Ana SayfaGüncelCPT’nin İmralı raporunun Afrin’le beraber açıklanması ne anlama geliyor?

CPT’nin İmralı raporunun Afrin’le beraber açıklanması ne anlama geliyor?

HABER MERKEZİ – CPT iki yılın ardından İmralı raporunu açıkladı, “Abdullah Öcalan’la görüşme sağlanmalı” dedi. Ancak Ankara’nın talebi ile açıklanan CPT raporundan çok raporun zamanlaması tartışma konusu oldu: Neden CPT raporu tam da Afrin operasyonu sürerken açıklandı?

Avrupa İşkence ve Kötü Muameleyi Önleme Komitesi (CPT), 2016 yılının Nisan ayında İmralı Cezaevi’ne yaptığı ziyaretin raporunu tam iki yıl aradan sonra geçtiğimiz günlerde açıkladı.

CPT, raporun Ankara’nın talebi üzerine kamuoyuna duyurulduğunu da bildirdi.

Söz konusu raporda, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın yıllardır görüştürülmediği avukatları ve ailesiyle görüştürülmesi gerektiği ifade ediliyor.

Ancak tartışma odaklarından biri rapordan ziyade raporun zamanlaması. Çünkü rapor, Türkiye’nin Afrin’e operasyonu devam ederken Ankara’nın talebi ile kamuoyuna duyuruldu.

Karayılan’ın iddiası

PKK Yürütme Komitesi Üyesi Murat Karayılan’ın Öcalan’ın durumuyla ilgili iddiası da tartışmayı derinleştirdi.

Geçtiğimiz günlerde bir açıklama yapan Karayılan, “Bizler yeni bilgiler aldık” demiş, Rusya ve Türkiye’den heyetin Afrin için İmralı’ya gittiğini, bu heyetin taleplerinin ise Öcalan tarafından reddedildiğini söylemişti.

Buldan: Türkiye’nin sıkıştığını gösteriyor

Raporun Türkiye’nin Afrin’e operasyonu devam ederken açıklanmasını değerlendiren isimlerden biri olan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ise “Türkiye’nin sıkıştığı” görüşünde.

5 Nisan 2015’te Öcalan ile görüşen İmralı Heyeti içinde de yer alan Buldan, CPT’nin yaptığı görüşmenin sonucunu 2 yıl sonra açıklamasının geç bir açıklama olduğunu ifade ederken, “CPT’nin  bu konuda üzerine düşen görev ve sorumluluğu ciddi anlamda yerine getirmediğini düşünüyorum” diyor.

Mezopotamya Ajansı’ndan Sadık Topaloğlu ve Muhammet Doğru’ya açıklamalarda bulunan Buldan, raporun Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve ona bağlı Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) Afrin kent merkezine girdikten sonra açıklandığını hatırlatıyor:

“Bu süreçten sonra böyle bir raporun açıklanması şunu gösteriyor: Türkiye’yi yönetenler, Sayın Öcalan’ın hem Suriye hem de savaş politikalarına ilişkin ciddi anlamda değerlendirmeleri olduğunu ve bu perspektifin aslında Türkiye’yi kurtaracak bir perspektif olduğunu biliyorlar. Bu nedenle böyle bir açıklamanın yapıldığına inanıyorum.

Kısacası şunu belirtmek isterim: Afrin meselesiyle ilgili Türkiye artık bir sıkışmışlığın içerisinde. Ve girmiş olduğu o savaş sarmalından ve uluslararası alanda aslında kaybetmiş olduğu o itibardan kurtulmak adına farklı yol ve yöntemleri arama gibi bir şey içerisine giriyor. Bunun içerisinde elbette ki CPT’nin açıklamış olduğu rapor da var.

Türkiye devleti, AKP hükümeti bu savaş sarmalından çıkmanın ve Türkiye’nin itibarının belki de uluslararası anlamda yeniden ivme kazanmasının yöntemlerini aramaya başladı.”

CPT raporunun önemli ancak geç kalınmış ve yetersiz olduğunu belirten Buldan; ailesinin, avukatlarının ya da siyasi heyetlerin bir an önce Öcalan’la görüşme yapması gerektiğini de vurguluyor.


CPT iki yılın ardından İmralı raporunu açıkladı

‘Rusya ve Türkiye Afrin için İmralı’ya gitti, Öcalan taleplerini reddetti’ iddiası


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Faik Bulut'tan Afrin değerlendirmesi: Türkiye Halep'ten Musul'a hat çekmek istiyor
Sonraki Haber
1915’ten BUGÜNE | Edebiyatçı Siruni'nin izini süren yeğeni Patrice Cololyan'ın hikayesi