Ana SayfaDünyaBMGK Gazze için toplandı

BMGK Gazze için toplandı

HABER MERKEZİ – Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Filistinlilerin “Büyük Geri Dönüş” yürüyüşüne Gazze sınır hattında İsrail askerleri tarafından yapılan saldırıda 15 kişinin hayatını kaybetmesi üzerine toplandı. BM Siyasi İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Taye-Brook Zerihoun, Gazze’deki durumun ilerleyen günlerde kötüleşebileceği uyarısında bulunarak, İsrail’e uluslararası insan hakları ve insani hukuk çerçevesinde sorumluluklarını yerine getirmesi çağrısı yaptı.

Gazze’de Filistinlilerin başlattığı “Büyük Geri Dönüş” yürüyüşüne Gazze sınırında İsrail ordusu saldırmış, saldırıda 15 kişi yaşamını yitirirken binden fazla kişi yaralanmıştı.

Yaşananların ardından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK),  Kuveyt’in talebi üzerine acil toplandı.

Kapalı yapılan toplantıda BMGK’nin ortak bir açıklama kabul etmesi ve yayımlamasının talep edildiğini ancak böyle bir açıklama üzerinde anlaşmaya varılamayınca açık oturumda toplanma kararı alındığı bildirdi.

BM Siyasi İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Zerihoun, konseyde yaptığı konuşmada, Gazze’de düzenlenen yürüyüşte göstericilerin birçoğunun sınır hattından uzak durduğunu ve şiddet olaylarına karışmadığını anlattı.

Sputnik’te yer alan habere göre “Gazze’deki durum önümüzdeki günlerde kötüleşebilir” uyarısında bulunan Zerihoun, sivillerin ve çocukların hedef alınmaması gerektiğini söyledi.

Zerihoun, “İsrail uluslararası insan hakları ve insani hukuk çerçevesinde sorumluluklarını yerine getirmeli. Ölümle sonuçlanan güç kullanımına sadece son çare olarak başvurulmalı” dedi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de yazılı bir açıklama yayımlayarak, Gazze’de yaşananlardan derin endişe duyduklarını söyledi.

Guterres, bu olaylara ilişkin bağımsız ve şeffaf bir soruşturma yapılması çağrısında bulundu.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Erdoğan Trump’la görüştü
Sonraki Haber
‘Bir koruma önlemi’: ABD, Minbiç’te asker sayısını artırdı