Ana SayfaDünya52. gün: Afrin’de ateşkes uygulanmıyor, çatışmalar kent merkezine ulaştı

52. gün: Afrin’de ateşkes uygulanmıyor, çatışmalar kent merkezine ulaştı

HABER MERKEZİ – BM Güvenlik Konseyi’nin 24 Şubat’ta Suriye geneli için aldığı 30 günlük ‘ateşkes’ kararına rağmen Türkiye’nin ÖSO gruplarıyla beraber Afrin’e dönük saldırıları 52 gündür devam ediyor. İki aya yaklaşan çatışmalar kent merkezine ulaşmış durumda, kentteki sivillerse tedhit altında… 52’nci günde Afrin’e yönelik operasyona ilişkin haberleri, yapılan açıklamaları ve ilgili gelişmeleri gün içinde canlı sayfamızdan takip edebilirsiniz.

 


21:48 | Cinderes’te 1 asker yaşamını yitirdi

TSK, Afrin’e yönelik sürdürülen operasyon sırasında Cinderes ilçesinde el yapımı patlayıcının infilak etmesi sonucunda bir askerin hayatını kaybettiğini ve bir askerin de yaralandığını duyurdu.

TSK verilerine göre, ‘Zeytin Dalı’ adı verilen askeri operasyonda hayatını kaybeden askerlerin sayısı 43’e yükseldi.


21:45 | Meclis’te HDP’li Kaya’nın mikrofonu kapatıldı

Meclis Başkanı Ayşe Nur Bahçekapılı, HDP Milletvekili Hüda Kaya’nın Afrin’deki sivil halkın katliamla karşı karşıya olduğunu söylemesi üzerine mikrofonunu kapattırdı ve “Asla bu kürsüden konuşmanıza izin veremeyeceğim” dedi.

  • Haberin tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz.

21:00 | ABD’den BMGK’ye Suriye’de yeni ateşkes teklifi

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) 24 Şubat’ta Suriye geneli için aldığı 30 günlük ‘insani ateşkes’ kararına rağmen başta Afrin ve Doğu Guta olmak üzere birçok yerleşim yerinde saldırılar ve çatışmalar sürüyor.

2 haftayı aşkın süredir durumun değişmemesi sonucu ABD’den yeni bir hamle geldi.

ABD, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne Suriye’de ateşkes için “kabul edilir edilmez yürürlüğe girecek ve bağlayıcılığı olan” yeni bir tasarı getirdi.


16:30 | Hulusi Akar: Sadece YPG değil IŞİD de Afrin’den çıkarılıyor

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Türkiye’nin Afrin’e yönelik ‘Zeytin Dalı’ adı verilen operasyonu kapsamında IŞİD’in de bölgeden çıkarıldığını savunarak şöyle konuştu:

“Amacımız, bölgede barışı ve huzuru tesis etmek, bölgeyi başta PKK/PYD/YPG olmak üzere terör örgütlerinden temizlemek. Sadece PKK değil, aynı zamanda terör örgütü DEAŞ da bölgeden temizleniyor.”

Daha önce Afrin’deki yerel yönetim yetkilileri tarafından yapılan açıklamalarda kentte IŞİD’in olmadığı bildirilmişti.

Ayrıca Afrin’in IŞİD’den kaçmak zorunda kalan sivillerin sığındığı bir kent olduğu da kimi raporlara yansımıştı.


15:25 | CHP’den hükümete ‘öneriler’: Kuşatma öncesi Afrin’de ‘yerel meclis’ kurulmalı

TSK ve ÖSO’nun Afrin kent merkezine 3-4 kilometre uzaklıkta olduğu bildirilirken, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz’dan hükümete ‘öneriler’ geldi.

Meclis’te yaptığı açıklamada Afrin’e yönelik kuşatmanın başlamak üzere olduğuna dikkat çeken Yılmaz, kente dönük operasyona karşı algı yaratmak amacı taşıyan ‘çevrelerin’ sorumsuz davranışlara kalkışabileceğini savunarak, kuşatma öncesi Afrin’de ‘yerel meclis’ oluşturulması talebinde bulundu:

“Bu çerçevede kuşatma başlamadan Afrin’deki bütün uluslararası konjonktürü de dikkate alarak burada bir yerel meclisin acilen oluşturulması ve yerel halkın orada temsilinin bir şekilde sağlanması önem taşıyacaktır. Zira burada KCK yapılanmasının ve kanton yapılanmasının yıkılması ve akabinde oluşacak kaos ortamı Türkiye’nin zaten pozisyonuna eleştirel açıdan bakan, bakmak isteyen çevrelerin eline malzeme verecektir. O nedenle daha kuşatma şehre girmeden bu yapılanmanın yani kent meclisi diyebilirsiniz, başka bir şey diyebilirsiniz, sivil yapılanmanın bir an önce teşekkül ettirilmesi ve devreye sokulması olabilecek eleştirilerin daha baştan engellenmesi açısından önem ve öncelik taşıyacaktır.”

