Ana SayfaEkonomiAlmanya doğruladı: Berlin, Afrin’le beraber Türkiye’ye milyonlarca euroluk askeri malzeme satmış

Almanya doğruladı: Berlin, Afrin’le beraber Türkiye’ye milyonlarca euroluk askeri malzeme satmış

HABER MERKEZİ – Yetkililerin “Sevkiyat durduruldu” açıklamalarına rağmen Almanya’nın Türkiye’ye askeri malzeme satışını sürdürdüğü hükümetçe de doğrulandı. Berlin, Afrin’e operasyonun başlamasından sonra Türkiye’ye satışların sürdüğünü bildirdi.

Türkiye’nin 20 Ocak’ta Afrin’e dönük operasyon başlatmasıyla beraber Almanya hükümetinin Türkiye’ye milyonlarca euro değerinde askeri malzeme satışına izin verdiği öğrenildi.

Silah satışına dair bilgi, Almanya Ekonomi Bakanlığı’nın Yeşiller Partisi Milletvekili Omid Nouripour’un yazılı soru önergesine verdiği yanıtla ortaya çıktı.

DW Türkçe’nin haberine göre Afrin’e yönelik ‘Zeytin Dalı’ isimli harekâtın başlamasından sonra Türkiye’ye 4 milyon 400 bin euroluk askeri malzeme satışı için Almanya hükümetinden 20 ayrı izin alındı. Bir önceki yılın aynı zaman diliminde silah satışları için 14 izin çıkarılmış ve Türkiye’ye 3 milyon 600 bin Euro değerinde askeri malzeme satılmıştı.

Türkiye’ye hangi malzemenin sevk edildiği açıklanmazken; tüfek, tank ve roket gibi silahlar dışında silahsız askeri araçlar ve keşif teknolojisi de askeri malzeme sınıfına giriyor.

Bakanlığın önergeye yazılı yanıtında, “söz konusu izinlerin ya Almanya’nın NATO’lu müttefiklerine olan anlaşmalara bağlı yükümlülükleri çerçevesinde ya da NATO ittifakının savunulması ilkesi doğrultusunda” verildiği ifade edildi.

Gabriel, “Sevkiyat durduruldu” demişti

Dışişleri Bakanlığı görevi Çarşamba günü sona eren Sigmar Gabriel ise Şubat ayında harekâtın başlamasıyla birlikte Türkiye’ye yapılan sevkiyatın durdurulduğunu söylemişti.

Gabriel, Gazeteci Deniz Yücel’in tahliye edildiği 16 Şubat’ta katıldığı televizyon programında, “Suriye’nin kuzeyindeki çarpışmalarla bağlantılı olarak hiçbir askeri malzeme sevkiyatında bulunmadık. NATO müttefiki Türkiye dahi söz konusu olsa böyle durumlarda Almanya’nın askeri malzeme vermesi yasaktır” demişti.

Gabriel sözlerini, “Harekâttan önce silah dışında askeri malzeme gönderebilirdik. Ancak harekât nedeniyle buna da son verdik. Bu uygulamayı değiştiremeyiz ve değiştirmek de istemiyoruz” şeklinde sürdürmüştü.

Yeşiller: Koalisyon partileri kamuoyunu aldattı

Soru önergesini veren Milletvekili Nouripour ise Alman haber ajansı dpa’ya yaptığı açıklamada büyük koalisyonu kamuoyunu aldatmakla suçladı ve şunları söyledi:

“Almanya hükümeti kamuoyunu sistematik biçimde kandırmıştır. Bakanlıkça verilen ihracat izinleri, Türkiye’nin Kuzey Suriye’deki orantısız müdahalesi nedeniyle yeni hükümetin inandırıcılığına gölge düşürmüş ve silah ihracatını kısıtlama taahhütlerinin boşuna verilmiş sözler olduğunu ortaya çıkarmıştır.”

Previous post
37. İstanbul Film Festivali programı açıklandı
Next post
Aktif siyasete döndü: Zafer Çağlayan, AKP’den delege oldu