Ana SayfaGüncelCumhuriyet Davası | Ahmet Şık ve Murat Sabuncu tahliye edildi

Cumhuriyet Davası | Ahmet Şık ve Murat Sabuncu tahliye edildi

HABER MERKEZİ – Gazeteciler Akın Atalay, Murat Sabuncu ve Ahmet Şık’ın tutuklu yargılandığı Cumhuriyet davasının altıncı duruşması görüldü. Tanıkların dinlendiği duruşmada savcı gazetecilerin tutukluluk halinin devamını istedi. Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti gazeteciler Ahmet Şık ve Murat Sabuncu’nun tahliyesine karar verirken, Cumhuriyet Vakfı İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay’ın tutukluluk halinin devamına karar verdi. Duruşma 16 Mart’a ertelendi. Ahmet Şık tahliye sonrası ilk açıklamasında, “Bu ülkede sevineceğimiz gün gelecek. Çünkü bu mafya saltanatının biteceğini ben size garanti ediyorum. Hakikate inanan herkes bilsin ki, bu mafya saltanatı hak ettiği yere gidecekdedi.

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, Cumhuriyet Vakfı İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay ve gazetenin muhabiri Ahmet Şık’ın tutuklu yargılandığı davanın altıncı duruşması Silivri Cezaevi’nin karşısında bulunan duruşma salonunda görüldü.

Duruşma öncesi basın açıklaması yapmak isteyen DİSK Genel Başkanı Kani Beko gözaltına alınmak istenirken, çevredeki gazeteciler ile milletvekilleri Beko’nun gözaltına alınmasına engel oldu.

Gecikmeli başlayan duruşmayı çok sayıda gazeteci, milletvekili, avukatlar, sendika ve Avrupa Birliği (AB) delegasyon temsilcisi takip ediyor.

Mehmet Faraç, Leyla Tavşanoğlu ve Namık Kemal Boya tanık olarak dinlenmek üzere salonda hazır bulundu.

Tanıklar dinlendi

İlk olarak dinlenen Aydınlık gazetesi yazarı Mehmet Faraç, tanık olarak bir başvurusunun olmadığını, savcının talimatı ile tanık olduğunu söyledi.

Mehmet Faraç avukatların sorduğu “’Fakirhanemi Malikane diye gösterdiler’ haberinde Fethullah Gülen’i ziyaret eden siyasetçi kimdi” sorusunu yanıtsız bıraktı.

Faraç’ın ardından diğer iki tanık da dinlendi. Avukat Namık Kemal Boya da Fethullah Gülen’i ziyaret eden siyasetçi kimdi” sorusuna cevap vermedi.

Avukat Tora Pekin ise sorduğu soruya kendisi yanıt vererek “Berat Albayrak” dedi.

Duruşmada, savunma makamının tanıkları olarak eski CHP Genel Başkanı Altan Öymen ve DİSK Genel Başkanı Kani Beko dinlendi.

Altan Öymen, Bahri Belen’in “Cemaate yakın bir haber içerik olduğuna dair bir izleniminiz oldu mu? Bunu utanarak soruyorum ama” sorusunu “Öyle bir şey yok” diye yanıtladı.

Kani Beko da, bir okuyucu olarak gazetenin yayın politikasında herhangi bir değişiklik, “sapma” sezmediğini belirterek “FETÖ’yü öven bir gazete DİSK’in kapısından bile giremez” ifadesini kullandı.

Beko, şunları söyledi:

“Biz Cumhuriyet ile ilgili böyle bir şey duymadık bilmiyoruz. Cumhuriyet bu ilkeleri savunduğu müddetçe biz de Cumhuriyet’i savunmaya devam edeceğiz.”

Tanıkların dinlenmesinin ardından Mahkeme Başkanı yargılamanın geldiği aşamada “toplanacak daha fazla delil kalmadığını” söyledi ve “Heyetimizle adli tıbba giden Çetinkaya ve Engin’e ait SIM kartlara ait çözümleme gelmedi. Tanık dinleme olayı bitmiştir. Gelinen aşamada fazla da yapılabilecek bir şey kalmadı. Rıza Türmen’den vazgeçilmesi bizim için rahatlatıcı olur. Böylece biz de adli tıptaki bilgileri davayı uzatıcı aşama olarak görmeyiz. Artık bir sonraki aşamaya ilerlememiz gerekiyor” dedi.

Ardından duruşmaya ara verildi.

Duruşmaya verilen ardından mütalaasını açıklayan savcı tutuklu gazetecilerin tutukluluk hallerinin devamını istedi.

Avukatların savunmalarının ardından mahkeme bir kez daha ara verdi.

Şık ve Sabuncu hakkında tahliye kararı

Aranın ardından ara kararını açıklayan mahkeme heyeti gazeteciler Ahmet Şık ve Murat Sabuncu’nun tahliyesine karar verirken, Cumhuriyet Vakfı İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay’ın tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Tahliye sonrası Ahmet Şık’tan ilk açıklama

Ahmet Şık cezaevi çıkışında gazetecilere yaptığı ilk açıklamada “Bu mafya saltanatının biteceğini ben size garanti ediyorum” dedi.

