Ana SayfaBilim ve TeknolojiAsya’dan Kuzey Amerika’ya yürüyen insanlara ait olabilir: 13 bin yıllık ayak izleri keşfedildi

Asya’dan Kuzey Amerika’ya yürüyen insanlara ait olabilir: 13 bin yıllık ayak izleri keşfedildi

HABER MERKEZİ – Kanada’nın Pasifik kıyısında 13 bin yıllık ayak izleri bulundu. Araştırmacılar, keşfedilen ayak izlerinin son görülen buzul çağında insanların Asya’dan Kuzey Amerika’ya gittiği yönündeki hipotez için önemli bir kanıt olduğunu belirtti.

Son buzul çağı 11 bin 700 yıl önceydi.

Bilim insanları ise uzun bir süredir söz konusu dönemde ilk insanların Asya’dan Kuzey Amerika’ya Cordilleran buz tabakalarını kullanarak yürümüş olabileceğini belirtiyordu.

Bazılarının da bugünün Kanadası’nda yer alan British Columbia’nın kıyılarına ulaştığı söyleniyordu.

Yine de arkada bırakılan birçok ayak izine rağmen Cordilleran buz tabakasının büyük bir göç yolu olarak kullanıldığına ilişkin yeterli arkeolojik kanıt bulunmuyordu.

Ancak Atlas Obscura’nın haberine göre Hakai Enstitüsü ve Kanada Victoria Üniversitesi tarafından yapılan yeni bir araştırmada aranan kanıt bulundu.

Araştırma sonucunda kara köprüsü hipotezini destekleyecek gerekli kanıta ulaşıldı.

En az üç kişiye ait

Araştırmacılara göre 13 bin yıl önce Asya’dan Kuzey Amerika’ya Cordilleran buz tabakasının üzerinden geçerek ilerledi

Araştırmacılar British Columbia kıyılarında yer alan Calvert Adası’ndaki sahilde 29 ayak izi keşfetti.

Ayak izlerinin belirsiz olmadığı, bazılarında ayak parmağı ve topuk gibi detayların görülebildiği belirtildi.

Fotoğraf analizi ve radyokarbon tarihleme yöntemlerini kullanan araştırmacılar, ayak izlerinin 13 bin yıl önceye ait olduğunu belirledi.

Ayrıca ayak uzunluğunun 15 ile 28,5, eninin ise 6 ile 13 santimetre arasında değiştiği açıklandı.

Bırakılan izlerin en az üç kişiye ait olduğu söyleyen araştırmacılara göre en akla yatan tahmin izlerin çıplak ayaklı iki yetişkin ve bir çocuğa ait olduğu yönünde.

Araştırmalar sürüyor

Araştırma grubu ayak izlerinin analizine devam ediyor.

Daha fazla bilgi edinebileceklerini belirten araştırmacılardan Duncan McLaren, şimdilik bu keşfin harika bir başlangıç olduğunu düşünüyor:

“Bu bulgu, en son görülen buzul çağının sonunda bu bölgede yaşayan ve deniz yolculuğu yapan insanların kanıtını sunuyor.”


Karınca Dış Haberler