Ana SayfaEkolojiBeyoğlu sakinlerinden Erdoğan’a: İnsanları kulaklarından tutup atmak kolay değil

Beyoğlu sakinlerinden Erdoğan’a: İnsanları kulaklarından tutup atmak kolay değil

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Beyoğlu’nda bulunan marjinaller edepleriyle durmazlarsa kulaklarından tutar ait oldukları yere fırlatırız” sözlerine cevap Beyoğlu sakinlerinden geldi. “Bu sözler siyasal bir terbiyesizliktir, bunlara pabuç bırakmayacağız” diyen Beyoğlulular, Erdoğan’ın söyleminin çok sesli, çok kültürlü mekanların tek tipleştirilmesi düşüncesini açık ettiğini belirtirken, “Biz çok sesli ve çok renklerimizle Beyoğlu’na sahip çıkacağız” diyorlar.


“Zaman zaman Beyoğlu sokaklarında da arzı endam ettiklerini gördüğümüz bu marjinaller edepleriyle durdukları müddetçe bu ülkenin renklerinden biri olarak kalabilirler. Ama baskıya, kendilerinde olmayanlara tahammülsüzlüğe, saldırıya, şiddete vardırırlarsa hiç kimse kusura bakmasın, kulaklarından tutar ait oldukları yere fırlatırız.”

Bu sözler AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ait.

Erdoğan’ın 23 Mart’ta partisinin Beyoğlu 6. Olağan İlçe Kongresi’nde sarf ettiği sözlere yanıt veren Beyoğlu sakinlerine göre “Bu, siyasal bir terbiyesizlik”. Beyoğlulular, “Biz de burada var olmaya devam ederek, bu söylemlere pabuç bırakmayacağımızı göstermeye çalışıyoruz” diyor.

Beyoğlu Kent Savunması Üyesi Deniz Özgür

“Erdoğan toplumda tek tipleştirme mantığını yaymaya çalışıyor. Beyoğlu’nda yaşayanların ne bir kimlik sorunu ne bir kültür sorunu var. Çok kültürlülük varlığını yüz yıllardır sürdürüyor. Bu özellikleri nedeniyle Beyoğlu’dur aslında. Burada yaşayan insanlar da bu farklılığı bilerek varlığını sürdürüyor.

Beyoğlu’nda herhangi bir farklılığa tahammülsüzlük söz konusu olamaz. Bu aslında siyasal iktidarın kendi yaptığı şeyin üzerini örtme çabasıdır. Neyi yapıyorsa onun üstünü kapatmaya çalışıyor. Demokrasiyi öldürüyorsa daha fazla ileri demokrasi söylemi geliştiriyor. Hukuku katlettikçe daha fazla adalet, daha fazla yargıdan bahsediyor. Bunlar artık kimsenin ikna olmadığı, kimseyi inandıramadığı politik yalanlardır. Beyoğlu’nda yaşayan insanları kulaklarından tutup atmak kolay değil. Böyle bir dili, yaklaşımı ve siyasal bakışı asla kabul etmiyoruz. Bu siyasal bir terbiyesizliktir. Biz de burada var olmaya devam ederek, bu söylemlere pabuç bırakmayacağımızı göstermeye çalışıyoruz.”

Beyoğlu Kent Savunması Üyesi Funda Oral

“Erdoğan’ın açıklamasını büyük bir üzüntüyle karşıladık. Cumhurbaşkanı olarak birleştirici ve bütünleştirici konuşması gerekir. Bir Cumhurbaşkanının bu derece ayrımcılığa dayanan bir dil kullanmasını bu yüzyılda çok büyük bir şanssızlık olarak nitelendiriyorum. Bir tarafa ‘marjinal’ diyor. O kim, diğer taraftaki kim? ‘Biz yaparız’ derken, ‘biz’ kim oluyor? Ayrıştırıcı bir dil kullanıyor. Kullandığı dili çok tedirgin edici buluyorum.”

Beyoğlu Kent Savunması Üyesi Sibel Yılmazer

“İktidar mağdur rolünü oynuyor. Erdoğan’ın söylemi, çok sesli, çok kültürlü mekanların tek tipleştirilmesine dair düşüncelerin bir tezahürüdür. Ama biz çok sesli ve çok renklerimizle Beyoğlu’na sahip çıkacağız.”

Beyoğlu Kent Savunması Üyesi Müge Terlan

“Çevremde şiddete meyilli insanlar yok. Ben de marjinalim, benim gibi insanlar da marjinal. Bunun içinde şiddet yok, baskı yok. Kendisinin baskı ve şiddetten kastının ne olduğunu bilemiyoruz.”

Cihangir sakini Renan Akman

“Edep nedir biz bilmiyoruz. Kendisinden edep dersi rica ediyoruz.”

Cihangir sakini Ege Tok

“Akit TV sunucusu “Sivil öldürecek olsak Cihangir’den başlarız” demişti. Spikerin bu cesareti nereden aldığı ortaya çıktı. Biz bir arada yaşama çabası verirken, bütün renkleri korumaya çalışırken, bahşedilen bir durummuş gibi göstermek Akit spikeri gibi insanlara cesaret veriyor. Bu ülkenin renkleri, bu ülkenin sahipleridir. Erdoğan, ‘Ananı da al git’ söyleminden buralara kadar geldi. Asla birleştirici bir dil kullanmadı. Bir ülkenin Cumhurbaşkanı gibi hiç davranmadı.”

CHP Beyoğlu İlçe Başkan Yardımcısı Aykan Şeker

“Cumhurbaşkanı’nın herkesi kucaklaması gerek. Bazı kesimleri ötekileştirip ikinci sınıf olarak gördüğünde, tek bir siyasi partinin başkanı olabilir. Ancak bir partiye cumhurbaşkanlık yapar, bize değil. Biz bu ülkenin değerlerine, renklerine, dillerine sahip çıkıyoruz. Marjinallik yapan kendisidir. Biz de alıp çeksin diye kulağımızı uzatmayacağız. Asıl onlar bu ülkenin değerlerine saygı duyarlarsa birlikte güzel yaşarız. Kendileri dikkatli olsun.”


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Bursa 6. Nilüfer Tiyatro Festivali başlıyor
Sonraki Haber
Benzine yine zam