Ana SayfaDünya54. günde Afrin’e operasyon sürüyor, saldırılar kent merkezine uzandı

54. günde Afrin’e operasyon sürüyor, saldırılar kent merkezine uzandı

HABER MERKEZİ – Türkiye’nin ÖSO gruplarıyla beraber Afrin’e dönük saldırıları 54’üncü gününde. İki aya yaklaşan çatışmalar kent merkezine ulaşırken, çevre köylerden merkeze göç etmek zorunda kalan yüz binlerce sivilin tehdit altında olduğu belirtiliyor. Bugün de Afrin’e yönelik operasyona ilişkin haberleri, kentteki gazetecilerin aktarımlarını, yine operasyonda dair yapılan açıklamaları ve ilgili gelişmeleri gün içinde canlı sayfamızdan paylaşacağız.

 

 


23:15 | AP’den Türkiye’ye: Afrin’den çekilin 

Avrupa Parlamentosu’nda (AP) yarın oylanacak karar tasarısında Türkiye’ye Afrin’deki askerlerini çekmesi çağrısı yapılacağı belirtiliyor.

DW Türkçe’nin haberine göre Suriye’deki durum hakkında AP’deki siyasi gruplar tarafından hazırlanan ortak karar tasarısında, Türkiye’nin Afrin’e yönelik yürüttüğü operasyonunun “Suriye’de çatışmaya yeni bir boyut eklediği”, bu ülkedeki “hassas iç dengeler ve çözüm çabaları üzerinde olumsuz etki yarattığı” ve “ek insani kaygılar” gündeme getirdiği dile getiriliyor.

Taslak metninde Afrin’de sivil kayıpların olduğu yönünde haberlerin geldiği belirtilerek, Ankara’dan operasyonun durdurulması istendi.

“Birleşmiş Milletler tarafından terör örgütü olarak tanımlanmış grupların yenilmesine yoğunlaşması” istenilen metinde, Afrin’deki tırmanışın ‘endişe verici’ olduğu kaydedildi.

Hazırlanan metinde, Türkiye’ye Afrin’deki “askerlerini çekmesi” ve “Suriye sorununda yapıcı rol oynaması” çağrısında bulunuluyor, bunun “Türkiye’nin ulusal çıkarına olduğu” savunuluyor.

Suriye’de “yeni cepheler açmanın Türkiye’nin güvenlik çıkarlarıyla bağdaşmadığı”nın ifade edildiği taslakta Suriye genelinde, Afrin de dahil olmak üzere ateşkes ilan edilmesi çağrısı yapılıyor.

Karar taslağı AP’nin 15 Mart Perşembe günü Strasbourg’da gerçekleşecek genel kurul oturumları sırasında oylamaya sunulacak.

Oylama öncesi genel kuruldaki oturumda söz alan siyasi gruplar adına yapılan konuşmalarda da Türkiye’nin Afrin operasyonu eleştirildi.


21: 35 | Meclis’te Afrin tartışması: HDP sivillerin fotoğrafını paylaştı, AKP ve MHP tepki gösterdi

TBMM Genel Kurulu’nda ‘torba yasa’ görüşmeleri sürerken söz alan MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, bazı HDP’li sözcülerin Afrin operasyonundan ‘savaş’ diye bahsettiğini bu yüzden onları kınadıklarını söyledi.

Bunun üzerine söz alan HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş ise AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın operasyona ilişkin her gün “savaş” ifadesini kullandığını dile getirdi.

Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı ise Erdoğan’ın ‘savaş’ ifadesini kullanmadığını ileri sürerek “Türkiye’nin savaşta değil, terörle mücadele ediyor” savunmasını yaptı.

Danış Beştaş, ‘sivillere zarar verilmemesi için dikkat ediliyor’ diyen Bahçekapılı’ya yaşamını yitiren ve yaralanan sivillerin fotoğrafını göstererek yanıt verdi.

Bunun üzerine Bahçekapılı, “Bakın Sayın Beştaş, bu bilgileri nereden aldığınızı bilmiyorum ama ülkenize güvenin, ülkenizin medya organlarına güvenin, ülkenizin hükümetine güvenin, ülkenizin yetkili organlarının verdiği bilgilere güvenin, bu konuda uluslararası çapta ve alanda faaliyet gösteren Türkiye aleyhtarı kurumlardan bilgi alarak burayı karıştırmayın. Orada hiçbir sivil bombalanmıyor. Bu ölümleri sorguluyorsanız eğer, dün Diyarbakır’da mayınla öldürülen şehitleri de sahipleneceksiniz, onu da sorgulayacaksınız” ifadelerini kullandı.


