Ana SayfaGüncelDemirtaş’tan mahkemeye: Heyetinizi reddediyorum

Demirtaş’tan mahkemeye: Heyetinizi reddediyorum

HABER MERKEZİ – Tutuksuz yargılandığı davanın üçüncü duruşmasında hakim karşısına çıkan HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Beraat verseniz bile adil yargılama yapamazsınız. Heyetiniz tarafsızlığını yitirmiş durumdadır” diyerek, reddi hakim talebinde bulundu. Mahkeme heyeti ise reddi hakim talebinin reddine karar vererek duruşmayı 16 Nisan’a erteledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in 2013 yılında Newroz kutlamasında yaptıkları konuşmalar nedeniyle “örgüt propagandası” yaptıkları iddiasıyla yargılandıkları davanın üçüncü duruşması Silivri’de görüldü.

Çok sayıda HDP’li milletvekilinin izlediği duruşmada iddianame okunmasına geçilmeden önce Demirtaş söz alarak usule ilişkin itirazlarını sundu.

Demirtaş dokunulmazlığının kaldırılma sürecinin Anayasa’ya aykırı olduğu gerekçesiyle yargılamanın hukuka aykırı olduğunu belirtti.

Bu davanın kendisi hakkında görülen diğer davalardan farklı olmadığını ve düşürülmesi gerektiğini ifade eden Demirtaş şunları söyledi:

“Anayasayı esas almanız lazım. Şu an Anayasaya, yasaya ve Meclis İç Tüzüğü’ne aykırı bir işlem söz konusu. Kişiye özgü kanun yapılmaz. Meclis karar aldığında Resmi Gazete’de yayınlanır, Cumhurbaşkanı onayına sunulmaz. Cumhurbaşkanı Meclis kararına dahil olamaz. Dokunulmazlığımızın kaldırılması Cumhurbaşkanına sunuldu. Dokunulmazlığın özü burada katledildi. Biz dokunulmazlıklarla zırhlı araç siyaseti yapmadık. Burada açıkça kanuna aykırı olarak millietvekillerinin vekilliği düşürüldü, milletvekilleri tutuklandı. Yargının bunu durdurması lazım. Bize açıkça ve aleni bir şekilde ayrımcılık yapılarak, kanun çıkartılarak Anayasa ihlali yapıldı. ‘Dokunulmazlığı tek tek kaldırır, milletekillerinin içeri atarız. Kimse bunu Anayasa Mahkemesi’ne götürmez’ dediler.

Milletvekilinin söz söyleme, siyaset yapma hakkı 83/1 ile güvence altına alınmıştır. Soruşturma makamı soruşturma yapmadan ciddi hata yaptı. Hakkımda 102 fezleke var. Bu 102 fezleke de konuşmalarımdan ötürü hazırlandı. Mahkemeniz parlamentoya yazı yazarak konuşmamın tamamı ‘gönderin’ demeli. Dokunulmazlıklar 300 yıl önce krala ve padişaha karşı çıktı.”

Ardından söz alan Sırrı Süreyya Önder ise “Biz siyasetçi olarak barış sürecinde aktif rol üstlendik. Yine meydanlara giderek barışı savunacağız” dedi.

Kayaoğlu: Fezleke ve iddianame arasında fark var

Avukat Arzu Kayaoğlu dokunulmazlıklarının Anayasa’ya aykırı kaldırıldığını belirterek, dosyanın Anayasa Mahkemesi’ne gönderilmesini ya da “durma” kararı verilmesini istedi.

Fezleke ile iddianame arasında fark olduğunu vurgulayan Kayaoğlu, iki farklı iddianamenin olduğunu dile getirerek dosya hakkında “düşme” kararı verilmesini istedi.

Demirtaş’ın “İddianamedeki konuşma benim konuşmam değil. Benim konuşmam çok daha uzundu” açıklamasının ardından iddia makamı, Demirtaş ve Önder’in söz konusu konuşmasının çözümlenmesi için bilirkişiye gönderilmesini istedi.

Demirtaş: Heyetinizi reddediyorum

Verilen aranın ardından ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, konuşmalarının çözümü talep edilse de suçlama konusu konuşmaların çözümünün yapıldığı gerekçesiyle tüm konuşmanın çözümlemesini reddine karar verdi.

Demirtaş, “Bütün talepleri gerekçesiz bir şekilde reddettiniz” sözleriyle ara karara tepki göstererek, “Adil yargılama yapmayacaksınız. Beraat verseniz bile adil yargılama yapamazsınız. Heyetiniz tarafsızlığını yitirmiş durumdadır. Heyetinizi reddediyorum” diye konuştu.

Sırrı Süreyya Önder’in yanı sıra avukatlar da yine “reddi hakim” talebinde bulundu.

Reddi hakim talebi reddedildi

Mahkeme, reddi hakim talebinin reddine karar vererek savunma için ek süre talebini kabul ederek duruşmayı 16 Nisan’a erteledi.

Mahkeme, 16 Nisan’da savunma yapılmaması durumunda tekrar ek süre talebinin verilmeyeceğini kaydetti.




Önceki Haber
"Afrin'de çocuklar ölüyor" diyen UNICEF'ten susuzluk ve hastalık uyarısı
Sonraki Haber
Cumhuriyet Davası | Akın Atalay'a yine tahliye yok