Ana SayfaDünya48. gün: Afrin’e operasyon sürüyor, çatışmalar devam ediyor

48. gün: Afrin’e operasyon sürüyor, çatışmalar devam ediyor

HABER MERKEZİ – BM Güvenlik Konseyi’nin Suriye geneli ‘ateşkes’ kararına rağmen Türkiye’nin ÖSO gruplarıyla beraber Afrin’e dönük saldırıları 48 gündür devam ediyor. Afrin’e yönelik operasyona ilişkin haberleri, yapılan açıklamaları ve ilgili gelişmeleri gün içinde canlı sayfamızdan takip edebilirsiniz.

 


20:30 | TSK ve DSG’den Cinderes açıklamaları

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Demokratik Suriye Güçleri’nden (DSG) Afrin’in Cinderes ilçesindeki son duruma dair farklı açıklamalar geldi.

Afrin’e dönük operasyonun Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) grupları ile sürdürüldüğünü belirten TSK, “harekât kapsamında Cinderes’in kontrol altına alındığını” bildirdi.

Afrin’de son 24 saatin ‘bilançosunu’ açıklayan DSG ise “Bölgede yaşanan şiddetli çatışmalar aralıksız devam etmektedir” dedi.

Savaş uçakları ve helikopterler ile başlatılan yoğun bombardımanın dün öğlen saatlerinden itibaren sürdüğünün belirtildiği DSG açıklamasında, bölgede bombardımanların yanı sıra TSK ve ÖSO grupları ile şiddetli çatışmalar yaşandığı kaydedildi.


20:10 | Vekilliği düşürülen Sarıyıldız’dan BM’ye Afrin mektubu

Milletvekilliği düşürülen HDP’li Faysal Sarıyıldız, Birleşmiş Milletler’e (BM) Afrin’e ilişkin bir mektup yazdı.

“Birleşmiş Milletler’e Açık Mektup” başlığını taşıyan yazısında Sarıyıldız, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e sesleniyor.

Sarıyıldız, “Afrin’de, uluslararası insan hakları kuruluşlarının şimdiye dek verdiği rakamlara göre kadın ve çocukların ağırlıkta olduğu en az 250 sivil bombardımanlarda yaşamını yitirmiş, 600’ün üzerinde kişi ise yaralanmıştır” diyor ve BM’nin Suriye’nin genelinde ateşkes kararı aldığını ancak Türkiye’nin buna uymadığını belirtiyor.

Mektubunda BM’nin “Sivillerin tahliye edilmesi engelleniyor” açıklamasına tepki gösteren Sarıyıldız, bunun “Erdoğan’ı daha fazla cesaretlendirmekten başka bir işe yaramayacağını” ifade ediyor.

“Afrin savaştan kaçan masum siviller için güvenli bir barınaktı” diyen Sarıyıdlız, “Şu an ise neredeyse gece gündüz gerçekleşen bombardıman altında yaşamını yitiren her yaştan masum sivillerle anılan bir bölge” diyor.

Mektubunda 2016 yılında Cizre, Nusaybin ve Sur’da yaşanan ölümleri hatırlatan Sarıyıldız, buradaki ihlallerin BM raporlarına da yansıdığını belirterek, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler’in o dönemdeki sessizliğinin Türkiye’yi daha fazla cesaretlendirdiğini savunuyor.

TSK ve ÖSO’nun Afrin şehir merkezine ilerlemesinin katliama sebebiyet vereceğini ve bunun ‘oldukça korkutucu’ olacağını vurgulayan Sarıyıldız, “Bunun önüne geçilmezse en başta bu duruma seyirci kalındığı için BM’nin poziyonu tartışmalı hale gelecektir. İkinci Dünya savaşı gibi büyük bir insani felaketin ortaya çıkardığı yıkım üzerine inşa edilen BM, Ortadoğu’daki bu insanlık trajedisine karşı daha aktif bir şekilde rol almalıdır” diyor.

Sarıyıldız mektubunda ‘bölgesel savaş’ tehlikesine dikkat çekerek BM’ye şöyle sesleniyor: “Küresel barışın tesis edilmesi konusunda büyük görevlerin düştüğü BM’yi öncelikle Türkiye’nin Afrin işgalinin sona ermesi konusunda barışçı misyonunu oynamaya davet ediyor, BM’nin tarihsel sorumluluğunu yerine getirmesi gerektiğini hatırlatmak istiyorum.”


16:39 | Cockburn’e göre “Türkiye’nin YPG’yi karada yenmesi mümkün gözükmüyor”

Independent gazetesinin deneyimli Ortadoğu muhabiri Patrick Cockburn, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) ÖSO ile Afrin’e dönük başlattığı ‘Zeytin Dalı’ adı verilen operasyonu hakkında bir makale daha kaleme aldı.

Cockburn, “Suriye, Doğu Guta’dan daha kanlı olabilecek kızışmaya hazırlanıyor” başlıklı yazısında, “YPG’nin 6 yıldır IŞİD’e karşı savaş deneyimi göz önüne alındığında, Türkiye’nin YPG’yi karada yenmesi mümkün gözükmüyor” diyor.

Deneyimli muhabir ayrıca şu değerlendirmelerde bulunuyor:

“Afrin’deki büyük savaş daha yaşanmadı. Eğer bu olursa en az Halep, Rakka ve Doğu Guta’da yaşanan savaş kadar kanlı olacağa benziyor. 2012 yılından bu yana savaşan YPG’liler, deneyimlerinin çoğunu IŞİD gibi fanatik savaşçılar ile savaşırken kazandılar. Muhtemelen Guta’da olduğu gibi Türk generaller, sokak çatışmasında kaçınılmaz olacak ciddi kayıplardan kaçınmak için Afrin’i bombardıman ve topçu ateşi ile vurarak harabeye çevirecektir. Sivil kayıplar korkunç seviyelerde olmaya mahkum.”


