Ana SayfaDünyaBM: Türkiye’nin Afrin’e operasyonu çok sayıda sivili tehdit ediyor

BM: Türkiye’nin Afrin’e operasyonu çok sayıda sivili tehdit ediyor

HABER MERKEZİ – BM’nin hazırladığı yıllık insan hakları raporunda 50’den fazla ülkede insan haklarının tehlike altında olduğu belirtildi. Bu ülkelerden birinin Türkiye olduğu ifade edilen raporda, Türkiye’nin Afrin’e yönelik düzenlediği operasyonun sivilleri tehdit ettiği kaydedildi.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad el-Hüseyin, BM’nin yıllık insan hakları raporunu Cenevre’de düzenlediği basın toplantısı ile açıkladı.

Raporda, insan haklarının 50’dan fazla ülkede tehdit altında olduğuna ve şiddet kullanılarak ihlal edildiğine vurgu yapıldı.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri el-Hüseyin, bu durumdan “tehlikeli özellikleri” olan politikacıların sorumlu olduğunu belirti ve bu politikacıları “siyasi emelleri uğruna fesat ve hoşgörüsüzlük tohumları eken, insanlıktan uzak, dar görüştü, otoriter ve pişkin politikacılar” olarak nitelendirdi.

‘Afrin operasyonu sivilleri tehdit ediyor’

Türkiye’de insan haklarının kötüleştiğine dikkat çekilen raporda, Afrin’e düzenlenen operasyonun sivilleri tehdit ettiği de kaydedildi.

Zeyd Raad el-Hüseyin keyfi tutuklamalar, keyfi görevden el çektirmeler ve cezaevlerinde işkence vakaları yaşandığını ifade etti.

Raporda ayrıca Türkiye’deki OHAL koşulları altındaki insan haklarının durumu ile ilgili daha ayrıntılı bir rapor açıklanacağı da bildirildi.

‘İnsanlığa karşı işlenen suçları örtbas etme teşebbüsü’

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri, Libya, Yemen, Filipinler ve Myanmar’da da insan haklarının ihlal edildiğini ve Myanmar’daki etnik temizliğin devam ettiğine dair işaretlerin bulunduğunu vurguladı.

BM yetkilisi, Myanmar hükümetinin Müslüman azınlığın köylerini ve toplu mezarlarını buldozerlerle düzlemeye çalıştığını ve bunun insanlığa karşı işlenen suçları örtbas etme teşebbüsü olduğunu dile getirdi.

AB ülkelerine mülteci eleştirisi

Birçok Avrupa Birliği ülkesinin mülteci politikasını da eleştiren Zeyd Raad el-Hüseyin, mültecilerin Akdeniz’i geçmesini önlemeye çalışılmasının sorgulanması gerektiğini ve mültecilerin, kendilerini işkence ve şiddetin beklediği Libya’ya gönderilmesinin doğru olmadığını söyledi.

Avrupa Birliği’nin tutumunun kaygı verici olduğunu ifade eden BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri, her üç AB ülkesinden ikisinde mülteciler konusunda radikal görüşleri benimsemiş siyasi partilerin temsil edildiğini belirtti.