Ana SayfaGüncelAlmanya Meclisi’nde Türkiye’ye Afrin tepkisi

Almanya Meclisi’nde Türkiye’ye Afrin tepkisi

HABER MERKEZİ – TSK’nin ÖSO gruplarıyla beraber Afrin kent merkezine dönük operasyonunun gündeme geldiği Almanya Federal Meclisi’nde Türkiye’ye sert eleştiriler getirildi. Hrıstiyan Birlik Partileri Meclis Grup Başkanı “Türkiye’nin İslamcı grupların kenti talan etmesine izin verdiğini” söylerken, Sosyal Demokrat Parti Meclis Grup Başkanı da “Türkiye’nin Afrin’deki uluslararası hukuka aykırı tutumuna hiçbir şekilde göz yumulamaz” dedi. Berlin’in Türkiye’ye silah ihracatının da durdurması gerektiği ifade edildi.

Almanya parlamentosunda grubu bulunan siyasi partilerin meclis grup başkanları Türkiye’nin Afrin’e dönük operasyonunu sert bir dille eleştirerek, Berlin’den net bir tutum takınmasını istedi.

Hrıstiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) Meclis Grup Başkanı Volker Kauder, “Türkiye’nin İslamcı grupların kenti talan etmesine izin verdiğini” dedi ve kentten “en vahim ölçüde yağmalamaların” yaşandığına dair haberler geldiğini belirtti.

Afrin’de yaşananlardan dolayı “dehşet içinde” olduğunu söyleyen Kauder, Almanya hükümetinden Türkiye’nin ilerleyişini ‘daha yakın bir biçimde izlemesini’ ve konunun ‘NATO konseyinde de ele alınması gerektiğini’ söyledi.

“Türkiye’nin uluslararası hukuka aykırı tutumuna hiçbir şekilde göz yumulamaz”

Sosyal Demokrat Parti Meclis Grup Başkanı Andrea Nahles de, “Türkiye’nin Afrin’deki uluslararası hukuka aykırı tutumuna hiçbir şekilde göz yumulamaz. Hükümeti uygun tedbirleri hayata geçirmeye çağırıyoruz” diye konuştu.

Yeşiller Partisi Meclis Grup Başkanı Katrin Göring-Eckardt ise, konuyla ilgili açıklamasında Almanya’nın Türkiye’ye silah ihracatlarını “bir an evvel” durdurmasını istedi.

Göring-Eckardt, Berlin’in Cumhurbaşkanı Erdoğan’a “NATO üyesi olarak Afrin’de böyle bir saldırıya girişmeye uluslararası hukuk açısından hakkı olmadığını” ifade etmesi gerektiğini söyledi.

Sol Parti Meclis Grup Başkanı Sahra Wagenknecht de eleştirel bir açıklama yaparak, “Almanya’nın hep olduğu gibi bu saldırıyı kınamaması, insanların yaşadıkları yerlerden kaçmalarına neden olan unsurlarla mücadele sözünün boş bir söz olduğunu göstermektedir” dedi.

Wagenknecht ayrıca, “Almanya’nın İslamcı bir diktatörlüğün yanında olmadığının” açık olması gerektiğini belirtti.

Muhalefette yer alan Hür Demokrat Parti ve Almanya için Alternatif (AfD) partisinden ise konuyla ilgili bir açıklama gelmedi.


Bu haber DW Türkçe‘den derlenmiştir.

Afrin’den sinyal: Kürtlere karşı Alman tankları – Christoph Sydow

Previous post
Gazeteci Esra Solin Dal gözaltına alındı
Next post
FT: Türkiye ekonomisi 'aşırı ısınma' sinyali veriyor