Şık’ın ilk açıklaması şöyle:

“Ana akım medyada çalışan arkadaşlar zahmet etmesinler. Buradaki emekçilere herhangi bir şey söylemiyorum ama nasılsa söylediklerimiz yayınlanmayacak. Üzerinize alınmayın size yönelik bir şey değil. Herkese çok teşekkür ediyorum; avukatlarıma, gazeteci arkadaşlarıma, elbette Cumhuriyet gazetesine, hakikate inanan herkese çok teşekkür ediyorum. Şunun altını net bi şekilde çizmek gerek, ben sevinmiyorum. Akın Atalay son tutuklu olarak içerideyken sizlerin de sevinmesini istemiyorum. Öfkeli olmanızı tercih ediyorum. Çünkü öfke bizi ayakta tutacak, umudumuzu öfkemizle bileyeceğiz. Bunu yapmaz isek saçma sapan şeylere sevinmeye devam edeceğiz. Bugün sevineceğimiz bir gün değil. 6 yıl önce yine bir Mart ayında buradan çıkmıştım. Bugün yine bir Mart ayı. O günden bu güne değişen faşizmin sahiplerinin ortaklarının birinin eksilmesidir. Ama bu ülkede sevineceğimiz gün gelecek. Çünkü bu mafya saltanatının biteceğini ben size garanti ediyorum. Hakikate inanan herkes bilsin ki, bu mafya saltanatı hak ettiği yere gidecek. İşte biz o gün sevineceğiz.”

Tahliye sonrası Murat Sabuncu’dan ilk açıklama

Murat Sabuncu cezaevi çıkışında gazetecilere yaptığı ilk açıklamada “Kimse şunu unutmasın; biz dışarıdaysak dayanışma sayesinde dışarıdayız. Bu dayanışmanın neleri başarabileceğini gördük” dedi.

Sabuncu’nun ilk açıklaması şöyle:

“Düşünce ve fikir özgürlüğü yüzünden cezaevinde sadece biz yoktuk. Hala gazeteciler, milletvekilleri, avukatlar, hak savunucuları cezaevinde. Biz dışarı çıktık diye Türkiye’nin problemleri çözülmedi. Bizim gazete olarak, gazeteciler olarak görevimiz bu hak mücadelesinde daha evvel olduğu gibi korkusuzca bu işi yapmaya devam etmek. Cumhuriyet gazetesi bunu yaptı bugüne kadar. Yalnız kimse şunu unutmasın; biz dışarıdaysak dayanışma sayesinde dışarıdayız. Meslektaşlarımızın, avukatlarımızın… Ve bu dayanışmanın neleri başarabileceğini hep beraber gördük. Canımız yanıyor. Pek çok arkadaşımızla beraber Akın Atalay cezaevinde. Akın Atalay Cumhuriyet gazetesi bağımsız bir gazete olarak devam etsin diye 25 yıl Vakıf yöneticiliği yaptı. Bugün onun doğum günü. Onun doğum gününü de kutluyorum. Ve umut ediyorum ki en kısa zamanda onu da yanımıza alacağız. Ve cumhuriyet her zaman olduğu gibi, kurulduğu günden beri olduğu gibi bağımsız gazetecilik yapmaya devam edecek.”

Önceki duruşmalarda ne olmuştu?

Cumhuriyet gazetesi yönetici ve yazarları “PKK ve FETÖ’ye üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek” iddiasıyla suçlanıyor.

Davada tutuklu olarak yargılanan karikatürist Musa Kart, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Üyeleri Bülent Utku ve Önder Çelik, vakfın Danışma Kurulu Üyesi Avukat Mustafa Kemal Güngör, Okur Temsilcisi Güray Öz, köşe yazarı Hakan Kara ve Kitap Eki Genel Yayın Yönetmeni Turhan Günay 29 Temmuz’da sona eren ilk duruşmada tahliye edilmişti.

İkinci duruşmada ise dosyaya bir diğer tutuklu Cumhuriyet Çalışanı Emre İper de dahil edilmişti.

Duruşmada mahkeme heyeti, açıkladığı ara kararında tahliye taleplerini reddederek 5 tutuklu gazetecinin tutukluluk hallerinin devamına karar vermişti.

Tutukluluğa devam kararını okuyan Mahkeme Başkanı, “Diğer üç tanık dinlendikten sonra tutuklulukla ilgili daha sağlıklı karar vereceğiz” açıklaması yapmıştı.

Davanın 25 Eylül’de görülen üçüncü duruşmasında ise gazetenin yayın danışmanı ve yazar Kadri Gürsel’in tahliyesine karar verilmişti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Siyasette yalan – Hannah Arendt
Sonraki Haber
Oyuncu Ercan Yazgan hayatını kaybetti