15:20 | HDP’den BM’ye Afrin çağrısı

HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, partisinin MYK toplantısı sırasında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Türkiye’nin Afrin’e düzenlediği operasyona tepki gösteren ve Birleşmiş Milletler’i göreve çağıran Bilgen, “BM’nin büyük insanı dramlar yaşanmadan tavrını ortaya koyması, kararının arkasında durması, Srebrenitsa’da geçmişte yaşanan vahim bir tablo ortaya çıkmadan irade sergilemesi gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

Türkiye’nin BM’nin  ateşkes kararına rağmen “pazarlık yaparak süreci silah gücüyle şekillendirme arayışında” olduğunu belirten Bilgen, şunları söyledi:

“Bunu da mülteci pazarlığı, uçak alımı gibi Avrupa ülkelerini susturmaya yönelik yöntemlerle denemektedir. Bütün bunları denerken de NATO’yu göreve çağırması manidar. BM kararlarına uymayan bir ülkenin sanki kendisine yönelik tehdit varmış gibi NATO’yu göreve çağırmasının mantıklı bir açıklaması yoktur. NATO’nun geçmişte Ortadoğu’da hangi süreçlere nasıl müdahale ettiği de nasıl sonuçlar doğurduğu da hafızalarda net bir yerde.”


14:50 | Erdoğan’ın ‘Akşama kadar düşer’ açıklamasına Afrin’den yanıt

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Temenni ederim ki akşama kadar Afrin tamamen düşmüş olur” açıklamasına Afrin’den yanıt geldi.

Kentte bulunan Kuzey Suriye Federasyonu Kurucu Meclisi Eşbaşkanı Yusuf, “Bu bir psikolojik savaş yöntemi. Bu söylem ne kadar sıkıştıklarını gösteriyor” dedi.

  • Fatma Koçak’ın haberinin tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz.

13:00 | Türkiye Afrin’de Suriye’ye bağlı güçleri hedef aldı: 5 kişi yaşamını yitirdi

Türk Silahlı Kuvvetleri’ne bağlı savaş uçakları Afrin’de bulunan Suriye rejimine bağlı güçleri hedef aldı.

Üç hava saldırısının düzenlendiğini belirten güçlerin komutanı, Reuters’a yaptığı açıklamada 5 savaşçının hayatını kaybettiğini belirtti.

Habere göre, hava saldırısında hedef alınan sözkonusu güçler Nubl ve Zahra’dan Afrin’e giden yol üzerindeki kontrol noktasında bulunuyordu.


12:40 | BM: Afrin’e bir haftadır su verilemiyor

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani Durumlar Koordinasyonu, Afrin’e bir haftadır su verilemediğini söyledi.

Duvar’da yer alan habere göre açıklamada bölgedeki barajın kontrolünün “el değiştirmesinden” kaynaklandığı belirtildi.

Afrin kent merkezinin su ihtiyacını karşılayan Meydanke nahiyesindeki baraj operasyonun başladığı günden bu yana TSK’ye ait savaş uçakları tarafından bombalanıyordu.

Son olarak geçtiğimiz günlerde barajın su arıtım merkezinin savaş uçakları tarafından hedef alınmasının ardından kentin suyu kesilmişti.


12:35 | Erdoğan: Temenni ederim ki Afrin akşama kadar düşmüş olur

Foto: @tcbestepe

Saray’daki 46. Muhtarlar Toplantısı’nda konuşan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afrin’de 54 gündür süren operasyona dair açıklamalarda bulundu.

Erdoğan, “Afrin’e biraz daha yaklaştık; temenni ederim ki, akşama kadar Afrin tamamen düşmüş olur” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, giriş-çıkış için kullanılan bölgenin doğu tarafının da bugün kapatılacağını söyledi ve konuşmasına şöyle devam etti:

“Afrin’in rejim güçlerine devredilmesi projesi kuşatmanın tamamlandığı şu günlerde bile köpürtülmeye çalışılıyor. Biz bu oyunu bozduk. Afrin’i de, Münbiç’i de, Irak sınırına kadar Fırat’ın doğusunu da teröristlerden temizleyeceğiz.”

“‘Kuşatma bu akşam tamamlanır’ şeklinde anlaşılmalı”

AFP’ye konuşan Cumhurbaşkanlığı kaynakları ise Erdoğan’ın kullandığı “Temenni ederim ki akşama kadar Afrin düşer” ifadelerinin “Kuşatma bu akşam tamamlanır” şeklinde anlaşılması gerektiğini söyledi.


