Ana SayfaDünya59. gün: TSK ve ÖSO grupları Afrin’de

59. gün: TSK ve ÖSO grupları Afrin’de

HABER MERKEZİ – Türkiye ve ÖSO grupları, 20 Ocak’ta operasyon başlattıkları Afrin’e 58 gün sonra dün girebildi. Afrin yönetimi ve YPG tarafından yapılan açıklamada, ‘tehdit altındaki sivillerin kentten tahliye edildiği’ belirtilirken, “Afrin’den çekilmedik, yeni bir aşamaya geçildi” mesajı verildi. Saldırılar nedeniyle yüz binlerce kişinin göç etmek zorunda kaldığı kentte olan biteni, gün içindeki gelişmeleri ve kimi değerlendirmeleri canlı sayfamızdan aktaracağız.

 


21:30 | Kalın’dan ‘Afrin’de yağma’ açıklaması

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, CNN International’a verdiği demeçte Afrin’e giren Türkiye destekli ÖSO’luların evleri ve işyerlerini yağmaladığına dair haberleri ciddiye aldıklarını, konuyla ilgili inceleme başlattıklarını söyledi.

Kalın, bazı grupların ‘verilen emirlere aykırı davranarak bu tür eylemlere girişmiş olabileceğini’ ifade etti.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü, söz konusu olayların ciddi şekilde incelendiğini, ‘halkın güvenliğini sağlamak’ için gerekli önlemlerin alınacağını da savundu.

Türkiye’nin Afrin’e dönük operasyon kapsamında beraber hareket ettiği ÖSO’yu kent merkezinde görüntüleyen uluslararası haber ajansı AFP, ÖSO’luların “dükkanlara ve evlere zorla girerek, buraları yağmaladıklarını” bildirmişti.

Afrin’den son 48 saat içerisinde gelen haberler nedeniyle ‘derin endişe’ duyduklarını belirten ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, yaptığı yazılı açıklamada “Yağma haberleri de bizi kaygılandırıyor” demişti.


20:50 | Suriye’den BM’ye Afrin çağrısı

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Afrin kent merkezine girmesinin ardından Genelkurmay Başkanlığı’nın Twitter hesabından paylaşılan bir fotoğraf

Suriye Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler’e yolladığı mektupta, Türkiye’nin Afrin’den ayrılması çağrısı yaptı.

BBC Türkçe’nin aktardığı mektupta, “Türk rejiminin cumhurbaşkanının yaptığı işgalci güçlerinin Afrin’i kontrol ettiği yönündeki açıklaması gayrımeşrudur. Suriye, işgalci güçlerin işgal ettiği Suriye topraklarından bir an önce ayrılmasını talep ediyor” denildi.


19:28 | ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan Afrin açıklaması

Fotoğraf: Reuters

ABD Dışişleri Bakanlığı, Afrin’den son 48 saat içerisinde gelen haberlerden ‘derin endişe’ duyduklarını açıkladı.

Reuters’ın haberine göre ABD Dışişleri Bakanlığı’nın yayınladığı bildiride, “ABD; Türkiye, Rusya ve Suriye rejimi dahil olmak üzere, ülkenin kuzeydoğusunda operasyon yürüten tüm ilişkili aktörlere uluslararası insani yardım örgütlerine geçiş sağlamalarına yönelik çağrıda bulunuyor” denildi.

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA), Türkiye’nin Afrin’e dönük operasyonunun başlangıcından itibaren resmi verilere göre 100 bine yakın kişinin yerinden edildiğini, okulların vurulduğunu ve yaklaşık 200 bin kişinin yardıma ihtiyaç duyduğunu açıklamıştı.

Uluslararası Kızılhaç Başkanı Peter Mauerer de Afrin’de TSK ve desteklediği grupların kontrolündeki bölgelere serbestçe erişim istemişti.


18:30 | IŞİD’le mücadele için Suriye’ye gitmişti: Britanyalı Anna Campbell Afrin’de hayatını kaybetti

2017 yılının Mayıs ayında Kadın Savunma Birlikleri’ne (YPJ) katılan Britanyalı Anna Campbell’ın Afrin’de hayatını kaybettiği açıklandı.

Britanya basınından BBC, Guardian ve Sky News’in aktardığına göre Anna Campbell, 15 Mart’ta Türkiye’nin Afrin’e yönelik düzenlediği hava saldırısında yaşamını yitirdi.

26 yaşında yaşamını yitiren Campbell’ın babası Dirk Campbell, Britanya basınına yaptığı açıklamada kızının “idealist” ve “kararlı” bir karakteri olduğunu söyledi.

