Ana SayfaGüncelDemirci Kawa heykelinin yıkıldığı Afrin’de Ezidilerin Dilek Ağacı da yakıldı

Demirci Kawa heykelinin yıkıldığı Afrin’de Ezidilerin Dilek Ağacı da yakıldı

HABER MERKEZİ – TSK’nin 18 Mart’ta “Sivil/masum kişilerin hayatı, çevre, tarihi eserler ve dini/kültürel yapılar Türk Silahlı Kuvvetleri için dokunulmazdır” açıklamasına atıfta bulunan Ezidi milletvekili Ali Atalan, Türkiye destekli ÖSO gruplarının Afrin kent merkezinde Demirci Kawa heykelini yıkması ve Ezidiler açısından manevi değere sahip ‘Dara Mirada’nın yakılmasını Başbakan’a sordu.

Türkiye, 20 Ocak’ta Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) grupları ile başlattığı operasyonun 58’inci gününde Afrin’e girmiş, kent merkezinde bulunan Demirci Kawa heykeli ise ÖSO’lular tarafından iş makineleriyle yıkılmıştı.

ÖSO mensupları sosyal medya hesaplarından heykelin yıkılma anının videosunu yayımlarken, Reuters haber ajansı da heykelin devrilmesini görüntülemişti.

Demirci Kawa heykelinin yanı sıra Ezidiler açısından manevi değere sahip Afrin’deki ‘Dara Mirada’nın (Dilek Ağacı) yakıldığı ve bu sırada Kürtlere hakaret edildiğine dair görüntüler de ortaya çıkmıştı.

Türk Silahlı Kuvvetleri ise, 18 Mart’ta “Sivil/masum kişilerin hayatı, çevre, tarihi eserler ve dini/kültürel yapılar Türk Silahlı Kuvvetleri için dokunulmazdır” cümlesini de içeren yazılı bir açıklama yapmıştı.

Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) Ezidi milletvekili Ali Atalan, konuyu Meclis gündemine taşıyarak Başbakan Binali Yıldırım’ın yazılı yanıtlaması istemiyle TBMM’ye önerge verdi.

HDP’li Atalan, Yıldırım’dan şu sorulara yanıt vermesini istedi:

  • Basında Afrin kent merkezi olarak tanımlanan meydandaki Demirci Kawa heykeli neden yıkılmıştır?
  • Heykelin yıkılması için emir kim tarafından verilmiş ve heykel kim tarafından yıkılmıştır?
  • ‘Dara Mirada’ (Dilek Ağacı) neden yakılmıştır?
  • Ağacın yakılması için emir kim tarafından verilmiştir?
  • TSK’nın 18 Mart 2018 tarihli açıklaması dikkate alındığında söz konusu heykelin yıkılması ve ağacın yakılması bir çelişki değil midir?
  • Afrin Halkının manevi değerlerine yönelik yapılan saldırılar hakkında kamuoyuna bir açıklama yapmayı düşünüyor musunuz?
  • TSK, beraber hareket ettiği ÖSO’nun, tarihi eserleri, dini/kültürel yapıları tahrip etmemesi ve sivil/masum kişilerin hayatına kastetmemesi için ne gibi önlemler almıştır?