Ana SayfaGüncel‘Aday çıkaracağız’ diyen HDP Eş Genel Başkanı Temelli: Gündemimizde boykot yok

‘Aday çıkaracağız’ diyen HDP Eş Genel Başkanı Temelli: Gündemimizde boykot yok

HABER MERKEZİ – 2019 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde partisinin de aday çıkaracağını ve gündemlerinde “boykot” ya da “Meclis’ten çekilme” gibi konuların olmadığını belirten HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, önceliklerinin demokrasi mücadelesi olduğunu, seçim ittifakını bu mücadele içinde şekillendirmek istediklerini söyledi. Temelli, “Adayımız buluşmayı sağlamış, bir siyasetin adayı olacaktır. Türkiye’nin adayı olacaktır. Yani bugün Erdoğan’ın adaylığı ayrıştırıcı bir adaylıktır. Bir cumhurbaşkanı Kürtlere bozkurt kurt işareti yapıyorsa, onun bunun kulağından tutup oraya buraya savururum diyorsa bu ayrıştırıcıdır” dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, 2019 seçimleri, olası seçim ittifakları ve Afrin’e yönelik operasyon konusunda Evrensel’den Çağrı Sarı’nın sorularını yanıtladı.

HDP’nin boykot ya da Meclis’ten çekilme gibi bir tavrı olmadığını belirten Temelli, önceliklerinin demokrasi mücadelesi olduğunu, seçim ittifakını bu mücadele içinde şekillendirmek istediklerini söyledi.

İktidar tarafından seçim tartışmasını insanların gündemine dayatıldığını belirten Temelli, asıl önemli olanın ise bu olmadığını “seçimin nasıl yapılacağı” tartışması olduğunu söyledi.

AKP ve MHP tarafından Meclis’ten geçirilen “seçim ittifakı yasası”nı “referandumda gerçekleşmiş olan hileleri, yasal kılıfa kavuşturma yasası” olarak nitelendiren Temelli, “Bu kadar şaibeli bir seçim, meşruiyeti baştan sakatlanmış sonuçlar doğurur” dedi.

İkinci kez OHAL koşullarında seçime gidileceğine dikkat çeken Temelli, şunları söyledi:

“Bu, seçmen iradesinin açığa çıkmasını engelleyecek. OHAL çemberinin sandıkları da çevrelediğini görüyoruz. Bizim bugünden yapmamız gereken şey, adaylar ve seçim ittifaklarına odaklanmak değil, demokratik bir seçim yapılabilir ortamı sağlamaya yönelik bir mücadele.”

‘Boykot da Meclis’ten çekilme de gündemimiz de yok’

Seçimleri “boykot” tartışmalarına da değinen Temelli, gündemlerinde “boykot”un olmadığını söyledi.

Temelli şöyle devam etti:

“HDP’nin gündeminde boykot yok, olmayacak. HDP’nin Meclisten çekilme gibi bir gündemi de yok. HDP olduğu her yerde mücadeleyi yükseltecek. Bu seçim süreci tartışmaları içerisinde de biz demokrasi mücadelesi vermeye devam ediyoruz.”

‘Seçimlere hazırız’

“Seçim güvenliği konusundaki temaslar başladı zaten.

Teşkilatımız seçimlere hazır. Ve sandık güvenliği, seçmenin siyasi iradesine sahip çıkması açısından her türlü desteği, gücümüzü bu sürece katacağız.”

‘Adayımız Türkiye’nin adayı olacak’

HDP’nin cumhurbaşkanı seçimi için aday çıkartacağını da belirten Temelli, şunları belirtti:

“Aday da çıkaracağız; HDP’nin bir adayı olacak. Çünkü biz siyaset yapıyoruz. Biz mücadele ediyoruz. Bizim sesimizi, sözümüzü, adayımız söyleyecek. Adayımızın çevresindeki arkadaşlarımız söyleyecek. Çünkü birinci tur, Cumhurbaşkanlığı seçimi aynı zamanda parlamento seçimidir.

Her şeyin birinci turda bitmeyeceğini ikinci turun da hassasiyetini, önemini dikkate alan bir yerden bunu bütünlüklü olarak ele alıp, programımızı, planlamamızı bunun üzerine oturtarak yapacağız.

Adayımız buluşmayı sağlamış, bir siyasetin adayı olacaktır. Türkiye’nin adayı olacaktır. Biz tabi bütün partilere bu çağrıyı yapıyoruz. Yani bugün Erdoğan’ın adaylığı ayrıştırıcı bir adaylıktır. Bir cumhurbaşkanı Kürtlere bozkurt kurt işareti yapıyorsa, onun bunun kulağından tutup oraya buraya savururum diyorsa bu ayrıştırıcıdır.”

‘Afrin’den çekilmek önemli bir politik hamleydi’

Türkiye’nin Afrin’e yönelik operasyonuna dair soruları da yanıtlayan Temelli, süreci “Kürt halkına yönelik düşmanlığın pekiştirildiği ve bunun üzerinden yüründüğü bir süreç” olarak nitelendirdi.

Temelli YPG’nin kentten çekilmesine ilişkin olarak ise şunları söyledi:

“Afrinliler IŞİD’in geçmişte yaptıklarının farkında. IŞİD’in tek giremediği yer Afrin’di. Dolayısıyla ortaya çıkabilecek katliamların, vahşetin önlenmesi büyük önem taşıyordu. Bu zihniyetin teşhiri açısından bence en önemli politik hamlelerden biriydi. Ben bunun insan ölümüne yol açmaması açısından önemli bir hamle olduğunu düşünüyorum. BM Güvenlik Konseyi’nin almış olduğu ateşkes kararı bir an önce hayata geçsin, insanlar ölmesin, dedik. Türkiye uymadı. Ama sırf Türkiye değil, kimse uymadı. Ne ABD uydu ne Rusya… Bütün dünyanın Doğu Guta’daki gibi sahnelerin ortaya çıkmasına sessiz kaldığı bir ortamda, yapılacak en önemli politik hamle, bunu teşhir etmeye yönelik geri çekilme olmalıydı diye düşünüyorum.”

Röportajın tamamına buradan ulaşılabilir.