BBC’nin haberine göre Anna Campbell, YPJ’ye ilk olarak Deyr ez Zor’da IŞİD’e karşı süren mücadele sırasında katıldı.

2018’in Ocak ayında ise Türkiye’nin Afrin’e yönelik operasyonun başlaması üzerine Campbell’ın buradaki birliklere katıldığı belirtiliyor.

Anna Campbell’ın YPG ve YPJ saflarında savaşırken hayatını kaybeden Britanya vatandaşı ilk kadın olduğu tahmin ediliyor.


17:50 | Lüksemburg Dışişleri Bakanı: NATO, Ankara’nın Afrin’de öne sürdüğü 51’inci madde gerekçesini sorgulamalı

Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, Türkiye’nin Afrin operasyonuna yönelik eleştirilerde bulundu.

Spiegel Online’dan Christoph Schult’un sorularını yanıtlayan Asselborn, yaklaşık 2 aydır süren askeri operasyon nedeniyle onbinlerce sivilin yerinden edildiğini ve 300 civarında sivilin yaşamını yitirdiğini belirterek, Birleşmiş Milletler’in Suriye geneli için aldığı ‘ateşkes’ kararına Türkiye’nin uymadığını söyledi.

Asselborn, BM’nin 51’inci maddesine dayanarak ‘meşru savunma’ yapıldığının ise gerçeği yansıtmadığını savundu.

Türkiye’nin bir NATO ülkesi olduğunu vurgulayan Lüksemburg Dışişleri Bakanı, “NATO bir değerler birliği ve Ankara’nın bu operasyonu nasıl olurda BM Şartı’nın 51’inci maddesine dayandırdığını sorgulayabiliriz. Benim buna dair büyük şüphelerim var” dedi.

Ankara’nın Afrin’e ilişkin planlarını sunması gerektiğini de söyleyen Asselborn, “Afrin alındı. Peki ya şimdi, daha doğuya mı gidilecek, yoksa Suriye’nin daha içlerine doğru mu?” diye sordu.


17:30 | Erdoğan’dan operasyon mesajı

Afrin’e yönelik operasyona ilişkin açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bunu Minbiç ve Kamişlo’ya yapılacak operasyonların takip edeceğini söyledi ve Ezidilerin yaşadığı Şengal’e de operasyon mesajı verdi: “Bu iş uzarsa yeni bir Zeytin Dalı da orada olur.”


17:10 | Aralarında Deniz Naki de var: BM önünde Afrin için süresiz açlık grevi

Aralarında futbolcu Deniz Naki ve milletvekilliği düşürülen Faysal Sarıyıldız gibi isimlerin bulunduğu ondan fazla kişi, İsviçre’nin Cenevre kentinden bulunan Birleşmiş Milletler (BM) binası önünde süresiz açlık grevi eylemine başladı.

MA’nın haberine göre, açlık grevi eylemine başlayanların BM Genel Sekterliği ve Güvenlik Konseyi’ne ilettiği 8 maddelik talep listesi şöyle:

  • Afrin hava sahası uçuşa kapatılsın
  • Afrin’e bir BM gözlem gücü gönderilsin
  • Afrin’i terk etmek zorunda kalarak açıkta kalan yüzbinlerce insanın yaşamsal ihtiyaçlarının karşılanması için Kızılhaç bir an önce devreye girsin
  • Yurtlarından göç etmek zorunda kalan Afrin halkının evine dönmesi sağlansın
  • Bireylerin mülkiyet hakkının korunması kapsamında, gasp edilen ev, işyeri ve diğer varlıklarının iadesi sağlansın
  • Evlerine dönecek kişilerin saldırılara maruz kalmaması için can güvenlikleri sağlansın
  • Afrin’nin demografik yapısının değiştirilmemesi için, Afrin’li olmayanların BM gözetimindeki kampların dışında Afrin’e yerleştirilmesin
  • Yaklaşık 2 aydır devam eden saldırılarda sivillerin yaşam hakkının ihlali ve savaş suçunun araştırılması için BM bünyesinde bir komisyonun kurulması yönündeki taleplerimiz yerine getirilsin

Açlık grevine başlayan bazı isimler ise şöyle: Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) eski milletvekili Faysal Sarıyıldız, Cizre Belediyesi Eşbaşkanı Leyla İmret, Sur Belediyesi Eşbaşkanı Fatma Şık Barut, futbolcu Deniz Naki, gazeteci Filiz Koçali, yazar Ahmet Nesin ve Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Avrupa Temsilcisi Aziz Tunç.


