi.

Veale, Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen 30 günlük ateşkes kararına uyulması çağrısında bulundu:

“Koalisyon BM Barış süreci kapsamında da Demokratik Suriye Güçleri’ne olan desteğini sürdürecektir.”

Koalisyon sözcüsü Veale, “Bölgesel farklılıkları azaltacak ve herkesi yeniden IŞİD’e karşı mücadeleye odaklayacak şekilde uluslararası diyalog çağrısında bulunuyoruz. IŞİD hepimizin vatanlarına karşı ciddi bir tehlike oluşturuyor” dedi.

Pentagon’un Ortadoğu masasından sorumlu sözcüsü Binbaşı Adrian Rankine-Galloway de dün yaptığı açıklamda, bazı Demokratik Suriye Güçleri mensuplarının Orta Fırat Vadisi’ndeki pozisyonları bırakıp gittiğini belirtmişti.

YPG’nin ana unsurunu oluşturduğu DSG sözcülerinden Ebu Omar el İdlibi, DSG’ye bağlı 1700 savaşçının Suriye’nin doğusundaki cephelerden Afrin’e sevk edildiğini söylemişti.


09:31 | YPG’den Rusya’ya çağrı

YPG, yaptığı yazılı açıklamayla Rusya’ya Türkiye’nin hava saldırılarına karşı Afrin’de hava sahasını kapatması çağrısı yaptı.

Hava saldırılarından dolayı sivil ölümlerine dikkat çekilen açıklama şöyle:

“Bilindiği gibi Afrin hava sahası Rusya’nın kontrolündedir. Eğer Rusya Afrin hava sahasını Türk devletine açmamış olsaydı, Türk uçakları Suriye geçemeyecek ve Afrin’e hava saldırısı gerçekleştiremeyecekti.

Şimdi artıkça net olarak ortaya çıkmıştır ki, Rusya hava sahasını açmakla Türk devletinin Afrin’de gerçekleştirdiği katliamlara ortak olmuştur. Rusya’nın bu turumu Afrin’de ki siyasi irade ve YPG’yi kendi çıkarları temelinde denetime alma amacından ileri gelmiştir. Bunda da Suriye halklarının hiçbir çıkarı yoktur.”


Türkiye’nin Afrin’e operasyonun ilk ayında neler oldu, kim ne dedi?

İkinci Ay: 31. GÜN, 32.GÜN, 33. GÜN, 34. GÜN, 35.GÜN, 36. GÜN, 37.GÜN, 38.GÜN, 39.GÜN, 40. GÜN, 41.GÜN, 42.GÜN, 43. GÜN, 44. GÜN, 45.GÜN, 46. GÜN




Önceki Haber
Yüksel'de 484’üncü gün: Darp edilen eylemci hastaneye kaldırıldı
Sonraki Haber
Erdoğan İran Cumhurbaşkanı Ruhani ile görüştü