Ana SayfaKitapBedeni, bizzat bir özgürleşme pratiği olarak okuyan kitap: “İmgesel Bedenler”

Bedeni, bizzat bir özgürleşme pratiği olarak okuyan kitap: “İmgesel Bedenler”

HABER MERKEZİ – Moira Gatens’in Türkçeleştirilen “İmgesel Bedenler” isimli kitabı Otonom Yayıncılık’tan çıktı. Kitap, felsefenin ve psikanalizin kadın ve erkek bedenlerine dair yaklaşımlarını eleştirel bir perspektifle sorguluyor.

Toplumsal ve politik felsefe, feminist felsefe, edebiyat ve felsefe ilişkisi üzerine çalışmalar yapan, Spinoza felsefesine dair çalışmaları ile günümüz feminist teorisine katkı sunan Moira Gatens’in, “İmgesel Bedenler | Etik, Güç ve Bedensellik” isimli eseri Otonom Yayıncılık’tan çıktı. Kitabı Türkçeleştiren, Dilan Eren.

Gatens, bu kitabında, felsefenin ve psikanalizin kadın ve erkek bedenlerine dair yaklaşımlarını merceğe alıyor.

Psikanalizde ve felsefede kadın bedenini “eksiklik”, “bağımlılık” ve “tutku”, erkek bedenini ise “tamlık”, “özerklik” ve “zihin” ile ilişkilendiren hakim beden imgelemlerini sorgulayan Gatens, Spinoza’nın “öteki imgelemler” kavramından yola çıkarak, bedenlerin bu dayatmalardan nasıl özgürleştirilebileceğini tartışıyor.

Tanıtım yazısında kitap şöyle takdim ediliyor:

“Beden” nosyonu, günümüz feminist teori ve pratiğinde çokça tartışılıyor. Bu tartışma, hem psikanalizin hem de felsefenin beden imgelemlerinden besleniyor. Moria Gatens her iki yaklaşımın da kadın bedenini “eksiklik”, “bağımlılık” ve “tutku”, erkek bedenini ise “tamlık”, “özerklik” ve “zihin” ile ilişkilendiren hâkim imgelemlerini sorguluyor. Zira Gatens’a göre, kadın ve erkek bedenine atfedilen bu farklı beden imgelemleri, kadınların ve erkeklerin “siyasi beden”le ilişkilenme koşullarını belirliyor. Kadınları siyasi bedenden dışlama işlevi görürken, erkekleri bu bedenin kurucusu ve öznesi olarak konumlandırıyor.

Peki beden bu hâkim imgelemlerin ötesinde nasıl düşünülebilir? Zihnin kuvvetleri karşısında edilgenleştirilen bedene etkin ve yaratıcı güçleri nasıl iade edilebilir? Bu soru karşısında Gatens, Spinoza’nın “öteki imgelemler” nosyonu temelinde, bedenlerin değişebilme, etkileme ve etkilenebilme gücüne odaklanıyor. Feminist düşünce ve pratiği sürekli çıkmazlara sürükleyen cinsiyet/toplumsal cinsiyet ayrımını yerinden ederek, bedeni bir etik pratik, cinsel farkı ise bu kendini olumlama pratiğine içkin olarak düşünmeyi öneriyor. İmgesel Bedenler, bedeni özgürleştirilecek bir şey değil, bizzat bir özgürleşme pratiği olarak okuyor.


 

Künye

Moira Gatens
İmgesel Bedenler: Etik, Güç ve Bedensellik
Çeviren: Dilan Eren
Otonom Yayıncılık
İstanbul, 2018
Previous post
Estonyalı yönetmen Rainer Sarnet ile masalsı ve ürkütücü 'November' üzerine
Next post
"'Cumhur İttifakı' durdurulabilir, muhalefetin yapması gereken ittifak değil ortaklık"