16:15 | OCHA: Afrin’de 48 okul vuruldu, 192 bin kişinin yardıma ihtiyacı var

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA), TSK ve ÖSO gruplarının Afrin’e dönük operasyon başlattıkları 20 Ocak tarihinden itibaren kent sakinlerinin ve yerinden edilenlerin sayısına ilişkin rapor paylaştı.

Harekatın başlangıcından itibaren resmi verilere göre 100 bine yakın kişinin yerinden edildiğinin belirtildiği raporda, okulların vurulduğu ve yaklaşık 200 bin kişinin yardıma ihtiyaç duyduğu vurgulandı.

Raporda, tarafların tamamı tarafından gerekli onaylar ve güvenlik garantileri verildiği takdirde BM’nin Tel Rıfat ve Afrin’de bulunan 50 bin kişiye yardım göndermek için hazır olduğu bildirildi.

OCHA’nın raporunda paylaşılan veriler şöyle:

Şiddetin tırmanmasından itibaren (20 Ocak 2018)

  • Kayıtlara göre Afrin bölgesinde 98 bin kişi yerinden edildi.
  • Söz konusu kişilerden 75 bini Tel Rıfat’ta, 15 bin 500’ü Nubl’da, 8 bin 500’ü Zahraa’da
  • Verilen bilgilere göre yerinden edilen insanların dolaşım özgürlüğü, Halep’e devam edilmesine izin verilmediğinden ötürü kısıtlı.
  • Afrin bölgesinde 48 okul vuruldu. Çoğunda kısmi hasar var.
  • Tel Rıfat’taki 16 okul yerinden edilenler için barınak olarak kullanılıyor. Söz konusu okullarda eğitim verilmiyor.

Yardıma ihtiyacı olanlar

  • Afrin bölgesinde şu an 100 bin civarı insan bulunuyor.
  • 2017 Kasım verilerine göre Afrin bölgesinin nüfusu 323 bin.
  • Şiddetin tırmanmasından ötürü 192 bin kişinin yardıma ihtiyacı var.
  • Afrin ve Tel Rıfat şu an için erişilmesi zor olarak sınıflandırılıyor.

15:42 | AB’den Türkiye’ye Afrin eleştirisi

Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temcilsici Federica Mogherini, Afrin’e yönelik operasyonundan ötürü Türkiye’yi eleştirdi.

DW Türkçe’deki habere göre gelişmelerden “kaygı duyduğunu” belirten Mogherini, Türkiye’yi çatışmaların hafifleyeceği yönünde güvence vermeye çağırdı.

Uluslararası toplumun Suriye’deki çabalarının “askeri faaliyetleri kışkırtmaya değil yatıştırmaya odaklı olduğunu” belirten Mogherini, Türkiye, Rusya ve İran’ı üzerinde uzlaşmaya varılan çatışmasızlık bölgelerinin taahhüt edildiği şekilde hayata geçirilmesi için güvence vermeye çağırdı.

AB yetkilisi, bunun sahada yaşanacakların da garantisi olduğunu ifade etti.


15:32 | ABD’li senatörden Trump’a ‘Afrin’ tepkisi: Niye sessizsin?

Türkiye ve ÖSO gruplarının 20 Ocak’ta operasyon başlattıkları Afrin’e dün girebilmesinin ardından ABD’li Demokrat Senatör Chris Van Hollen’dan ABD hükümetine tepki geldi.

Chris Van Hollen, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, ABD’nin “sessiz” kalmasını eleştirerek şöyle dedi:

“IŞİD’e karşı mücadele müttefikimiz olan Suriyeli Kürtler Türk güçleri tarafından gaddarca Afrin’den çıkmaya zorlanırken Trump niye sessiz? Sessizlik suç ortaklığıdır ve ABD’nin saldırganlığın karşısındaki müttefiklerimizin yanında durmayacağına dair korkunç bir mesaj vermektedir.”


15:30 | Kızılhaç: Türk Kızılayı’nın Suriyeli Kürtler nezdinde itibarı kalmadı, serbestçe erişim istiyoruz

Cenevre’deki teşkilat merkezinden bir açıklama yapan Uluslararası Kızılhaç Başkanı Peter Mauerer, Afrin’de TSK ve desteklediği grupların kontrolündeki bölgelere serbestçe erişim istedi.

Türkiye’nin ÖSO ile beraber düzenlediği Afrin operasyonu sonrası Türk Kızılayı’nın “Suriyeli Kürtler nezdinde itibarı kalmadığını” belirten Maurer, sivil halkın tarafsız, bağımsız yardıma erişme hakkına ve isterse başka bir bölgeye göçmek yada orada kalma haklarına sahip olduğunu vurguladı.


