Ana SayfaGüncelAdalet Bakanlığı’ndan henüz yayınlanmayan ‘Avlu’ için sansür talimatı: ‘Gereğini yapın’

Adalet Bakanlığı’ndan henüz yayınlanmayan ‘Avlu’ için sansür talimatı: ‘Gereğini yapın’

HABER MERKEZİ – Adalet Bakanlığı, cezaevindeki kadınları konu alan ‘Avlu’ dizisi henüz yayınlanmadan RTÜK’e ‘sansür yazısı’ gönderdi. Bakanlık, RTÜK’e gönderdiği yazıda kurumların “işkence merkezi” olarak gösterildiğini, bunun bazı “terör örgütlerinin” amaçlarına hizmet edeceğini ileri sürdü.

Cezaevindeki kadınların yaşamlarını anlatan ‘Avlu’ dizisi henüz yayınlanmadan sansür tehdidi ile karşı karşıya kaldı.

Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürü Şaban Yılmaz, RTÜK’e 13 Mart tarihinde “Avlu isimli dizi hakkında” konulu bir yazı gönderdi.

Cumhuriyet’ten Alican Uludağ’ın haberine göre yazıda dizinin tanıtım görüntülerinde Ceza ve Tekvifevleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı kurumlar ile kurumlarda çalışan personelin mesleki onurunu zedeleyecek, kurumsal imajı olumsuz yönde etkileyecek gerçeği yansıtmayan karalama ögelerinin bulunduğu iddia edildi.

‘Kurumlar işkence merkezi olarak gösteriliyor’

Yazıda ‘personelin “işkenceci”, kurumların da “işkence merkezi” olarak toplum nezdinde algılanmasına sebebiyet vereceği ve “terör örgütlerinin” amacına hizmet edeceği’ öne sürüldü.

Cezaevlerinin adeta bir ‘eğitim kurumuna’ dönüştürüldüğünün belirtildiği açıklamada ayrıca şu ifadelere yer verildi:

“Özellikle son zamanlarda artan terör olayları nedeniyle ceza infaz kurumlarındaki kalabalıklaşma göz önüne alınarak bu tür görüntülerin yayınlanması gerek kurumsal gerekse toplumsal gerilimi tetikleyici bir etki yaratmaktadır. Ceza infaz kurumlarına yönelik bu tür algıların oluşturulması da bazı terör örgütlerinin amaçlarına hizmet edecektir.”

‘Gereğini yapın’

Bu dizi ile yaşanmayan olayların yaşanıyor gibi gösterildiği ifade edilen yazıda “Açıklanan nedenler göz önünde bulundurularak 6112 sayılı Kanun’un ‘Yayın Hizmeti İlkeleri’ başlıklı 8. maddesi gereği dizi yayımlanmadan gerekli tedbirlerin alınması hususunda bilgi ve gereğini arz ederim” denildi.

RTÜK henüz gündeme almadı

RTÜK’ün ise henüz bu şikayeti gündeme almadığı belirtildi.

Konunun gündeme alınıp alınmayacağı Salı günü yapılacak Üst Kurul toplantısında belli olacak.

Previous post
Pussy Riot, Rusya’daki seçimlere atfettiği yeni şarkısını paylaştı: 'Bilin bakalım kim kazanacak?'
Next post
İsrail 2018'in ilk iki ayında 350'si çocuk, 6 bin 500 Filistinli'yi gözaltına aldı