Ana SayfaGüncelAİHM’den Altan ve Alpay’la ilgili karar: Özgürlük ve güvenlik hakları ihlal edildi

AİHM’den Altan ve Alpay’la ilgili karar: Özgürlük ve güvenlik hakları ihlal edildi

HABER MERKEZİ – AİHM, AYM’nin hak ihlali kararının ardından geçtiğimiz hafta tahliye edilen gazeteci-yazar Şahin Alpay ve tutuklu gazeteci Mehmet Altan ile ilgili başvuruyu karara bağladı. Mahkeme her iki gazetecinin de “özgürlük ve güvenlik haklarının” ihlal edildiğine karar verdi. Mahkeme aynı zamanda gazetecilere 21 bin 500 Euro manevi tazminat ödenmesini kararlaştırdı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) hak ihlali kararının ardından geçtiğimiz hafta tahliye edilen gazeteci-yazar Şahin Alpay ve tutuklu gazeteci Mehmet Altan ile ilgili başvuruyu karara bağladı.

AİHM, iki gazetecinin “özgürlük ve güvenlik haklarının” ihlal edildiğine karar verdi.

Mahkeme ayrıca gazetecilere 21 bin 500 Euro manevi tazminat ödenmesini hükmetti.

Ne olmuştu?

AYM Genel Kurulu 11 Ocak’ta tutuklu yargılanan gazeteciler Mehmet Altan ve Şahin Alpay’ın, “kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı” ile “ifade ve basın özgürlükleri”nin ihlal edildiğine karar vermişti.

İstanbul 13. ve 26. Ağır Ceza Mahkemeleri ise AYM’nin ihlal kararına karşı çıkarak, Alpay ve Altan’ın tahliye taleplerini reddetmişti.

Yerel mahkemelerin bu kararının ardından Alpay ve Altan’ın avukatları bir kez daha AYM’ye başvurmuştu.

Şahin Alpay, Anayasa Mahkemesi’nin ikinci kez ‘hak ihlali kararı’ vermesi sonrası İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nce 16 Mart’ta tahliye edilmişti.

 

Previous post
Erdoğan'dan ABD'ye: Bizi aldatmaya kalktınız
Next post
Courtney Barnett ve Kurt Vile’den belgesel: ‘Friends of Wonder’