15:25 | YPG’nin “Yeni bir aşamaya geçildi” mesajına Ankara’dan yanıt

Afrin yönetimi ve YPG’nin dün Şehba’da yaptığı ortak açıklamada ‘tehdit altındaki sivillerin kentten tahliye edildiğini’ belirterek, “Afrin’den çekilmedik, güçlerimiz kentin her yerinde; yeni bir aşamaya geçildi” mesajına Hükümet’ten ilk yanıt geldi.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, ‘altını özellikle çizmek gerek’ diyerek, YPG’nin Afrin’i Türkiye’ye ‘bırakmadığını’ söyledi, “Bir defa kendileri çekilmediler, korktular, kaçtılar” diye konuştu.

Kentte bazı mihimmat ve silahların ele geçirildiğini söyleyen Bozdağ, “kaçmak zorunda kalmayıp planlı bir şekilde stratejik olarak ayrılmayı tercih etmiş olsalardı oradaki silahları, mühimmatları oradan alırlardı” değerlendirmesinde bulundu.

YPG ne demişti?

Şehba’da yapılan ortak konuşan YPG Sözcüsü Brusk Haseke, “Afrin’den çekilmedik. Sınırsız katliama maruz kalan sivillerin yaşamlarını kurtarmak için önlem aldık. YPG ve YPJ Afrin’in tüm bölgelerinde mevcuttur ve mücadeleye devam edecektir” demişti.


13:20 | HDP: Kürt tahammülsüzlüğü değilse Demirci Kawa’dan ne istiyorsunuz?

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ayhan Bilgen, Afrin’e giren Türkiye destekli ÖSO mensuplarının kent meydanındaki Demirci Kawa heykelini yıkmasına değindi.

Yapılanların “Kürt tahammülsüzlüğünden başka bir şey olmadığını” dile getiren HDP Sözcüsü, “Bu bir Kürt tahammülsüzlüğü değilse Demirci Kawa’dan ne istiyorsunuz? Kawa neyi sembol ediyor?” diye sordu ve şöyle devam etti:

“Eğer Demirci Kawa’yı PYD temsilcisi sanıyorsanız, söyleyecek bir şey yok. Bir tarihi değeri balyozlarla yıkabilirsiniz ama Ortadoğu’da halklar kendi değerlerine sahip çıkarak yaşamaya devam edecekler. İktidarın söz konusu politikaları halkların birlikte eşit yaşamına hizmet etmeyecektir.”

Bilgen ayrıca gazetecilerin “Antep’te kurulan 30 kişilik Kurtuluş Kongresi hakkında ne düşünüyorsunuz?” sorusuna da yanıt verdi:

“AKP şimdiye kadar doğrudan Suriye’nin iç politikasına müdahale için böyle mekanizmalar kurdu. Muhalefetin Suriye’nin geleceğine dair ne kadar kalıcı örnekler yapabileceğini tahmin ediyoruz. Biz vesayet savaşlarına karşıyız. Ortadoğu’da vesayet savaşlarının bitmesinden başka hiçbir çözümün olmadığının farkındayız.”


12:20 | Cockburn’den Afrin’de ‘etnik temizlik’ uyarısı

Britanya’nın önde gelen gazetelerinden Independent’ın deneyimli Ortadoğu muhabiri Patrick Cockburn, Türkiye ve ÖSO gruplarının Afrin kent merkezine girmesi sonrası kaleme aldığı yazısında, YPG’nin ‘taktiğine’ değindi, ‘etnik temizlik’ riskine dikkat çekti.

bianet’in aktardığına göre gazeteci Patrick Cocburn, YPG’nin hava savunması ve ağrı silahtan yoksun olduğu için şehirden çekilerek ağır can kayıplarından kaçındığını ve akıllıca davrandığını yazdı.

Şehrin denetiminin TSK destekli ÖSO gruplarının eline geçmesiyle birlikte bir ‘etnik temizliğin’ gündemde olduğunu ve gelişmelerin bu açıdan izlenmesi gerektiğini belirten Cocburn, özetle şu değerlendirmede bulundu:

“Afrin’in Türk ordusu ve Suriyeli isyancı güçlerin eline geçmesi kaçınılmazdı, ama tehlike sürüyor. Şu anda temel soru, şehrin el değiştirmesinin ardından bölgedeki Kürt çoğunluğun etnik temizliğe maruz kalıp kalmayacağı.