15:40 | Almanya’dan rapor: Türkiye’nin ‘meşru müdafaa hakkına’ dair somut belge bulunamadı

Almanya Federal Meclisi’nin Bilimsel Hizmetler Dairesi, Türkiye’nin Afrin’e dönük ‘Zeytin Dalı’ adı verilen harekâtı için gerekçe gösterdiği “meşru müdafaa hakkına” dair somut bir kanıt olmadığı sonucuna vardı.

DW Türkçe’nin haberine göre Almanya merkezli kamu yayıncılık kuruluşu ARD’nin ulaştığı belgede, “Türk hükümetinin, meşru müdafaaya neden olacak kendisine yönelik silahlı bir saldırıya dair henüz somut bir kanıt sunamadığı” değerlendirmesine yer verildi.

Sol Parti milletvekili Alexander Neu’un başvurusu üzerine hazırlanan raporda, “Türkiye’nin meşru müdafaa hakkının tam olarak hangi silahlı saldırıya dayandırıldığının mevcut olgular çerçevesinde açıklığa kavuşturulamadığı” kaydedildi.

Son olarak NATO üyesi Türkiye’den somut kanıtlar sunmasını ve Kuzey Suriye’de askeri stratejik hedefleri takip etmekten kaçınmasını talep etme işinin NATO’daki “müttefiklere düştüğü” de belirtildi.


14:30 | Cinderes’te çatışmalar sürüyor

Anadolu Ajansı (AA), Türk Silahlı Kuvvetleri ve ÖSO’nun Afrin’in Cinderes ilçesinin merkezini ele geçirdiğini öne sürdü.

AA, Cinderes’te çatışmaların yer yer sürdüğünü de aktardı.

Suriye’den yayın yapan Hawar Haber Ajansı (ANHA) ise Cinderes’e dönük hava saldırılarının devam ettiğini, bölgede yoğun çatışmaların da yaşandığını bildirdi.


13:00 | Çavuşoğlu: Afrin harekatı Mayıs ayına kadar biter

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Viyana’da yaptığı açıklamada Türkiye’nin Afrin’e yönelik operasyonuna ilişkin konuştu.

Doğan TV Ankara Temsilcisi Hakan Çelik’in aktardığına göre Çavuşoğlu, harekatın Mayıs ayına kadar sonlanacağını söyledi.

Çavuşoğlu ayrıca, Irak’ta da merkezi hükümetle birlikte sınırötesi operasyon yapılacağını belirtti.


11:18 | Afrinliler’den BM’ye tepki

Geçtiğimiz günlerde ‘Afrin’deki yerel yönetim ile bir ilişkisi olmadığını’ söyleyen BM, ‘anladığımız kadarıyla’ diyerek “YPG sivillerin Afrin’den çıkmasına engel oluyor” suçlamasında bulundu. Biz de kentteki yetkililer ile Afrinlilere BM’nin bu açıklamasını sorduk.

Kuzey Suriye Federasyonu Kurucu Meclisi Eşbakanı Hediye Yusuf, açıklamanın “Türkiye’nin Afrin’in demografyasını değiştirme planlarına hizmet ettiğini” savunurken, “Çağrı yapıyoruz; gelip, Afrin’de yerinde inceleme yapsınlar ve kendi gözleriyle görsünler” dedi. Konuştuğumuz Afrinliler ise BM’ye şu soruyla karşılık verdi: “Toprağımızı bırakıp nereye gideceğiz?”


10:00 | BM’den ‘Suriye genelinde ateşkese uyulsun’ çağrısı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), 24 Şubat’ta alınan Suriye’nin genelini kapsayan ‘ateşkes’ kararına rağmen Suriye’de saldırıların devam etmesi üzerine dün acil olarak toplandı.

Fransa ve Britanya’nın girişimiyle yapılan toplantının ardından konuşan BMGK Başkanı Karel van Oosterom, tüm taraflara Suriye genelinde ‘ateşkes’in yürürlülüğe girmesi için yine çağrıda bulunarak, Suriye’deki insani durum ile ilgili endişeleri olduğunu kaydetti.


00:56 | Meclis’te Afrin tartışması

Meclis Genel Kurulu’nda HDP milletvekili Mahmut Toğrul’un ‘Afrin’de etnik temizlik yapılıyor’ sözleri üzerine AKP’li vekil Leyla Şahin Usta, Toğrul’un üzerine yürüdü. Bunun üzerine HDP ve AKP’li vekiller arasındaki çıkan tartışmada 3 vekil yaralandı.


Türkiye’nin Afrin’e operasyonun ilk ayında neler oldu, kim ne dedi?

İkinci Ay: 31. GÜN32.GÜN, 33. GÜN34. GÜN35.GÜN36. GÜN37.GÜN38.GÜN39.GÜN40. GÜN41.GÜN42.GÜN43. GÜN44. GÜN45.GÜN46. GÜN, 47. GÜN

Previous post
HDP'den Türkiye'deki Kürt partilerine ziyaret: Kim ne dedi?
Next post
Feminist Gece Yürüyüşü: Binlerce kadın savaşa karşı 'barış', şiddete karşı 'isyan' dedi