Ana SayfaGüncelABD, Afrin operasyonundan ‘rahatsız’: Dikkat dağıtan bir şey, tansiyonu düşürmeye çağırıyoruz

ABD, Afrin operasyonundan ‘rahatsız’: Dikkat dağıtan bir şey, tansiyonu düşürmeye çağırıyoruz

HABER MERKEZİ – Pentagon sözcüleri, Türkiye’nin Afrin’e dönük harekatının Suriye’de IŞİD’e karşı yürütülen mücadeleye etkilerine değinerek, Afrin operasyonu dolayısıyla Demokratik Suriye Güçleri bünyesindeki bazı savaşçıların IŞİD’e karşı açılan cephelerden ayrıldığına dikkat çekti. Sözcüler, “operasyonel bir duraksamanın” yaşandığını duyurdu. Sözcülerden Galloway, “Tüm tarafları IŞİD’i yenme, tansiyonu düşürmeye, Suriye’deki krizin çözümüne ve sivillerin korunması hedeflerine odaklanmaya çağırıyoruz” dedi. Ankara ise Pentagon sözcülerinin açıklamalarını ‘saçmalık’ olarak nitelendirdi.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) sözcüleri Albay Robert Manning ve Binbaşı Adrian Rankine-Galloway’den, Türkiye’nin Afrin’e dönük operasyonu ve Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) bu durum karşısındaki pozisyonuna dair açıklamalar geldi.

Hürriyet’ten Cansu Çamlıbel’in haberine göre Pentagon sözcülerinden Albay Robert Manning, Türkiye’nin Afrin’e operasyonunun IŞİD ile mücadeleyi aksattığı değerlendirmelerine değinerek şunları söyledi:

“Bazı operasyonel duraksamalar olduğunun farkındayız. Bunlar çeşitli sebeplerle gerçekleşebiliyor. Ancak bizim Suriye’deki misyonumuz değişmedi. Hâlâ IŞİD’i yenmeye odaklıyız ve bunu yaparken Demokratik Suriye Güçleri ana ortağımız olmayı sürdürüyor. IŞİD’den kurtarılmış bölgelerde general Mazlum’u ve Suriyeli yerel güvenlik güçlerini desteklemeyi sürdüreceğiz. Biz bunun (Afrin harekatı) dikkat dağıtan bir şey olduğunu daha önce de söyledik. Ama operasyonel duraksamalar bizi uzun vadeli hedefimizden alıkoyacak bir şey değil.”

Pentagon’un Ortadoğu masasından sorumlu sözcüsü Binbaşı Adrian Rankine-Galloway de bazı Demokratik Suriye Güçleri mensuplarının Orta Fırat Vadisi’ndeki pozisyonları bırakıp gittiğini belirterek, şu bilgileri verdi:

“Muhtemelen Afrin’e gitmişlerdir ancak spekülasyon yapmak istemem. Ama artık orada (Orta Fırat Vadisi) savaşmadıklarını biliyoruz. Bunun da operasyonel duraksama dediğimiz şeye neden olduğunu söylüyoruz. Ama Demokratik Suriye Güçleri, IŞİD’den kurtarılan yüzde 98’lik alanı kontrol etmeyi sürdürüyor. Biz de IŞİD’i hedef alan hava operasyonlarına devam ediyoruz.

“Suriye’nin kuzeybatısındaki durumla ilgili kaygılarımız devam ediyor. Tüm tarafları IŞİD’i yenme, tansiyonu düşürmeye, Suriye’deki krizin çözümüne ve sivillerin korunması hedeflerine odaklanmaya çağırıyoruz.

“Türkiye-Suriye sınırındaki gerilimin düşürülmesi ve IŞİD karşıtı operasyonların kesintiye uğramadan devam etmesi için Türk muhataplarımızla temastayız. IŞİD’le mücadeleye odaklandıkları sürece General Mazlum’u, kurtarılan alanlardaki yerel Suriye güvenlik güçlerini ve sivil konseyleri desteklemeye devam edeceğiz.

“IŞİD’le mücadeleye odaklanmayan hiçbir askeri çaba desteğimizi almıyor ve almayacak. DSG ile ortaklığımız IŞİD’i hedef alan operasyonlarla sınırlı.”

Ankara’dan tepki: “Saçmalık”

Pentagon’dan yapılan bu açıklamalara ise Ankara tepki gösterdi. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hami Aksoy, Türkiye’nin ‘arananlar listesi’nden bulunan Ferhat Abdi Şahin’e “General Mazlum” diye hitap eden Sözcü Manning’i kastederek, “Pentagon sözcüsü Afrin açıklamasıyla saçmalamış” dedi.

ABD ile oluşturulan çalışma grubunun 8-9 Mart’ta toplanacağını belirten Bakanlık Sözcüsü Aksoy, “Beklentimiz ABD’nin taleplerimize dair somut adımlar atması, sözlerini yerine getirmesi. Toplantıda PYD-YPG’ye verilen silahlar konusu ele alınacak. Silahların teslim edilmesini bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Aksoy, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın 19 Mart’ta Washington’da görüşmesinin planladığını da söyledi.

Previous post
Hatay’da 'Anadil Günü' operasyonu: Aralarında HDP ve CHP'li yöneticilerin de olduğu 8 kişi gözaltında
Next post
Bahçeli’den Afrin açıklaması: 100 yıl önceki topraklarımızın bir kısmını emaneten de olsa elimizde tutmanın yolu açılacak