Sputnik’ten Yurdagül Şimşek’in haberine göre Yılmaz, ‘yerel meclis’ oluşturulması için yaptıkları ‘öneri’nin gerekçelerine de değinerek, “Olabilecek sert yansımaları daha baştan önleyebilmek ve kentteki insanların yönetiminde olduğu imajını yaratabilmek için böyle bir yapılanmaya gitmek yararlı olur diye düşünüyoruz” dedi.

CHP’li Öztürk Yılmaz, son olarak gazetecilerin Afrin için önerdikleri sivil yapılanmanın nasıl ve kimlerden oluşacağına ilişkin soruya ise “Bizim ordumuza karşı bir mukavemet olmaması için süreci meşrulaştıracak bir kent konseyi” yanıtını verdi:

“Kentin daha yaşayabilir bir ortama çekilmesi için meşruiyet açısından kentin sağlıklı yönetimi ve orada bizim ordumuza karşı bir mukavemet olmaması için süreci meşrulaştıracak bir kent konseyi olabilir. Yani daha teröre bulaşmamış, Türkiye ile iyi geçinen, Türkiye’ye müzahir Suriyeli ama PKK’ya karşı olan ve onun yapılanmasını reddeden unsurlar pekala bu oluşumda yer alabilir.”


15:00 | Minbiç’te toplananlar destek için Afrin’e gidiyor

Fotoğraf: Mezopotamya Ajansı

Türkiye’deki resmi kaynaklar TSK ve ÖSO’nun Afrin kent merkezine 3-4 kilometre uzaklıkta olduğunu bildirirken, Suriye’deki kaynaklar ise artan bombardıman nedeniyle bölgedeki sivillerin yanlarına aldıkları eşyalarla Afrin kent merkezine göç etmeye başladığını belirtiyor.

Köylerden kent merkezine göç sürerken, Mezopotamya Ajansı da Kuzey Suriye’nin bir çok bölgesinde yaşayan binlerce kişinin Afrin merkeze gitmek için Minbiç’te buluştuklarını ve Afrin’e doğru yola çıktığını duyurdu.

Ajansın haberine göre Minbiç’te buluşanların Afrin’e gitme nedeni, kentteki halka destek vermek.


11:50 | Asya Abdullah: Afrin için kritik sürece girildi

TEV-DEM Eşbaşkanı Asya Abdullah

Türkiye’nin ÖSO grupları ile Afrin’e dönük operasyonu sürerken, Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) Eşbaşkanı Asya Abdullah, “Afrin için kritik bir sürece girildiğini” kaydetti.

Hastanelerin, içme suyu yerleri ve telefon hatlarının vurulduğunu belirterek Afrin’deki son duruma işaret eden Abdullah, kentteki gazetecilerden Nazım Daştan’a yaptığı açıklamada “şimdi de Afrin’in tamamen çembere alınmak istendiğini” söyledi.

“Yüz binlerce Afrinli katliamla yüz yüze” diyen Abdullah, uluslararası güçlerin sessizliğine dikkat çekerek, “Bu saatten sonra gerçekleşen her katliamın sorumlularının başta Rusya, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği olmak üzere bütün uluslararası güçlerin olacağını” savundu.


11:40 | Le Parisien: Eski Fransa Cumhurbaşkanı Afrin’de ‘uçuşa yasak bölge’ çağrısı yapacak

Fransız Le Parisien gazetesi, eski Cumhurbaşkanı François Hollande’nin Türkiye’nin Afrin’e dönük hava saldırılarına son verilmesi amacıyla Kuzey Suriye’de “uçuşa yasak bölge” kurulması için bir çağrı yapmaya hazırlandığını yazdı.

