Ana SayfaKadın8 MART | Diyarbakır’dan Ankara’ya: Kadınlar birçok kentte alanlarda

8 MART | Diyarbakır’dan Ankara’ya: Kadınlar birçok kentte alanlarda

HABER MERKEZİ – Kadınlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Diyarbakır, Ankara, Urfa, Şırnak, Antalya gibi birçok kentte sokaktaydı. Hükümetin politikalarına tepki gösteren kadınlar, erkek şiddetine karşı “Artık yeter” dedi ve “Vardık, Varız, Var Olacağız” mesajı verdi.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde birçok kentte etkinler, yürüyüşler ve mitingler düzenlendi.

Kadınlar, hükümetin kadın karşıtı politikalarına tepki gösterirken eşitlik ve özgürlük taleplerini yineledi.

Diyarbakır

Kadınlar Diyarbakır’de Dicle Amed Kadın Platformu (DAKAP) öncülüğünde 5 Haziran (İstasyon) Meydanı’nda düzenlenen mitingde buluştu.

“Şiddete, tacize, tecavüze, çocuk istismarına son”, “Jin xwezaye dest nedin xwezaye”, “Hebûna jinê hebûna jiyanê ye” pankartlarının asılı olduğu meydandaki mitingde buluşan binlerce kadın “Jin jiyan azadi” sloganını attı.

Mitingde konuşan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan kadın mücadelesinin her baskıya rağmen devam etmesi gerektiğini söyledi. .

“Bu ülkede yaşamını yitiren Kürt ve Türk annelerinin aykalarının altını öpüyoruz” diyen Buldan, şöyle devam etti:

“AKP iktidarı ve Cumhurbaşkanı, siz Kadınlar Günü’nü kutlamayın, adını ağzınıza alıp onlar üzerinden siyaset yapmayın. Anneler ve kadınlar üzerinden siyaset yapan iktidar Afrin’e saldırırken kadınların, çocukların üzerinde vebali olduğunu bilmeli.

Buradan giden askerlerin annelerinin vebali de sizin üzerinizde. Bu ülkede artık hiç bir anne evladının toprak altına girmesini istemiyor. Savaş kararını alan erkeklere karşı biz barış için el ele vermeliyiz onların savaş kararını biz durduracağız.”

Van

Van’da ise Ahtamara Kadın Platformu öncülüğünde Musa Anter Barış Parkı’nda miting düzenlendi.

Ellerinde “Bu nikah kıyılamaz”, “Jin jiyane, jiyanê nekûje”, “Vardık, varız, var olacağız” dövizleri taşıyan kadınlar, sık sık “Jin, jiyan, azadî” ve “Biji berxwedana Jina’ sloganlarını attı.

Mitingde HDP Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan konuştu.

“Bugün erkek şiddetine ve tahakkümüne ‘artık yeter’ dediğimiz ve ölümlere isyan ettiğimiz bir gündür” diyen Ertan tutuklu kadın siyasetçilerin durumuna dikkat çekerek, “Bugün aramızda rehin tutulduğu için bulunamayan tutuklu arkadaşlarımıza, Figen Yüksekdağ şahsında tutuklu milletvekili arkadaşlarımıza selam gönderiyoruz. Gültan Kışanak, Diba Keskin şahsında belediye başkanı arkadaşlarımıza ve bugün esaret altında olan binlerce kadın yoldaşımıza selamlarımızı yolluyoruz” dedi.

Konuşmasının devamında kadınların artık kendi tarihlerini yazması gerektiğini söyleyen Ertan şunları söyledi:

“Dünyanın her yerinde şiddete, tacize ve tecavüze karşı binlerce kişi bu tahakkümü yok etmek için mücadele ediyor. Bu ülkede yalnız değiliz, milyarlarcayız ve bilelim ki bin yıllardır süren erkek iktidarı yıkılmaya mahkumdur”

Kandıra F Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan HDP eski Eş Genel Başkanı ve Van Milletvekili Figen Yüksekdağ ile DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel’in gönderdiği mesajları okundu.

Antep

Antep Demokratik Kadın Platformu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla basın açıklaması yaptı. Yeşilsu Parkında düzenlenen basın açıklamasına KESK, SYKP, ÖDP, HDP, DBP ve EMEP’li kadınlardan oluşan platforma üye yüzlerce kadın katıldı.

“Vardık, Varız, Var Olacağız” ve “Haklarımızın Peşindeyiz” pankartı açan kadınlar adına konuşan Büro Emekçileri Sendikası (BES) Şube sekreteri Sevgül Özdemir, eşit, adil, özgür ve barış içinde yaşayacakları bir dünyada yaşamak için kurtuluşlarının kendi ellerinde olduğunu, kadınlara dayatılan, şiddeti, ayrımcılığı ve istismarı kabul etmeyeceklerini söyledi.

Urfa

Urfa İl Kadın Platformu’nun çağrısıyla toplanan kadınlar, yaptıkları basın toplantısı ile “Vardık, Varız, Var Olacağız” mesajı verdi.

Eğitim Sen Urfa Şube binasında bir araya gelen kadınlara kapıda Genel Bilgi Taraması (GBT) uygulaması yapan polisler, “Ne iş yapıyorsun, nerede yaşıyorsun, burada ne işin var” ve benzeri sorular sorması dikkat çekti.

Açıklamayı yapan Eğitim Sen Urfa Şube Eşbaşkanı Leyla Mumin, OHAL düzeninde kadınlara yönelik şiddeti sistematik ve meşru hale getiren,  halkı, emekçileri ve kadınları yoksullaştıran, ötekileştiren savaş politikalarının KHK’ler eliyle uygulamaya konulduğunu söyledi.

