Ana SayfaDünya50. günde de ateşkes uygulanmıyor, Afrin’e operasyon devam ediyor

50. günde de ateşkes uygulanmıyor, Afrin’e operasyon devam ediyor

HABER MERKEZİ – BM Güvenlik Konseyi’nin 24 Şubat’ta Suriye geneli için aldığı 30 günlük ‘ateşkes’ kararına rağmen Türkiye’nin ÖSO gruplarıyla beraber Afrin’e dönük saldırıları 50 gündür devam ediyor, çatışmalar sürüyor. Afrin’e yönelik operasyona ilişkin haberleri, yapılan açıklamaları ve ilgili gelişmeleri gün içinde canlı sayfamızdan takip edebilirsiniz.

 


23:59 | Afrin’in çevre mahalleleri bombalanıyor

Bölgeden yayın yapan ajansların aktardığına göre Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait savaş uçakları, Afrin’in çevre mahallelerini bombalıyor.

DW Türkçe’nin haberine göre ‘Zeytin Dalı’ adı verilen harekat kapsamında TSK’nin ÖSO ile birlikte Afrin kent merkezine birkaç kilometreye kadar yaklaştığı belirtildi.

Ajanslar söz konusu mahallelerde on binlerce sivilin yaşadığını bildirdi.


20:00 | SOHR’un verileriyle: 50 günde sivil ölümler ve tarafların kayıpları

Suriye’deki muhaliflere yakınlığıyla bilinen Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) 20 Ocak’ta Afrin’e dönük başlattığı operasyonunda geride kalan 50 gündeki can kayıplarını açıkladı.

SOHR verilerine göre, Afrin’de yaşayan Kürt, Arap ve Ermeni halklarından 204 sivil yaşamını yitirdi. Yaşamını yitiren sivillerden 32’si çocuk.

Gözlemevi, tarafların kayıplarına ilişkin ise 71’i asker olmak üzere 414 TSK ve ÖSO mensubunun yaşamını yitirdiğini, YPG’den ise 376 savaşçının hayatını kaybettiğini belirtti.

Ayrıca Afrin’e bir süre önce gelen Suriye ordusuna bağlı ‘Ulusal Savunma Kuvvetleri’nden (NDF) en az 81 kişinin yaşamını yitirdiği kaydedildi.


19:00 | TSK’den 50 günlük bilanço: 42 asker yaşamını yitirdi

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Afrin’e yönelik ÖSO gruplarıyla birlikte 20 Ocak’ta başlattığı operasyonda bugüne kadar 42 askerin hayatını kaybettiğini, 202 askeri de yaralandığını açıkladı.

TSK’den yapılan açıklamada, yaralanan 117 askerin ise tedavilerinin tamamlandığı ve görevlerine döndüğü belirtildi.


18:08 | Erdoğan: Tarih boyunca işgalci olmadık

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, partisinin Antalya İl Kongresi öncesinde yaptığı konuşmada bugün bir kez daha Afrin’e dönük operasyona değindi.

Öğle saatlerinde “Afrin’e girdik, giriyoruz” diyen Erdoğan, birkaç saat sonra ise “Afrin’de iş bitiyor” diye konuştu.

Erdoğan, Suriye’de işgal yürütmediklerini de savunarak, “Biz tarih boyunca işgalci olmadık, sömürgeci olmadık” dedi.


17:40 | CNN: Afrin’in geçmişi, bugünü ve yarını yok ediliyor

CNN International ekranlarında, Türkiye’nin Afrin’e dönük operasyonu sonucu kentteki yıkıma yer verildi.

6 haftası geride kalan hava bombardımanlarında 3 bin yıllık bir tapınağın da hedef alındığı belirtilen haberde, drone aracılığıyla çekilmiş görüntüler yer aldı.

Kentteki sivillere de mikrofon tutan CNN’e konuşan Afrinli bir baba, elinde tuttuğu fotoğrafla 3 çocuğunun bombardımanlar sırasında yaşamlarını yitirdiklerini söyledi.

CNN’in “Afrin’in geçmişi, bugünü ve yarını yok ediliyor” başlığıyla yayınladığı video haberi için TIKLAYIN.


14:50 | ‘Bozkurt’ işareti yapan Erdoğan’dan Afrin açıklaması

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Mersin il kongresine katıldı.

Erdoğan kongre salonu önünde kendisini bekleyenlere seslenirken “bozkurt” işareti yaptı.

Erdoğan kongrede yaptığı konuşmasında ise Türkiye’nin ÖSO gruplarıyla birlikte Afrin’e düzenlediği operasyona ilişkin açıklamalarda bulundu.

Operasyonda sivil ölümlerin yaşanmadığını savunan ve “Afrin’e girdik, giriyoruz” diyen Erdoğan, “vicdanımızı, hassasiyetlerimizi bir kenara bıraksak Afrin’i almak 3 gündü, 3 gün” diye devam etti.

Daha önce yaptığı açıklamalardaki “sefer görev emri”ni bir kez daha hatırlatan Erdoğan, “Sefer görev emri geldiği zaman önce ben sonra hep beraber gideceğiz. Çünkü biz şehadete inanıyoruz” dedi.


09:30 | Suriye’nin BM Daimi Temsilcisi: Türkiye’ye karşı savunmakta tereddüt etmeyiz

‘nin

Suriye’nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Beşar El-Caferi, Türkiye’nin ÖSO gruplarıyla beraber Afrin’e dönük operasyonuna ilişkin açıklamalarda bulundu.

Suriye’nin resmi haber ajansı SANA’dan aktardığı habere göre Beşar El-Caferi operasyona tepki göstererek şunları söyledi:

“Suriye, topraklarının her bir karışını savunmakta ne silahlı terörist gruplara ne de işgalci Türk, ABD ve İsrail güçlerine karşı tereddüt edecektir.”


Türkiye’nin Afrin’e operasyonun ilk ayında neler oldu, kim ne dedi?

İkinci Ay: 31. GÜN32.GÜN, 33. GÜN34. GÜN35.GÜN36. GÜN37.GÜN38.GÜN39.GÜN40. GÜN41.GÜN42.GÜN43. GÜN44. GÜN45.GÜN46. GÜN, 47. GÜN, 48. GÜN, 49. GÜN

Previous post
Eylem yapan pazarcılara tazyikli su ve biber gazı
Next post
Melisa Sözen dizi festivali Canneseries’in jürisinde yer alacak