Ana SayfaGüncelBansky, tutuklu gazeteci ve ressam Zehra Doğan’ı New York duvarlarına resmetti

Bansky, tutuklu gazeteci ve ressam Zehra Doğan’ı New York duvarlarına resmetti

HABER MERKEZİ – İngiliz sokak sanatçısı Banksy, tutuklu gazeteci ve ressam Zehra Doğan’ın tutuklanmasına gerekçe yapılan resmini New York duvarlarına yansıttı ve duruma dikkat çekmek için Doğan’ı demir parmaklıklar arasında resmetti.

Sokağa çıkma yasağı döneminde Mardin Nusaybin’de çizdiği resimleri, sosyal medyada paylaştığı ve 10 yaşındaki bir çocuğun notlarını haberleştirdiği için 2 yıl 9 ay 22 gün hapis cezası verilen gazeteci ve ressam Zehra Doğan’ın yargılanmasına neden olan çizimi, dünyaca ünlü Britanyalı sokak sanatçısı Banksy tarafından duvara yansıtıldı.

Doğan’ın yargılanmasına neden olan çizimini New York’un Manhattan bölgesinde duvara yansıtan Banksy, “Bu resmi yaptığı için 2 yıl 9 ay 22 gün hapis cezasına çarptırıldı” diye yazdı.

Bansky bu çizimin hemen altına ise Doğan’ı demir parmaklıklar arkasında resmetti.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre Banksy, New York Times gazetesine yaptığı açıklamada Doğan için “Ona çok üzülüyorum. Ben, hapis cezasından daha fazlasını gerektirebilecek çizimler yapmıştım” dedi.

New York’taki bu duvar resmi, çizimleri nedeniyle daha önce 30 gün cezaevinde yatan sokak sanatçısı Borf ile ortak yapıldı.

Banksy, Instagram hesabından da Zehra Doğan’ı çizdiği duvar resmini paylaştı.

 Zehra Doğan

Mardin’in Nusaybin ilçesinde 23 Temmuz 2016 tarihinde gözaltına alınıp, gizli tanık beyanlarına dayanarak “örgüt üyeliği” ve “örgüt propagandası” iddialarıyla tutuklanan Zehra Doğan, 9 Aralık 2016’da Mardin 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ilk duruşmasında tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edilmişti.

2 Mart 2017 tarihinde görülen duruşmada Doğan’a, Nusaybin’de çizdiği resimleri sosyal medyada paylaştığı ve 10 yaşındaki Elif Akboğa’nın notlarını haberleştirdiği için 2 yıl 9 ay 22 gün hapis ceza verilmişti.

Gazeteci Zehra Doğan hakkında verilen ceza Antep İstinaf Mahkemesi’ne götürülmüştü.

Mahkeme ‘verilen cezanın bozulmasına yer olmadığı’ gerekçesiyle hapis cezasını onamıştı.

Doğan, 12 Haziran’da Diyarbakır’dan Mardin’e ailesini görmeye giderken hakkında kesinleşmiş cezası bulunduğu gerekçesiyle tekrar tutuklanarak Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderilmişti.

Doğan’ın cezaevi yönetiminin engellemesi dolayısıyla 2.5 aydır tutuklu bulunduğu cezaevinde resim çizemediği haberleri basına yansımıştı.

Engellemeler karşısında Doğan, arkadaşlarıyla birlikte yemek malzemesi için kullandıkları meyve ve sebzelerin renklerini boyaya çevirerek resim yapıyor.

Ayrıca sigara paketlerinin folyo kağıtlarını gazete kağıtlarının üzerine yapıştıran ve tükenmez kalem ile çizgilerini oluşturan Doğan, eserlerini zerdeçal ve kahve kullanarak renklendiriyor. Onun yapıştırıcı için kullandığı ürün ise bal.

Sebze ve meyveleri boyaya, ellerini fırçaya, gazete kağıtlarını ise tuvale çevirerek resimlerini yapmak zorunda kalan tutuklu ressam-gazeteci Zehra Doğan için geçtiğimiz günlerde Fransa’da da “Gözler Açık” isimli bir kitap basılmıştı.

Previous post
ABD askerlerini taşıyan helikopter düştü: 7 kişi yaşamını yitirdi
Next post
Dışişleri’nden AP’nin Afrin kararına tepki