Ana SayfaDünyaCockburn: Erdoğan Irak ve Suriye’de ABD’yle karşı karşıya gelmek istemeyecek

Cockburn: Erdoğan Irak ve Suriye’de ABD’yle karşı karşıya gelmek istemeyecek

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Afrin’den sonra operasyonların Suriye’deki Minbiç’ten, Irak’taki Şengal’e doğru genişletileceğine ilişkin açıklamalarını değerlendiren deneyimli Ortadoğu muhabiri Patrick Cockburn, Türkiye’nin, Suriye ve Irak’ta “ABD’yle karşı karşıya gelme girişiminde bulunma ihtimalinin düşük olduğunu” söyledi. Cockburn ayrıca, Erdoğan’ın açıklamalarını “dikkatleri Afrin’deki durumdan başka yöne çekmek için yaptığı bir manevra” olarak yorumladı.

Britanya’nın önde gelen gazetelerinden Independent’ın deneyimli Ortadoğu muhabiri Patrick Cockburn, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeni operasyon mesajlarının ardından bir yazı kaleme aldı.

Cockburn, Afrin kent merkezinin ele geçirilmesi sonrası operasyonları genişletme mesajı veren Türkiye’nin, Suriye ve Irak’ta “ABD’yle karşı karşıya gelme girişiminde bulunma ihtimalinin düşük olduğunu” yazdı.

BBC Türkçe’nin tercüme ettiği yazıda, şu ifadeler yer aldı:

“Suriye ve ABD’yi alarma geçiren bir hareketle Erdoğan, Suriye’nin kuzeyinde Kürtlerin elinde kalan bölgelere ve Ezidi nüfusun yoğunlukta olduğu Irak Kürdistanı’nın Şengal bölgesine sınır ötesi operasyon yapmakla tehdit ediyor.

“Erdoğan, YPG’nin 2016’da IŞİD’den aldığı Minbiç ve Kobani’nin bir sonraki hedef olabileceğini öne sürüyor ancak Afrin’den farklı olarak bu iki yer, ABD Hava Kuvvetleri destekli 2 bin kişiden oluşan özel kara kuvvetlerinin elinde.

“Erdoğan’ın Suriye’nin kuzeyi ve doğusundaki fiili Kürt devletini uzun vadede bertaraf etmeyi istediği şüphesiz. Ancak ABD’nin zırhlı araçlarını devriye yolladığı ve Halep ile Fırat nehri arasındaki stratejik bir noktada olan Minbiç yakınlarında ABD ile karşı karşıya gelmeyi istemesi, pek de mümkün görünmüyor.”

Cockburn ayrıca, Erdoğan’ın harekatın genişleyeceği yönündeki açıklamalarını “dikkatleri Afrin’deki durumdan başka yöne çekmek için yaptığı bir manevra” olarak yorumladı.

Erdoğan’dan yeni operasyon mesajları

58’inci günde Özgür Suriye Ordusu ile birlikte girilen Afrin’e yönelik operasyona ilişkin konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu operasyonu Minbiç, Kobani, Tel Abyad, Serakaniye ve Kamişlo’ya yapılacakların takip edeceğini söylemiş ve Ezidilerin yaşadığı Şengal’e de operasyon mesajı vermişti: “Bu iş uzarsa yeni bir Zeytin Dalı da orada olur.”


Erdoğan’ın Suriye’den Irak’a uzanan ‘operasyon rotası’: Minbiç, Kamişlo, Şengal…

Pentagon: Minbiç’ten çekilmiyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Afrin’den sonra operasyonların Suriye’deki Minbiç’ten, Irak’taki Şengal’e doğru genişletileceğine ilişkin açıklamalarını değerlendiren Pentagon Sözcüsü Robert Manning ise Minbiç’teki güçlerini çekmeyeceklerini ve ABD’nin Türkiye’nin operasyonlarını sınır bölgelerinin ötesine ilerletmemesi yönündeki beklentisini dile getirmişti.


Pentagon’dan Minbiç açıklaması: Çekilmiyoruz