Ana SayfaGüncelCuma Çiçek: Afrin operasyonu Kürtlerde yeni bir mobilizasyona yol açtı

Cuma Çiçek: Afrin operasyonu Kürtlerde yeni bir mobilizasyona yol açtı

HABER MERKEZİ – Akademisyen Cuma Çiçek, Türkiye’nin ÖSO gruplarıyla Afrin’e yönelik düzenlediği askeri operasyonu için “İtalya’dan Kanada’ya kadar, dünyanın her yerindeki Kürtlerde yeni bir mobilizasyona yol açtı. Bu mobilizasyonun bütün Kürt hareketlerine kazandırdığı yeni bir enerji var” yorumunda bulundu.

Geçtiğimiz hafta İletişim Yayınları’ndan “Süreç” Kürt Çatışması ve Çözüm Arayışları adıyla yeni kitabını yayınlayan akademisyen Cuma Çiçek, Diyarbakır Newroz’unu ve Türkiye’nin Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile birlikte iki ayı aşkındır süren Afrin’e yönelik operasyonunu değerlendirdi.

Gazete Duvar’dan İrfan Aktan’ın sorularını yanıtlayan Cuma Çiçek, Diyarbakır’da Newroz’a katılımın geçtiğimiz yıla göre daha yüksek olduğunu belirtti ve şunları söyledi:

“Bu da Kürt hareketi açısından bir sürekliliğin olduğunu gösteriyor. Bunca olanlara rağmen Kürt hareketi hâlâ kitleleri mobilize edebiliyor. Hatta hareketten bağımsız olarak da Kürt sokağının belli bir ritim, süreklilik kazandığı söylenebilir. İnişler, çıkışlar olsa da Kürt muhalefeti kendisini devam ettirme becerisini gösteriyor. Çünkü Kürt sokağı dönüşmüş durumda.”

Aktan’ın “Dönüşümden kastınız ne?” sorusuna Cuma Çiçek, “HDP çağırmasa da insanlar o meydana gelecekti. Halkta siyasi aktörlerin pozisyonundan öteye bir dönüşüm var ve bu dönüşüm kalıcı” yanıtını verdi.

Çiçek, Diyarbakır Newroz’unda dikkat çekici bir gelişmenin yaşandığını da belirterek, “İlk defa Hak-Par, Özgürlük ve Sosyalizm Partisi gibi Kürt siyasi partilerinin temsilcileri Newroz’da kürsüye çıkarak konuştular. Bence bu seneki Newroz’u ilginç kılan en önemli unsurlardan biri buydu” dedi.

‘Afrin operasyonu Kürtlerde yeni bir mobilizasyona yol açtı’

Akademisyen Çiçek, İrfan Aktan’ın “Afrin’in Türkiye tarafından ele geçirilmesi Kürtlerin bir araya gelme duygusunu perçinledi mi sizce?” sorusuna ise şu yanıtı verdi:

“AK Parti yönetimindeki Türkiye, Afrin’de askeri bir zafer elde etti. Peki Türkiye siyasal açıdan kazandı mı? Geçmişte de Kürtler belli vak’alar karşısında sokaklara dökülürdü ama Afrin’le birlikte ta Kanada’ya kadar, daha önce hiç sokağa çıkmayan Kürtler de mobilize oldu. Bu mobilizasyonun bütün Kürt hareketlerine kazandırdığı yeni bir enerji var. Oysa Kürt hareketi kent çatışmaları üzerine kendi kitlesiyle ciddi bir güven krizi yaşamaya başlamıştı. Fakat Afrin operasyonu bu krizi geride bıraktı ve İtalya’dan Kanada’ya kadar, dünyanın her yerindeki Kürtlerde yeni bir mobilizasyona yol açtı. Irak Kürdistanı’ndaki insanların başka bir parçadaki vak’a için sokağa çıktığı örnekler istisnaidir. Fakat Afrin için onlar da sokağa çıktı, Süleymaniye’de üç günlük yas ilan edildi. Bunlar geçmişte olmayan şeylerdi.”


Röportajın tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz.
Previous post
İSKİ’den 3 ilçe için su kesintisi açıklaması
Next post
Fransa'dan Erdoğan-Macron görüşmesine ilişkin açıklama