Ana SayfaGüncelBekir Ağırdır: Diğer partilerin HDP’yle bir araya gelmesi zor görünüyor ama imkansız değil

Bekir Ağırdır: Diğer partilerin HDP’yle bir araya gelmesi zor görünüyor ama imkansız değil

HABER MERKEZİ – ‘İttifak’ tartışmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan KONDA’nın Genel Müdürü Bekir Ağırdır, bunun kişiler ve partiler üzerinden değil, ortak hayat, ortak kurallar ve birlikte yaşama gibi ilkeler üzerinden tartışılması gerektiğini belirterek, zor görünse de “Hem İyi Parti’nin, hem Saadet’in, hem HDP’nin, hem CHP’nin bir arada olacağı ittifak yaklaşımının oyunu gerçekten dengeleyebileceğini” söylüyor.

AKP ile MHP’nin 2019 yılı seçimleri için kurduğu ‘Cumhur İttifakı’na karşı diğer partilerin ne yapacağı merak konusu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun, “ilkeler platformu etrafında birliktelik” önerisine “son derece olumlu” baktıklarını söylemişti.

Bunun üzerine harekete geçen CHP geçtiğimiz günlerde oluşturduğu ‘ittifak komisyonu’ ile ilkin İYİ Parti’yi ziyaret edip görüşmeler yaptı. Partinin sonraki durakları arasında Saadet Partisi, BBP, DP gibi partiler de var.


Kemal Can: ‘Cumhur İttifakı’ durdurulabilir, muhalefetin yapması gereken ittifak değil ortaklık


Bu konuya dair değerlendirmede bulunan kamuoyu araştırma şirketi KONDA’nın genel müdürü Bekir Ağırdır ise AKP ve MHP dışındaki bütün partilerin ittifak yapmasının ancak mücadele imkanını doğuracağını belirtiyor.

Ağırdır, “Hem İYİ Parti’nin, hem Saadet’in, hem HDP’nin, hem CHP’nin bir arada olacağı ittifak yaklaşımı oyunu gerçekten dengeleyebilir” diyor.

T24’ten İnan Ketenciler’e konuşan Ağırdır,  böyle bir ittifakın mümkünlüğünü ise şöyle izah ediyor:

“Eğer liderlerin ihtirasları, arzuları, karakterleri, korkuları, cesaretleri üzerinden bakarsan mümkün değil görünüyor. En azından HDP’yle bir araya gelmeleri. Ama eğer soruyu ‘Kimler bir araya gelir?’ diye değil de, ‘Yarın sabahki ortak hayata dair hangi vaatler çerçevesinde bir arada olacağız?’ diye sorarsan, ilkeler üzerinden baktığında ancak o aktörler bir araya gelebilir. Ancak o zaman o ittifak gerçekleşebilir. İYİ Parti ya da Saadet’in HDP’yle bir araya gelmesi zor görünüyor ama ilkeler ve gelecek tahayyülü üzerinden konuşulabilirse bu mümkündür.

“Herkes şunu ıskalıyor, bugün yaşanan kutuplaşmanın geldiği safhada ülkenin üçte biri daha aklı selim bir yerde durmaya çalışıyor ama etkilenen üçte ikisine baktığımızda sadece oy verme davranışlarında kutuplaşma değil, giderek birbirlerine karşı öfkelenme, lümpenleşme, henüz çatışma değilse bile en azından manevi şiddete yatkınlık görüyoruz. Vatan hainliği, satılmışlık suçlamalarının havada uçuştuğu bir ortam. Bu, maddi şiddete giderek yaklaşıyoruz demektir. Öte yandan hükümetin ve yandaşlarının diline ve küçük küçük yapmaya çalıştığı bazı şeylere bakarsak da ciddi bir medeniyet kavgasına da dönüşüyor mesele.”

Değerlendirmesinde “Bizim bir arada yaşamanın kurallarını konuşmamız lazım” diyen Ağırdır, Türkiye’nin mevcut kutuplaşmayı bir beş sana daha sürdüremeyeceğine, durumun çok daha tehlikeli bir noktaya doğru gittiğine de dikkat çekiyor:

“Seçim meselesine sadece kim seçilecek diye bakamayız. Ortak hayatın gereği diye bakmamız lazım. Ortak kurallar nedir diye düşünmemiz lazım. Birinin öbür tarafı yok edebileceği bir Türkiye olmayacak hiçbir zaman. Herkesin bu gerçeği kabullenmesi lazım. Herkes ötekisiyle beraber yaşamayı öğrenmek zorunda kalacak. Hayat bunu dayatıyor. Bu coğrafya da onu dayatıyor. Başka ülke yok ki ülkenin üçte birini bir yerlere ihraç edelim. Herkesin aklını başına devşirmesi lazım.”


Bu haber T24’teki söyleşiden derlenmiştir. Tamamına BURADAN bakabilirsiniz.
Previous post
'THY uçağı yakıtsız kalkmaya çalıştı, 1 kişi yaralandı' iddiası
Next post
Esad’dan Afrin’e giden birliklerle ilgili açıklama, Erdoğan’a suçlama