Ana SayfaGüncel‘Basın özgürlüğü ayaklar altında’: Özgürlükçü Demokrasi’ye polis baskını ve el koyma

‘Basın özgürlüğü ayaklar altında’: Özgürlükçü Demokrasi’ye polis baskını ve el koyma

HABER MERKEZİ – Özgürlükçü Demokrasi Gazetesi’nin Beyoğlu’nda bulunan merkez binası ve basımı yapılan matbaa polis tarafından basıldı. Baskında gazetenin imtiyaz sahibinin de aralarında bulunduğu en az 10 kişi gözaltına alındı. Sabah saatlerinde gazete binasına giden avukatlara, “gazete ve matbaaya TMSF tarafından kayyum atandığı” söylendi. Gazetenin editörlerinden Hicran Ürün ise, “Süreç o kadar hukuksuz ki resmi bir tebligat dahi yok. Basın özgürlüğü ayaklar altında” dedi.

Özgürlükçü Demokrasi Gazetesi’nin İstanbul Beyoğlu ilçesinde bulunan merkez binası ve gazetenin basımının yapıldığı matbaa gece yarısı polis tarafından basıldı.

Özel harekat polisleri tarafından gece saat 00.30 sıralarında yapılan baskınlarda binalar arandı. Gazete binasının kapılarının polislerce kırıldığı görüldü.

Saat 03.00’e kadar devam eden aramalardan sonra gazete merkez binasına sabah saatlerinde giden avukatlar karşılarında Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’ndan (TMSF) gelen görevlileri buldu.

TMSF görevlileri avukatlara, “Engin Basın Yayın San. Tic. Ltd. Şti. bünyesinde çıkan Özgürlükçü Demokrasi Gazetesi’ne ve gazetenin basımının yapıldığı Gün Matbaacılık Reklam Film Basın Yayın Tanıtım San. Tic. Şti’ye kayyum atandığını” bildirdi.

Gazetenin içerisinde kimliğini göstermek istemeyen bir kişi ise her hangi bir bilgi paylaşamayacağını söyledi.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre kendisinin gazetede geçici olarak görevlendirildiğini söyleyen kişi, TMSF’den yetkililer gelene kadar gazete binasında kalacağını söyledi. Şahıs, TMSF yetkililerinin gün içerisinde gelebileceğini bildirdi.

Gazetenin avukatlarından Özcan Kılıç’ın aradığı TMSF yetkileri ise “Şirketlerin muhatabı biziz” dedi.

 

En az 10 kişi gözaltına alındı

Öte yandan operasyon kapsamında Özgürlükçü Demokrasi Gazetesi’nin İmtiyaz Sahibi İhsan Yaşar, Gün Matbaası Sahibi Kasım Zengin, matbaa çalışanları Erdoğan Zamur, Kemal Kurt, Musa Kaya, Cemal Tunç, Kemal Daşdöğen, İrfan Karaca, Mehmet Emin Sumeli gözaltına alındı.

Matbaanın eski çalışanı Uğur Selman Kelekçiler’in ise Diyarbakır’da gözaltına alındığı belirtildi.

Soruşturma kapsamında gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Yılmaz Yıldız’ın evine de baskın yapıldı. Yıldız’ın bulunmadığı evde telefonuna ve bilgisayarına el konuldu.

Avukat Özcan Kılıç, soruşturma kapsamında 22 kişinin gözaltına alındığına dair bilgi aldıklarını ancak bu bilgiyi netleştiremediklerini dile getirdi.

‘Basın özgürlüğü ayaklar altında’

Özgürlükçü Demokrasi Gazetesi’nin Beyoğlu’nda bulunan merkez binası ve basımı yapılan matbaanın polis tarafından basılması ve gazetenin imtiyaz sahibi ile matbaanın 8 çalışanının gözaltına alınması İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nde düzenlenen basın toplantısıyla protesto edildi.

Basın toplantısına gazete çalışanları, TGS ve DİSK Basın-İş temsilcileri ile HDP ve DBP il eşbaşkanları ve İHD yönetiminin yanı sıra çok sayıda gazeteci katıldı.

Toplantıda ilk olarak söz alan İHD İstanbul Şubesi Başkanı Gülseren Yoleri, durumun açık bir hukuksuzluk olduğunu belirtti ve “Kesinlikle kabul edilemez, bu saldırı pek çok özgürlük alanına yapılmış bir saldırıdır” dedi.

Gazetenin editörlerinden Hicran Ürün ise gazeteye yapılan baskınla birlikte Gün Matbaacılık’a da sadece gazetelerini bastıkları için hedef alındığını söyledi. Özgürlükçü Demokrasi’ye yönelen baskıların ilk olmadığını hatırlatan Ürün, daha önce de gazetenin dağıtımcılarının gözaltına alındığını ve internet sitesine 79 kez erişim engeli getirildiğini söyledi.

“Süreç o kadar hukuksuz ki resmi bir tebligat dahi yok. Basın özgürlüğü ayaklar altında” ifadelerini kullanan Ürün, şöyle devam etti:

“Özgür basın daha önce de susturulamadı şimdi de susuturulamayacak. Bunu herkes biliyor. Biz inandığımız yolda yürümeye devam edeceğiz. Gerçeklerin sesi bastırılamaz. Kürt basını gerçeği aydınlatmaya devam edecek.”

Gazetenin bir diğer editörü Reyhan Hacıoğlu ise “Parayla satın alabildikleri basını aldılar, alamadıkları özgür basını da TMSF yoluyla kapatıyorlar” dedi.

DİSK Basın-İş yöneticisi Alptekin Babaç ve TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş da gazete ve matbaaya yapılan baskınları kınadı. Durmuş, “Önümüzdeki günler zor geçecek. Ama bizler inadına haber için mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.


TGS’den Özgürlükçü Demokrasi baskınına tepki: Seçime giderken tüm kesimler susturulmak isteniyor

Previous post
GetContact dahil 25 rehber uygulaması hakkında inceleme başlatıldı
Next post
TGS’den Özgürlükçü Demokrasi baskınına tepki: Seçime giderken tüm kesimler susturulmak isteniyor