Haberde, Hollande’nin yapacağı çağrıya Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un da destek vermeye hazır olduğu belirtildi:

“Hollande’ın çevresine göre, burada söz konusu olan şu anki Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un yokluğunda yerini almak değil. Ama safların kımıldamasına yardım etmek, başkentleri seslerini yükseltmelerine ve Ankara’ya baskı yapmalarına ikna etmektir. Dosyayı bilen bir kişiye göre, Elysée Sarayı da Hollande’ın çağrısına destek vermeye, hatta yaymaya hazırdır.”

NATO üyesi olan Fransa, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin de 5 daimi üyesinden biri.


09:40 | Afrin’de son durum: Binlerce sivil köylerden merkeze göç etti, içme suyu yok, ilaç tükeniyor, elektrikler kesilecek

Kürt Kızılayı (Heyva Sor), 52’nci günde devam eden ve çatışmaların kent merkezine ulaştığı Afrin’deki son duruma dair bir açıklama yaptı.

Mezopotamya Ajansı’nın aktardığı haberde Heyva Sor Eşbaşkanı Dr. Nûrî Şêx Qenber’in Afrin’deki duruma ilişkin verdiği bilgiler şöyle:

  • Siviller topraklarını terk etmeleri için bilinçli bir şekilde hedef alındı, köylerinden çıkmak zorunda kaldı ve hepsi Afrin merkeze göç etti
  • Afrin merkezde 700 bini aşkın sivil var
  • Bir hafta önce şehrin tek içme suyu tesisi TSK ve ÖSO gruplarının ellerine geçti ve Afrin’in suyu kesildi; Afrinliler su ihtiyacını kentteki kuyulardan sağlamaya çalışıyor
  • Kuyular ihtiyacı karşılamıyor ve kuyu suları temiz de değil, ileride sağlık sorunları baş gösterebilir
  • Afrin’in dünyaya açılan tek kapısı olan Halep-Afrin yolu hedef alındığı için bu yol üzerinden Afrinlilere gelen yardımlar kesildi
  • Hastanelerde ilaç giderek tükeniyor, gıda da tükenmek üzere
  • Kentteki mazot da tükeniyor; son altı yıldır Suriye devleti Afrin’e elektrik vermiyordu, kentteki elektrik ihtiyacı jeneratörlerle sağlanıyordu. Mazotun tükenmesiyle tümden elektrik de kesilecek. O zaman fırınlar, hastaneler çalışamayacak duruma gelecek
  • Afrin’deki iki baz istasyonu vuruldu, bu da iletişimin yani Afrinlilerin dünya ile bağının kopması demek

09:10 | Hollande: Bugün Afrin’de vurulanlar IŞİD’e karşı mücadele edenlerdir

Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) Paris Temsilcisi Xalid İsa, Fransa eski Cumhurbaşkanı François Hollande ile bir araya geldi.

Yapılan görüşme ardından kısa bir açıklama yapan Hollande, temel gündemin Türkiye’nin Afrin’e yönelik düzenlediği hava saldırılarının durması, hava sahasının kapatılması için girişimde bulunulması olduğunu vurguladı ve şunları söyledi:

“Hatırladığınız gibi bugün vurulanlar, IŞİD’e karşı mücadele eden, aynı zamanda koalisyona yardım eden, Rakka’da aynı zamanda Araplara yardım edenlerdi. Cumhurbaşkanlığım döneminde Suriye ve Irak’taki koalisyon ile geliştirdiğimiz mücadelede Kürtlerle sürekli bir ilişki içerisindeydik. Bugünkü görüşmemizin içeriği de bu konular etrafındaydı.”

Hollande’dan sonra söz alan İsa ise Fransa’nın Kobani dönemindeki tutumunu hatırlatarak, uluslararası güçlerin desteği bakımından o dönem ilk harekete geçen ülke olduğunun altını çizdi ve aynı hassasiyetin Afrin için de gösterilmesi gerektiğini belirtti.


Türkiye’nin Afrin’e operasyonun ilk ayında neler oldu, kim ne dedi?

İkinci Ay: 31. GÜN32.GÜN, 33. GÜN34. GÜN35.GÜN36. GÜN37.GÜN38.GÜN39.GÜN40. GÜN41.GÜN42.GÜN43. GÜN44. GÜN45.GÜN46. GÜN47. GÜN48. GÜN49. GÜN50. GÜN, 51. GÜN


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Meclis’te 'Afrin halkı katliamla karşı karşıya' diyen HDP’li Kaya’nın mikrofonu kapatıldı
Sonraki Haber
Vicdani retçi Şendoğan Yazıcı gözaltına alındı