“Bir Arap gücü olan ÖSO savaşçılarının ilk eylemi, mitolojik bir Kürt kahramanının Afrin merkezindeki heykelini yıkmak oldu. ÖSO savaşçılarının çektiği videolar, çoğunun eski İŞİD ya da El Kaide savaşçısı olduğunu ve Kürtler ile gayrimüslim azınlıkları ortadan kaldırılacak düşmanlar olarak gördüklerini ortaya koyuyor.

“Afrin’in düşmesinden sonra ne olacak? Gözlemlenmesi gereken ilk şey, şehrin etnik temizlikle “Araplaştırılması”na gidilip gidilmeyeceği. Karşı tarafta yer alan etnik ya da dini toplulukların ortadan kaldırılması, Suriye iç savaşının sık sık karşılaşılan bir yüzü haline gelmiş durumda.”

Cocburn ayrıca yazısında, Türkiye’nin Fırat’ın doğusundaki büyük Kürt bölgesine hareketlenmesinin kolay olmayacağını da vurguladı.

  • Cocburn’ün yazısının orijinaline BURADAN, yazının Türkçeleştirilmeiş haline de ŞURADAN bakabilirsiniz.

12:05 | AA ve DHA: Afrin’de patlama sonucu 11 kişi yaşamını yitirdi

Foto: AA

AA ve DHA’nın servis ettiği habere göre TSK ve ÖSO gruplarının girdiği Afrin’de tuzaklanan bir el yapımı patlayıcı infilak etti.

Ajanslar, patlayıcının Afrin’in kent merkezindeki 4 katlı bir binaya tuzaklandığını, patlama sonucunda ise 4’ü ÖSO mensubu 11 kişinin yaşamını yitirdiğini duyurdu.


12:00 | FEMEN’den Afrin açıklaması

Feminist aktivist kadın grubu FEMEN, Türkiye’nin Afrin’e yönelik gerçekleştirdiği operasyona yaptığı açıklama ile tepki gösterdi.

JinNews’te yer alan habere göre FEMEN resmi sosyal medya hesabından “Erdoğan elini Afrin’den çek” başlığı ile paylaştığı yazıda şu ifadelere yer verdi:

“Sınırlarının dışında kalan bir şehre bu şekilde girmek ve bayrağını dalgalandırmak uluslararası hukuka aykırıdır. Her halkın kendi kaderini tayin etme hakkı vardır ve bu Kürt halkını da kapsar. FEMEN Kürt halkını ve Afrin’deki sivilleri destekliyor.”


11:00 | AFP: Türkiye destekli ÖSO, Afrin’in alınmasının ardından kenti yağmaladı 

Türkiye’nin Afrin’e dönük operasyon kapsamında beraber hareket ettiği ÖSO’yu kent merkezinde görüntüleyen uluslararası haber ajansı AFP, ÖSO’luların “dükkanlara ve evlere zorla girerek, buraları yağmaladıklarını” bildirdi.

Bülent Kılıç’ın kentteki ÖSO’luları görüntülediği fotoğraflardan birkaçı şöyle:

  • Bu haberin tamamına BURADAN bakabilirsiniz.

09:40 | Guardian: Afrin’de kalan YPG’liler ‘gerilla savaşı’ ile yanıt verecek

Fotoğraf: AFP

Britanya’nın önde gelen gazetelerinden Guardian, TSK ve ÖSO gruplarının Afrin kent merkezini ele geçirmesi sonrası YPG’nin ‘gerilla savaşı’ ile yanıt vermeye hazırlandığını yazdı.

Gazetenin Orta Doğu Muhabiri Martin Chulov imzalı haberde, YPG’li bazı güçlerin kent merkezinden çekilirken, bazılarının ise TSK ve ÖSO güçlerine vur-kaç tekniğiyle saldırma amacıyla Afrin’de kaldığı kaydedildi.

Haberde Afrin yönetimi ile YPG’nin dün yaptığı açıklama da hatırlatıldı. Dünkü ortak açıklamada ‘tehdit altındaki sivillerin kentten tahliye edildiği’ belirtilirken, “Afrin’den çekilmedik, güçlerimiz kentin her yerinde; yeni bir aşamaya geçildi” mesajı verilmişti.


TSK ve ÖSO grupları Afrin’de: İki ayda neler oldu, kim ne dedi?

Previous post
ABD: Afrin'den son 48 saattir gelen haberler endişe verici
Next post
Demirci Kawa heykelinin yıkıldığı Afrin’de Ezidilerin Dilek Ağacı da yakıldı