09:45 | “Afrin’e girmek sivillerin yok edilmesi demek, bunu göze almak siyasi intihar olur”

Türkiye’nin ÖSO gruplarıyla beraber Afrin’e yönelik havadan ve karadan başlattığı ve 54 gündür devam eden operasyonunu değerlendiren gazeteci-yazar Aydın Engin, “Afrin operasyonu, Suriye topraklarında bir operasyondan önce Ortadoğu’da Kürt hareketine karşı Türk milliyetçiliğinin aldığı tavrın yansımasıdır” dedi:

“Dünyada sınırların silikleşmesi gerektiği, ulus-devletin zamana aykırı bir çizgi olduğunu Kürt hareketi ortaya koydu. Ama Türk hareketi bunu ya anlamadı ya da taktik bir olay olarak kavradı.”

Mezopotamya Ajansı’ndan Bilal Seçkin’e konuşan Engin, “Bir başka ülkeye, içindeki karışıklıklar ne olursa olsun, ‘Ben orayı düzelteceğim, oradaki halka yardım edeceğim’ gibi gerekçelerle asker göndermek, bal gibi de bir başka ülkeyi işgal etmek demektir” diye konuştu.

Engin, Afrin kent merkezine girilmesi durumunda ortaya çıkacak tabloyu ise şöyle yorumladı:

“600-700 bin kişinin yaşadığı Afrin kentini bir kent savaşıyla ‘temizlemenin’ faturası çok ağır olur. Türkiye’ye gelen şehit sayısında bir sıçrama olacaktır ve bu haklı olarak tepkiler doğuracaktır. Her iki taraf da bu bedeli ağır ödeyecek fakat en ağırını Afrin’de yaşayan çocuklar, kadınlar ve yurttaşlar çekecektir. Benim gördüğümü en aptal siyasetçi bile görür. Bir kent savaşı, sayısı hesaplanamayacağı kadar kadın, erkek ve çocuğun yok edilmesi demektir. Bunu göze almak siyasi anlamda da bir intihar olur. Göze alamayacaklarını, bu riski görebilecekleri umudunu taşımak istiyorum. Güçlü bir umut mu? Hayır.”


08:35 | Fransız Senatosu’nda Afrin gündemi

Türkiye’nin Afrin’e yönelik düzenlediği operasyonu Fransız senatörler, senatonun gündemine getirdi.

Oturumda söz alan milletvekilleri, Fransız hükümetinin Birleşmiş Milletler’in aldığı ateşkes kararının uygulanması için ne yapacağını sordular.

Senatör Pierre Laurent, Senato’da yaptığı konuşmada, Afrin’deki durumu şu sözlerle özetledi:

“Yaşananlar karşısında bölgede Kürtler ve bizler de bunun bedelini çok ağır ödeyeceğiz. Kürtlerin sorunu aynı zamanda bizim sorunumuz. Acil bir biçimde Erdoğan’a stop denilmeli.”

Fransa’nın Afrin için derhal harekete geçmesi gerektiği çağrısında bulunan Laurent, Fransız Dışişleri Bakanı Le Drian’a ise “BM kararının uygulanması için ne yapıyorsunuz?” diye sordu.

Milletvekili Valarie Raboult da, dışişleri bakanı ve savunma bakanına “Savunma Bakanımıza soruyorum Kürtler koalisyona yardım etti mi etmedi mi? Eğer cevabınız ‘Evet’ ise, Dışişleri Bakanımıza soruyorum: İlişkide olduğumuz Kürtleri korumak için ne yapacaksınız” sorusunu yöneltti.

Afrin konusunda söz alan bir diğer isim ise Marielle De Sarnez oldu. Hükümete Efrin konusunda ne yapacaklarını soran Sarnez, “Suriye ve Afrin’e dönük büyüyen kaygılarımızı dile getirmek istiyoruz. Fransa’nın BM içerisindeki pozisyonunu biliyoruz. BM’nin Suriye için 24 Şubat’ta aldığı ateşkes kararı vardı. Söz konusu karar, uygulanmadı ve ölü bir mektuba dönüştü. Karar bir gün bile uygulanmadı” dedi.


Türkiye’nin Afrin’e operasyonun ilk ayında neler oldu, kim ne dedi?

İkinci Ay: 31. GÜN32.GÜN, 33. GÜN34. GÜN35.GÜN36. GÜN37.GÜN38.GÜN39.GÜN40. GÜN41.GÜN42.GÜN43. GÜN44. GÜN45.GÜN46. GÜN47. GÜN48. GÜN49. GÜN50. GÜN51. GÜN, 52. GÜN, 53. GÜN

Previous post
Türkiye'de bir ilk: Haklarını arayan Bravo işçilerine ünlü markalardan ödeme
Next post
BM mutluluk raporu: Finlandiya birinci, Türkiye sıralamada geriledi