Ana SayfaGüncelCumhuriyet Davası | Akın Atalay’a yine tahliye yok

Cumhuriyet Davası | Akın Atalay’a yine tahliye yok

HABER MERKEZİ – Gazetenin İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay’ın 502 gündür tutuklu bulunduğu Cumhuriyet gazetesi davasının 7’nci duruşmasında gazetecilere yedi buçuk yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istenirken, Atalay tahliye edilmedi. Bir sonraki duruşma 24-27 Nisan tarihlerinde görülecek.

Cumhuriyet Vakfı İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay’ın tutuklu olarak yargılandığı Cumhuriyet gazetesi davasının 7’nci duruşması Silivri Cezaevi’nin karşısında bulunan duruşma salonunda başladı.

Duruşma öncesi CHP Medya Komisyonu üyesi milletvekilleri Tuncay Özkan, Barış Yarkadaş, Sezgin Tanrıkulu, Atilla Sertel, Nihat Yeşil Silivri Cezaevi önünde basına açıklama yaptı.

Grup adına basın açıklamasını okuyan CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan, “Silivri Cezaevi’nin önünde olmak arkadaşlarımla benim ne yazık ki 12 yıllık kaderimiz. Bu kaderden kurtulmak istiyoruz. Biz artık gerçeğin, hakikatin Türkiye için gömülü olduğu bu Silivri Cezaevi yerleşkesinden, bu cezaevi mantığından kurtulmak istiyoruz. Adalet istiyoruz, özgürlük istiyoruz, mutluluk istiyoruz” dedi.

Ardından duruşmaya geçildi.

Duruşma 502 gündür tutuklu olan Akın Atalay’ın duruşma salonuna getirilmesi ve mahkeme heyetinin yerini almasıyla başladı.

Mahkeme Başkanı Abdurrahman Orkun Dağ mahkemenin usule ilişkin işlemleri tamamladığını belirterek iddia makamından esasa ilişkin mütalaasını istedi.

Savcı gazeteciler hakkında 15’er yıl hapis cezası istedi

Ardından savcı Hacı Hasan Bölükbaşı esas hakkındaki mütalaasını açıklamaya başladı.

Savcı mütalaasında aralarında gazeteciler Ahmet Şık, Akın Atalay ve Murat Sabuncu’nun da olduğu 13 sanık hakkında “örgüte üye olmamakla birlikte örgüte yardım” iddiasıyla 7.5 yıl ile 15 yıl arasında hapis cezası istedi.

Atalay: İktidar gerçeklerin kamuoyuna aktarılmasından rahatsız

Verilen aranın ardından Akın Atalay söz aldı.

Atalay, beyanında “Siyasi iktidar olduğu gibi olduğunu kamuoyuna aktarmasından fevkalade rahatsızdır” dedi:

“Siyasi iktidar, Cumhuriyet’in bağımsız ve özgür bir basın kuruluşu olarak yayıncılık yapmasından, iktidar güdümüne girmemesinden, gerçeklerin, siyasi otoritenin olmasını emrettiği gibi değil de aslında olduğu gibi olduğunu kamuoyuna aktarmasından fevkalade rahatsızdır. Bunun hesabı sorulmakta, bedeli ödetilmektedir. Cumhuriyet gazetesini kapatmanın, bu ülkenin en eski, kadim, uluslararası düzeyde tanınmış, güvenilir ve saygın bir gazetesini kapatmanın ulusal ve uluslararası zeminde yaratacağı tepki göze alınmamıştır. Bu nedenle gazetenin kapatılarak susturulması yerine gazeteden ayrılmış ama siyasi iktidara yaslanarak, bu gazeteyi tekrar ele geçirmek isteyen bazı kifayetsiz muhterislere devretmek daha iyi bir tercih olarak görülmüştür. Bu plan uygulamaya konulmuştur. Bu yargılamaya neden olan operasyonun, soruşturmanın arkasında yatan hesap budur. Ama bilinsin ki bu hesap tutmamıştır… Tutmayacaktır.”

Tahliye yok

Daha sonra ara kararını açıklayan mahkeme, Atalay’ın tutukluluğuna devam kararı verildi.

Davanın bir sonraki duruşması 24-27 Nisan tarihlerinde görülecek.

Önceki duruşmada ne olmuştu?

Davanın geçtiğimiz hafta görülen 6’ıncı duruşmasında tanıklar dinlenmiş ve duruşma sonunda mahkeme heyeti tutuklu yargılanan gazeteciler Murat Sabuncu ve Ahmet Şık hakkında tahliye kararı vermişti.

Ahmet Şık cezaevi çıkışında gazetecilere yaptığı ilk açıklamada “Bu mafya saltanatının biteceğini ben size garanti ediyorum” demiş ve şu açıklamayı yapmıştı:

“Ana akım medyada çalışan arkadaşlar zahmet etmesinler. Buradaki emekçilere herhangi bir şey söylemiyorum ama nasılsa söylediklerimiz yayınlanmayacak. Üzerinize alınmayın size yönelik bir şey değil. Herkese çok teşekkür ediyorum; avukatlarıma, gazeteci arkadaşlarıma, elbette Cumhuriyet gazetesine, hakikate inanan herkese çok teşekkür ediyorum. Şunun altını net bi şekilde çizmek gerek, ben sevinmiyorum. Akın Atalay son tutuklu olarak içerideyken sizlerin de sevinmesini istemiyorum. Öfkeli olmanızı tercih ediyorum. Çünkü öfke bizi ayakta tutacak, umudumuzu öfkemizle bileyeceğiz. Bunu yapmaz isek saçma sapan şeylere sevinmeye devam edeceğiz. Bugün sevineceğimiz bir gün değil. 6 yıl önce yine bir Mart ayında buradan çıkmıştım. Bugün yine bir Mart ayı. O günden bu güne değişen faşizmin sahiplerinin ortaklarının birinin eksilmesidir. Ama bu ülkede sevineceğimiz gün gelecek. Çünkü bu mafya saltanatının biteceğini ben size garanti ediyorum. Hakikate inanan herkes bilsin ki, bu mafya saltanatı hak ettiği yere gidecek. İşte biz o gün sevineceğiz.”


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Demirtaş'tan mahkemeye: Heyetinizi reddediyorum
Sonraki Haber
Newroz'a sayılı günler kaldı: 10 merkezde izin çıktı