Ana SayfaCezaevleriDBP Eş Başkanı Mehmet Arslan’a cezaevinde işkence: ‘Bayılana kadar şiddet uygulandı’

DBP Eş Başkanı Mehmet Arslan’a cezaevinde işkence: ‘Bayılana kadar şiddet uygulandı’

HABER MERKEZİ – DBP’nin tutuklu eş genel başkanı Mehmet Arslan’ın sevk edildiği Rize Kalkandere L Tipi Cezaevi’nde çıplak aramayı kabul etmediği için gardiyanlar tarafından “Başkanlığın burada geçmez” denilerek “bayılana kadar darp edildiği” ortaya çıktı.


Haber: Çağdaş Kaplan


Türkiye’nin Afrin’e yönelik operasyonuna karşı açıklamaları nedeniyle 7 Şubat’ta tutuklanan ve 19 Şubat’ta Diyarbakır D Tipi Cezaevi’nden Rize Kalkandere L Tipi Cezaevi’ne sevk edilen Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Mehmet Aslan’ın cezaevinde darp edildiği ortaya çıktı.

Çıplak aramayı reddettiği için kamerasız bir odada 10’a yakın gardiyan tarafından şiddete maruz kaldığını belirten Arslan, yaşadıklarını, cezaevinde kendisini ziyaret eden Özgürlükçü Hukukçular Platformu’ndan (ÖHP) avukatlara aktardı.

Gardiyanların kendisine “Başkanlığın burada geçmez, aramayı kabul etmezsen sonuçlarına katlanırsın. Burası vatanseverlerin yeri, hepiniz bunu öğreneceksiniz” diyerek saldırdıklarını anlatan Arslan, “bayılana kadar şiddet gördüğünü” söyledi.

Arslan, olayın ardından revire götürüldüğünü fakat darp raporu düzenlenmediğini de bildirdi.

Arslan’ın konuyla ilgili avukatlarına aktardıkları şöyle:

“19.02.2018 tarihinde Rize Kalkandere L Tipi Kapalı Cezaevine nakledildim. yaklaşık sekiz gündür aynı elbiselerle yaşıyorum ve nakledildiğim cezaevinden elbiselerim getirilmedi. Buraya sevk edildiğim gün saat 10.20 sularında bir odada bekletildim. Bir sonra çıplak arama yapılmak istendi çıplak aramanın yapılacağı oda kamerasız bir odaydı. Çıplak aramaya karşı direndim Söz konusu bu aramaya karşı tepkimi ortaya koyduktan sonra odaya yaklaşık on kişi girdi ve bana ‘ başkanlığın burada geçmez aramayı kabul etmezsen sonuçlarına katlanırsın, burası vatanseverlerin yeri hepiniz bunu öğreneceksiniz’ denildi. Ben aramaya bir daha direndim ve sonrasında odada ki tüm görevliler üstüme çullandı bayılana kadar şiddet uygulandı ve zorla çıplak arama yapıldı. Aramadan sonra başka bir odada saat 23.00 e kadar bekletildim. Revire götürüldüğümde darp cebir raporu düzenlenmeyip sadece herhangi bir hastalığımın olup olmadığı soruldu ve bana raporu verilmedi.

Revirden sonra beni 16 kişinin olduğu bir odaya aldılar odada bulunan mahpusların tamamı çeşitli yerlerinden yaralıydı. Cezaevine ben getirilmeden birkaç saat öncesinde ayakta sayım yapılmak istenmiş bunu kabul etmeyen mahpuslara yönelik çok şiddetli bir şekilde karşılık verilmiş olduğunu öğrendim ve bulunduğum odada ki mevcut durumda bunu gösteriyordu zaten.

Aynı zamanda darp edilen kişilerden birkaç tanesinin kalp krizi geçirdiğini öğrendim. Sonra ki günlerde de sözlü tacizlerle bu durum devam etti ve halen sürmekte. Bu durumu da  ‘Adalet Bakanlığı genelge göndermiş’ diyerek kendilerini haklı gösterip ve buna uymayan kişilere gereği yapılacaktır denildi.  Yaşanan ihlallere yönelik yazdığımız dilekçelere cevap alamıyoruz. Aynı zamanda Rize Cumhuriyet Başsavcılığına yaptığım suç duyurusuna da bir cevap alamadım.”

DBP Genel Merkezi ve Özgürlükçü Hukukçular Platformu’nun cezaevinde Arslan ve diğer tutuklularla yaptıkları görüşmenin ardından hazırladıkları raporu önümüzdeki günlerde basın toplantısı ile açıklaması bekleniyor.

Tek kişilik hücrede tutulmuştu

DBP Eş Genel Başkanı Mehmet Arslan, Türkiye’nin Afrin’e dönük operasyonuna karşı açıklamaları ve sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek, 8 Şubat’ta “örgüt üyeliği” iddiasıyla tutuklanmıştı.

Arslan ilkin gönderildiği Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi’nde de ‘nakil edileceği’ gerekçesiyle günlerce tek kişilik hücrede tutulmuştu.

Previous post
Ermenistan'da kuşbazlar: "İyi güvercinleriniz olduğu zaman büyük saygı görürsünüz!"
Next post
44. Gün: TSK ve ÖSO’nun Afrin’e operasyonu sürüyor