Ana SayfaGüncel‘Afrin harekatını başından beri savunduk’ diyen Kılıçdaroğlu’ndan hükümete Minbiç için de destek

‘Afrin harekatını başından beri savunduk’ diyen Kılıçdaroğlu’ndan hükümete Minbiç için de destek

HABER MERKEZİ – “Afrin harekatını baştan beri savunduk” diyen ardından “Biz Afrin’e neden girdik?” diye soran CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, hükümetin Suriye’de düzenleyeceği olası operasyonlara da destek vereceklerini söyledi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CNN Türk’te katıldığı canlı yayında gündeme dair  değerlendirmelerde bulundu.

TSK ve ÖSO’nun Afrin’e yönelik operasyonuna ilişkin konuşan Kılıçdaroğlu, operasyonu başından beri desteklediklerini söyledi.

Operasyon sırasında hava saldırılarını da desteklediklerini belirten Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin Afrin’e Esad yönetimi ve Rusya izin verdiği için girebildiğini söyledi.

Kılıçdaroğlu şöyle konuştu:

“Afrin Harekatı’nı baştan beri savunduk. Hava desteğini sağlayın dedik, bu şekilde bilgi verdi Binali bey. Afrin merkezi yerleşik bir merkezdi. Kim sivil kim terörist ayıramazsınız dikkatli olmalısınız dedik. Hendek operasyonlarında 285 sivil hayatını kaybetti. Biz hiçbir askerimizin burnunun kanamasını istemeyiz. Ben insanım neden şehit olsun? Biz Afrin’e niye gittik? YPG nasıl oraya konuşlandı, Suriye nasıl bu hale geldi? Türkiye üzerinden silah gönderildi, müslümanı müslamana kırdırdılar. Suriye’nin toprak bütünlüğünü savunuyoruz biz. Bu bölgenin 4 önemli ülkesi neden birleşemiyoruz? Önemli olan Esad mı Suriye’nin toprak bütünlüğü mü? Esad’la zaten görüşüyorlar, kamuoyuna görüşmüyoruz diyorlar. Esad ve Rusya izin verdiği için girebildik Afrin’e.

Bunların yatacak yeri yok. Egemenlerin güçlerin tavsiyeleri ile dış politika izlerseniz burnunuz bu yana gelir. Ordu devreye giriyor da öyle toparlıyorlar. Süleyman Şah topraklarını neden bırakıp geldiler. Sonra kahramanlık yaptık diyorsun.”

Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından dillendirilen Suriye ve Irak’taki olası diğer operasyonlar hakkında da konuştu.

Minbiç açıklaması

Şirin Payzın’ın “Olası Minbiç operasyonunu destekler misiniz?” sorusuna Kılıçdaroğlu, “Tabi” yanıtını verdi.

Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

“Nerede terör örgütü varsa müdahale edilmeli. Suriye’yi bu hale gelmesi ve asker düzeltmeye çalışıyor, şehit ve gazi oluyor. Ben buna karşıyım. Ortadoğu’da güç savaşları var. Buna yol açan Türkiye Cumhuriyeti hükümeti. Egemen güçlerine güvendi silah gönderdi. Burada kaybeden sadece Türkiye. Türkiye dışlandı. 4 ülke bir araya gelin çözün diyoruz.

Fırat Kalkanı’nda ev, okul, hastane yapın Suriyelileri oraya gönderin dedim, kıyameti kopardılar. Öngörüleri yok. Bu söylemlerle dış politika düzelmez. Diplomasi diye bir alan vardır. Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tamamen devre dışı. Dış politikayı saray ve sarayın sözcüsü idare ediyor. İbrahim Kalın fiilen dışişleri bakanı.”

2019 seçimleri ve ittifak tartışmalarına da değinen Kılıçdaroğlu, ittifaka karşı olmadıklarını, seçim barajına karşı olduklarını söyledi.

Kılıçdaroğlu’nun konu ile ilgili değerlendirmeleri şöyle:

“İttifak Yasası çıktı. Biz ittifaka karşı değiliz, siyasal partiler ittifak yapabilirler. Yüzde 10 seçim barajına karşıyız. Niye kaldırmıyorlar? Korkuyorlar.  Bunun kalkması lazım. Önümüzdeki süreç içinde belli olacak. Şimdi benim ittifak yapacağız demem çok doğru değil. İttifak yapacaksak ilkelerimizi belirleyeceğiz.

Biz aslında bütün partilere eşit mesafedeyiz. Bütün partilere saygımız var. Siyasal partileri ayırmak gibi bir düşüncemiz yok. Biz kavga ve kutuplaşmayı istemiyoruz. Özel bir karşıtlığımız yok.”

Cumhurbaşkanı adayı açıklaması

Kılıçdaroğlu CHP’nin cumhurbaşkanı adayının kim olacağı yönündeki soruyu da yanıtladı.

“Cumhurbaşkanlığı seçimine epey zamanımız var” diyen Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

“Çıkaracağımız aday bizim seçmen adayımız dışından da oy alması lazım, güven sağlaması lazım. Cumhurbaşkanı adayı parti meclisinde görüşeceğiz. Yıpranmamış kişiler arasından seçilmesi lazım. Kafamızda birden fazla isim var.”

Previous post
Meteoroloji'den 'toz taşınımı' uyarısı
Next post
KAP bildirimi geldi: Doğan Medya Grubu 890 milyon dolara satılıyor