Antalya

Antalya Kadın Platformu da basın toplantısı düzenledi. “Kadınlar vardır” ve “Jin Jiyan Azadi” sloganlarının atıldığı toplantıda açıklama yapan Platform üyesi Aynur Seyrek, 8 Mart’ın tarihçesini anlatarak, “Kadınların iktisadi, sosyal, sosyal, siyasal anlamda tasfiye etmeye çalışan, haklarını yok sayan bir zihniyet ile karşı karşıyayız.

Kadını sorgusuzca erkeğe, devlete itaat etmeye, kadına biçtiği yol üzerinde toplumu yeniden şekillendirmeye çalışan faşist saldırılara karşı biz kadınlar cesaretle yaşamı savunmaya devam edeceğiz” dedi.

Batman

Batman’da ise HDP Kadın Meclisi öncülüğünde 16 Mayıs Stadyumu’nda 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla miting düzenlendi.

Mitinge, HDP eski eş genel başkanı Serpil Kemalbay, milletvekilleri Saadet Becerikli ve Ayşe Acar Başaran ve çok sayıda kadın katıldı.

Kemalbay, kadınlara “Merhaba kız kardeşlerim. Merhaba direngen kız kardeşlerim” diye seslendiği konuşmasında, “HDP bir kadın partisidir ve kadınlar var oldukça tek adam rejimi var olamayacak. Sizin mücadelemiz, bizim mücadelemiz yani hepimizin mücadelesi tek adam rejimini yıkacaktır” dedi.

Kadınların mutlaka kazanacağı vurgusu yapan Kemalbay’ın konuşmasının ardından sanatçılar sahne alırken, miting halaylarla devam etti.

Mardin

Mardin’de Şahmaran Kadın Platformu öncülüğünde yaklaşık bir haftadadır devam eden 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri, Kızıltepe’de yapılan kadın şöleni ile son buldu.

İlçe otogarında düzenlenen şölene, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa Milletvekili Dilek Öcalan, Barış Anneleri Meclisi üyeleri, HDP, DBP ve CHP’li kadınların yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

Mor renkli balon ve bezler ile süslenen platformun bulunduğu alana kadınlar, yöresel kıyafetleri ile mor atkıları ile katıldı. Sık sık, “Jin, jiyan, azadî” sloganı atan kadınlar, üzerinde “Kadınlar susmayacak”, “Sokaklar özgürlük alanlarımız”, “Emeğime kimliğime bedenime dokunma”,  “Tacizi, tecavüzü aklama yargıla”, “Öyle erilsin ki öz savunma koysunlar yoluna” ve “Bu böyle gitmez ya özgürlük ya özgürlük” yazılı dövizler taşıdı.

Şırnak

Şırnak’ta ise 8 Mart şöleni düzenlendi. Botan bölgesine özgü yöresel kıyafetleri ile şölene yoğun ilgi gösteren kadınlar, zılgıtlar eşliğinde sık sık,  “Jin, jiyan, azadi” sloganını attı.

Şölende konuşan HDP’li Vekil Aycan İrmez “Bugün burada güçlüysek ve sisteme dur diyebiliyorsak, bunun nedeni Botanlı kadınlardır” diyen İrmez, “Cephelerde ve savaş alanlarında IŞİD zihniyetine direnen kadınlara selam olsun” dedi.

Ankara

Ankara’da 4 Mart günü yapılmak istenen “Dünya Kadınlar Günü” kutlamasına polisin sert şekilde müdahale etmesi ve kadınlara şiddet uygulamasına karşın, Kadın Platformu bir kez daha sokağa çıktı ve Kurtuluş Parkı’nda Dünya Kadınlar Günü’nü kutladı.

Kadınlar “Kes sesini diyanet”, “Çocuk susar sen susma”, “Eşit işe eşit ücret”, “Jin jiyan azadi” yazılı dövizler taşıdı. Çocuk istismarına yönelik pankart ve dövizlerin yoğun olduğu eylemde, hükümetin çocuk istismarının önünü açan politikalarına tepki gösterildi.

Ayrıca kadınlar, tutuklu kadın siyasetçiler Figen Yüksekdağ, Gültan Kışanak, Sebahat Tuncel’in fotoğraflarını taşıdı.

Eylemde konuşan Ankara Kadın Platformu’ndan Gülşah Öztürk, hükümetin politikalarına tepki göstererek, şunları dile getirdi:

“Kadının aile içindeki konumunu pekiştiren ve emeğini değersizleştiren büyük bir baskı ile karşı karşıyayız. Her şeye ve her türlü baskıya, kadın düşmanı yasalara ve genelgelere rağmen eşitlik ve özgürlük için yaşayan, üreten, itaat etmeyen ve mücadele eden kadınlar ve LGBTİ+ bireyler var. Ve bu korkunç tabloyu değiştirebilecek umut ve direnç var. Bizler bu kararlılıkla mücadelemizi yükseltiyoruz.”


‘Yüksel’e döneceğim’ diyen Nuriye Gülmen’den kadınlara mesaj

8 MART | Sinemanın Kadınları

8 MART | Tarihten Kadın Portreleri

8 MART | ‘Artık yeter’ diyen kız kardeşlerimiz anısına – Editörden

8 MART | Fotoğraflarla: Kadınlar dünyanın dört bir yanında sokaklarda

Sebahat Tuncel’le 8 Mart söyleşisi: İtirazı örgütleyip, dayanışmayı büyütelim