Ana SayfaGüncelBerkin Elvan mezarı başında anıldı: ‘Katil emri verendir’

Berkin Elvan mezarı başında anıldı: ‘Katil emri verendir’

HABER MERKEZİ – Berkin Elvan, ölümünün dördüncü yılında Feriköy’deki mezarı başında anıldı. Anmada konuşan baba Sami Elvan, “Katilin net olduğu bellidir. En büyük katil en büyük koltuktadır. Bunu üzerine basarak söylüyorum, katil; ‘Emri ben verdim, benim polisim destan yazdı’ diyendir” dedi.

Berkin Elvan, 16 Haziran 2013’te, Gezi direnişinde Okmeydanı’nda polisin gaz fişeğiyle vurulduktan sonra hayatını kaybeden Berkin Elvan, ölümünün dördüncü yıldönümünde Feriköy’deki mezarı başında anıldı.

Anmaya Elvan ailesinin yanı sıra Cumartesi Anneleri, Ethem Sarısülük’ün annesi Sayfi Sarısülük, şair Ataol Behramoğlu, Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) yöneticileri ve çok sayıda kişi katıldı.

Mezarlığın etrafını abluka altına alan polis anmaya gelenleri tek tek aradı, Kaldıraç üyesi bir kişiyi ‘Katil Devlet’ yazılı döviz taşıdığı gerekçesiyle gözaltına aldı.

MA’da yer alan habere göre anmada ilk olarak söz alan ailenin avukatı Can Atalay, bir çocuğun cenazesini düşmanlaştırarak iktidara tutunmaya çalışanların utanmaları gerektiğini belirtti.

Atalay, “Bugün utanmayacaklarsa tarihe utançla geçeceklerini biliyoruz. Bu insanların, ailenin meselesi basit; sadece kendi çocukları için değil, Ceylan Önkol ve öldürülen bütün çocuklar için adalet istiyorlar” ifadelerini kullandı.

“Başka Berkin’ler ölmesin”

Baba Sami Elvan ise 4 yıldır adaletin sağlanması adına gerekenlerin yapıldığını belirterek şunları söyledi:

“Diyorlar ki, ‘bizim ülkemizde adalet’ var. Hem benim çocuğumu getirdiler buraya toprağa verdiler, hem de gün boyu evimin önünden geçerek beni tahrik ediyorlar. Bu yetmiyor gibi mezarlığa gelip barikat kurmuşlar. Bu insanlık mı? Ben 5 yıldır bu acıyı yaşıyorum. Bugüne kadar hiç kimseyi incitmedim. Bizden daha çok mu çocuk vermemiz bekleniliyor. Bunun bedeli nedir? Bu ülkede çok bedel ödedik. Başka bedeller mi ödememiz gerekiyor. Biz istiyoruz ki bu ülkede başka bedeller verilmesin. Başka Berkin’ler ölmesin.”

“Katil ‘benim polisim destan yazdı’ diyendir”

Davanın sonuçsuz kaldığını ve boş koltuklarda oturanların görevlerini yerine getirmediğini vurgulayan Elvan, şöyle devam etti:

“Bugün adı Adalet Sarayı olan bir binaya gidiyorum, bomboş geri dönüyorum. Geçtiğimiz günlerde beşinci duruşmayı yaşadık. Herkes biliyor, görüyor. Katilin net olduğu bellidir. En büyük katil en büyük koltuktadır. Bunu üzerine basarak söylüyorum, katil; ‘Emri ben verdim, benim polisim destan yazdı’ diyendir. Emri sen verdiysen katil de sensin. Ne zaman yargılanacak bu kişiler? Artık dayanacak gücümüz kalmadı. Biz istiyoruz ki, çocuklar büyüsün, öldürülmesin, şeker de yesin”

“Bir gün bunun vebalini ödeyecekler”

Ardından konuşan anne Gülsüm Elvan ise ülkede öldürülen çocukların sayısının artık sayılamadığını kaydetti ve şunları dile getirdi:

“İktidardakiler ağızları her açıldığında Avrupa’ya; ‘sivilleri siz öldürdünüz, biz öldürmedik’ diyor. Peki Berkin’i kim öldürdü, Berkin çocuk değilse kimdir? Onlar Rabia’ya ağladı, çocuğumu ‘terörist’ ilan ettirdi. Bizim ülkede öldürülen çocukların sayısı artık sayılamıyor. Ben sadece çocuğumun katili yargılansın istiyorum. Başka çocuklar öldürülmesin. Ama şunu unutmasınlar, çocuğum 15 yaşına bastığında 16 kiloyla yaşamını yitirdi. 16 kilodaki oğlumun ağırlığı omuzlarına, adaletlerine öyle bir ağırlık koydu ki, o ağırlığı tartamazlar. Bir gün bunun vebalini ödeyecekler.”

Konuşmaların ardından şair Ataol Behramoğlu, “Bir çocuğun rüyası için şiir” isimli şiirini okudu. Anma, “Berkin Elvan ölümsüzdür”, “Berkin için adalet herkes için adalet” sloganlarının ardından son buldu.

Previous post
Çin'de 'ömür boyu devlet başkanlığı'na onay
Next post
Sebahat Tuncel'e verilen hapis cezası onandı