Ana SayfaDünya“Afrin’de boşaltılan köylere ÖSO gruplarının ailelerini yerleştirme hazırlığı var”

“Afrin’de boşaltılan köylere ÖSO gruplarının ailelerini yerleştirme hazırlığı var”

HABER MERKEZİ – Türkiye’nin ÖSO grupları ile Afrin’e operasyonu sürerken ve “Afrin’in demografik yapısının değiştirilmek istendiği” değerlendirmeleri yapılırken, kente yönelik saldırılar nedeniyle boşaltılmak zorunda kalınan köylere, ÖSO bünyesindeki grupların ailelerinin yerleştirilmeye hazırlandığı iddia edildi.

Türkiye’nin ÖSO grupları ile 20 Ocak’ta başlattığı operasyonla beraber hükümet yetkililerinin en çok dillendirdiği söylemlerden biri de şu: “Afrin’i asıl sahiplerine teslim edeceğiz”.

Bu söylemi değerlendiren kimi isimler, bunun, Afrin’in demografik özelliklerini değiştirme amacını teşhir ettiği görüşünde.

Örneğin Ortadoğu uzmanı ve gazeteci Fehim Taştekin, “Afrin’de kimler yaşıyor?” sorusu üzerinden kentin demografik yapısını şöyle özetliyor:

“Kürtler en az bin yıldır o bölgede. Orası tarihi adıyla Kürt Dağı yani Çiyayê Kurmênc. Dün Kürt yoğunlukluydu, bugün de Kürt yoğunluklu. Kürtler dışında Araplar, Türkmenler, Ermeniler, Çerkesler de küçük oranlarda varlar.”

Taştekin’e göre Türkiye’deki mültecilerin oraya taşınması hedefi ise Kürt yoğunluklu bir bölgenin demografisini değiştirme niyetinden başka bir şey değil ve bu da ‘etnik temizlik’ riski demek.

Benzer bir değerlendirmeyi Kuzey Suriye Federasyonu Kurucu Meclisi Eşbakanı Hediye Yusuf da yapıyor. Yusuf da Türkiye’nin operasyonunun hedefinin “Afrin’in demografyasını değiştirmek” olduğunu belirtiyor ve bunu ‘soykırım politikası’ olarak niteliyor.

“Boşaltılan köylere ÖSO gruplarının ailelerini yerleştirme hazırlığı var”

Operasyonda ikinci aya yaklaşılırken hükümet yetkililerinin bu söyleminin pratikteki yansımaları da değerlendirmeleri doğrular nitelikte.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre operasyon dolayısıyla sınır hattındaki bazı yerleşim yerleri boşaltılırken, buralara ÖSO bünyesinde yer alan selefi grupların aileleri yerleştirilecek. Ajansta Nazım Daştan imzası ile yer alan haberde şu iddialar yer alıyor:

“Bölgeye dönük saldırılar devam ederken, saldırılarda yer alan ÖSO’cuların aileleri boşaltılan köy ve kasabalara yerleştirilmek isteniyor. Bu kapsamda ailelerin Kilis’e getirildiği öğrenilirken, köylerin ÖSO grupları arasında paylaşıldığı bilgisine ulaşıldı. Bazı grupların bu konuda anlaşamadığı ve kendi aralarında çatışmaya başladığı da belirtiliyor.”