Ana SayfaGüncelBaşsavcılıktan ‘DBP Eş Başkanı Mehmet Arslan’a cezaevinde işkence’ haberine yanıt: Orantılı güç kullanıldı

Başsavcılıktan ‘DBP Eş Başkanı Mehmet Arslan’a cezaevinde işkence’ haberine yanıt: Orantılı güç kullanıldı

HABER MERKEZİ – DBP’nin tutuklu eş genel başkanı Mehmet Arslan’ın sevk edildiği Rize Kalkandere L Tipi Cezaevi’nde darp edildiğinin ortaya çıkmasının ardından Rize Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan açıklama geldi. Açıklamada ‘orantılı güç kullanıldığı’ ileri sürüldü.

Türkiye’nin Afrin’e yönelik operasyonuna karşı açıklamaları nedeniyle 7 Şubat’ta tutuklanan ve 19 Şubat’ta Diyarbakır D Tipi Cezaevi’nden Rize Kalkandere L Tipi Cezaevi’ne sevk edilen Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Mehmet Arslan’ın cezaevinde darp edildiği ortaya çıkmıştı.

Konuya ilişkin bir açıklama yapan Rize Cumhuriyet Başsavcılığı, bu haberlerin ‘gerçeği yansıtmadığını’ belirtti.

Cumhuriyet Başsavcılığının yazılı açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

“Bazı basın yayın organlarında ‘Tutsaklara ölümüne işkence, bazı tutuklu ve hükümlülerin kafası, kolu ve burnu kırıldı’ başlığı ile verilen haberlerin gerçeği yansıtmaması ve algı oluşturmaya yönelik iddialar içermesi nedeniyle kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla açıklama yapılması gereği duyulduğu.”

‘Görevliler orantılı güç kullandı’

19 Şubat 2018 saat 08.00’de Kalkandere L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu müdürü ve personeli tarafından PKK davasından tutuklu ve hükümlülerin koğuşuna sabah sayımı için gidildiğinin ifade edildiği açıklamada devamla şunlar aktarıldı:

“Hasta ve yaşlılar dışında sayımın iç yönetmelik hükümleri doğrultusunda ayakta yapılacağı bildirilmiştir. Bu bildirim üzerine bir kısım tutuklu ve hükümlülerin ‘Biz yıllardır bunun mücadelesini veriyoruz. Böyle bir şeyi kabul etmiyoruz. İşkenceci devlet, baskılar bizi yıldıramaz, insanlık onuru işkenceyi yenecek.’ şeklinde slogan attıkları tespit edilmiştir. Tutuklu ve hükümlülerin yapılan tüm uyarılara rağmen sloganlarına devam edip ayakta sayım vermemek için direnmeleri üzerine kurumun güvenliği ve sayım düzeni için orantılı güç kullanılarak tutuklu ve hükümlüler bulundukları koğuşlardan çıkarılmıştır.”

‘Doktor raporlarında darp tespit edilmedi’

Açıklamada tutuklu ve hükümlülerin koğuşlarından çıkartılmaları sırasında yaralanmaların olup olmadığı yönünde kurum doktorundan ve Rize Devlet Hastanesinden kati doktor raporları aldırıldığına vurgu yapılan açıklamada ‘iddialar asılsızdır’ dendi.

“Yine olay sırasında yaralanan infaz koruma memurlarına ait kati doktor raporları aldırılmıştır. Alınan doktor raporları ile iddia edildiği gibi başında, kolunda ya da burnunda kırık olan herhangi bir tutuklu ve hükümlünün bulunmadığı tespit edilmiştir. Dolayısıyla tutuklu ve hükümlülerin bazılarının kafa, kol ve burnunun kırıldığı yönündeki iddiaların tamamen asılsız ve gerçek dışı olduğu tespit edilmiştir.”

Olay hakkında soruşturma başlatıldı

Ayrıca olayla ilgili Kalkandere Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından adli soruşturma başlatıldığı belirtilerek, şunlar kaydedildi:

“Kalkandere L Tipi Ceza İnfaz Kurumu tarafından ise gerek kurum personeli gerekse tutuklu ve hükümlüler yönünden idari soruşturma başlatılmıştır. Yine aynı gün saat 10.30 sıralarında Kalkandere L Tipi Ceza İnfaz Kurumuna giriş yapan DBP Eş Genel Başkanı Mehmet Arslan’ın, Ceza İnfaz Kurumlarının Yönetimi ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Tüzük’ün 46. maddesi uyarınca araması yapılmak istendiği sırada görevli memurlara direnmesi nedeniyle orantılı güç kullanılarak araması yapılarak koğuşa alındığı tespit edilmiştir. Bu olay nedeniyle de Mehmet Arslan’ın doktor raporu aldırılmış, olayla ilgili gerekli adli ve idari soruşturma başlatılmıştır.”