Ana SayfaBilim ve Teknoloji‘Çığır açıcı’: Hafıza kaybı tedavisi için ‘hafıza tekrarı’ metodu geliştirildi

‘Çığır açıcı’: Hafıza kaybı tedavisi için ‘hafıza tekrarı’ metodu geliştirildi

HABER MERKEZİ – Alzheimer hastalığı üzerine çalışan araştırmacılar, “çığır açıcı” olarak nitelendirilen ‘hafıza tekrarı’ metodunu geliştirerek, hafıza performansını artırdı.

ABD’de Alzheimer hastalığı üzerine çalışan bir grup araştırmacı, hastaların yakınlarını yeniden hatırlamalarını sağlayacak bir ‘hafıza tekrarı’ metodunu geliştirdi.

“Çığır açıcı” olarak nitelendirilen bu yöntemle oluş anında kaydedilen anılar, daha sonra Alzheimer hastalarına izletiliyor.

Hafıza performansında artış

Journal of Neural Engineering dergisinde yayımlanan araştırmaya göre hastalar üzerinde yapılan çalışmada elde edilen ilk veriler bu yöntemin hafıza performansını yüzde 37 oranında artırdığını ortaya koydu.

Çalışmanın  kişisel yaşantıyla ilgili hafıza anlamına gelen ‘episodik hafıza’yı geliştirmeye yoğunlaştığı belirtildi.

Araştırma sonuçlarını değerlendiren Wake Forest Üniversitesi’nden Prof. Robert Hampson, “Bu çalışmayla tıp tarihinde ilk kez bilim insanları hafıza şablonunu tanımlamayı başararak varolan anıyı daha iyi çalışır bir hale getirdi. Bu hafıza kaybının tedavisinde çok önemli bir ilk adım” ifadelerini kullandı.

Araştırma nasıl yapıldı?

Sputnik’in haberine göre çalışmaya katılan hastalardan renkli blok gibi basit bir görüntü üzerine yoğunlaşmaları istendi.

Daha sonra ekran karartılıp, bir süre sonra tekrar açıldı ve 5 görüntü arasından doğru olanı seçmeleri istendi. Araştırmacılar, görüntüsü tekrar oynatılırken hatırlama telkini yapılan şekille ilgili hafıza performansının yüzde 37 oranında arttığını kaydetti.




Önceki Haber
PEN raporu: OHAL’de yazarlar, yayıncılar ve akademisyenlerle ilgili hak ihlalleri
Sonraki Haber
'Planlı cinayet gibi': ABD'de polis silahsız bir siyah erkeği vurarak öldürdü