Ana SayfaGüncel7 merkezde Newroz kutlamalarına izin yok

7 merkezde Newroz kutlamalarına izin yok

HABER MERKEZİ – Şu ana dek dördü şehir, üçü ilçe olmak üzere 7 merkezde Newroz kutlamaları için yapılan resmi başvurulara ret kararı verildi.

Bu sene “Newroz direniştir. Faşizme karşı halkların baharıdır” sloganıyla kutlanacak olan Newroz için tüm kentlerde Valiliklere ve Kaymakamlıklara başvurularda bulunuldu.

Çoğu kentte başvurulara henüz yanıt verilmezken, yedi merkezde kutlamalara çeşitli gerekçeler gösterilerek izin verilmedi.

Kars

Kars’ta Tertip Komitesi’nin 20 Mart için yaptığı başvuru Valilik tarafından reddedildi.

Kars Newroz Tertip Komitesi, Newroz’un 21 Mart’ta kutlaması için başvuruda bulunacak.

Muş

Muş’ta 19 Mart’ta kutlanması planlanan Newroz için yapılan başvuruya da izin çıkmadı.

Bunun üzerine 21 Mart günü için tekrar başvuruda bulunan Newroz Tertip Komitesi, kutlamanın 21 Mart’ta İstasyon Meydanı’nda saat 10.00’da yapılacağını belirtti.

Iğdır

Iğdır Newroz Tertip Komitesi tarafından 19 Mart’ta Pancar Meydanı’nda yapılması planlanan kutlama için yapılan başvuruya da izin verilmedi.

21 Mart tarihi dışında Newroz kutlamasına izin verilmeyeceği cevabı aldıklarını belirten Tertip Komitesi üyeleri, 21 Mart günü için başvuruda bulunduklarını açıkladı.

Doğubayazıt

Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde Tertip Komitesi tarafından Kolan Petrol’un yanında bulunan alanda planlanan Newroz kutlamasına ilişkin de başvuru yapıldı.

20 Mart için yapılan başvuruya izin verilmezken, tertip komitesine “17-18-19-20 Mart tarihlerinde bu etkinliklerin yapılması uygun görülmemiştir” denildi.

Başvurunun reddedilmesi ardından Tertip Komitesi, 21 Mart tarihi için yeniden başvuruda bulundu.

Derik Newrozu’na kayyum engeli

Mardin’in Derik ilçesinde Halkların Demokratik Partisi (HDP) tarafından 18 Mart’ta kutlanmak istenilen Newroz için İlçe Kaymakamlığı’na yapılan başvuruya izin çıkmadı.

Aynı zamanda belediye kayyumu olan Kaymakam Hakan Kafkas imzalı kararın ret gerekçesinde ise, Derik Belediyesi tarafından yapılan başvuru gerekçe gösterilerek, “İkinci bir kutlamaya gerek duyulmadı” denildi.

Tekirdağ

HDP Tekirdağ İl Örgütü tarafından 18 Mart’ta Ergene ilçesinde kutlanmak istenen Newroz için Ergene Kaymakamlığı’na yapılan başvuru da reddedildi.

Ergene Kaymakamlığı, kararında ise “Toplum hassasiyeti” gerekçe olarak gösterdi.

HDP’nin 21 ve 25 Mart için yaptığı başvuruya ise henüz cevap gelmedi.

Ergani’de ‘kamu güvenliği’ gerekçesiyle yasak

Sayılı günler kalan Newroz kutlamalarına dönük bir yasak da Diyarbakır Ergani’den geldi.

İlçede 19 Mart Pazar günü Otogar Meydanı’nda yapılmak istenen Newroz kutlamasına Kaymakamlık tarafından “kamu güvenliği” gerekçesi öne sürülerek izin verilmedi.


İzmir’de Newroz öncesi operasyon: Çok sayıda kişi gözaltında


Bu haber MA’dan derlenmiştir.
Previous post
Ahmet Şık: Karanlığınıza teslim olmayacağız
Next post
Yaşam savunucusu Büyüknohutçu çifti cinayeti: Davanın tek sanığı tahliye oldu