Ana SayfaEkolojiDenizler alarm veriyor: Plastik miktarı 10 yıl içinde 3 katına çıkabilir

Denizler alarm veriyor: Plastik miktarı 10 yıl içinde 3 katına çıkabilir

HABER MERKEZİ – Yayınlanan bir araştırma raporuna göre, deniz ve okyanuslarda bulunan plastik miktarı 10 yıl içinde 3 katına çıkabilir. Araştırmacılardan Prof. Edward Hill, “Denizler yaşamla dolu. Bizim gerçekten de bir ‘okyanus gezegeni’ görevine ihtiyacımız var” diyor.

Britanya’da yayınlanan bir araştırma, deniz ve okyanuslarda bulunan plastik miktarının 10 yıl içinde 3 katına çıkabileceğini ortaya koyuyor.

Araştırma, iklim değişikliği sonucu deniz seviyeleri yükselirken su sıcaklığının giderek arttığını da gösterdi.

Araştırma raporundaki bulgular, su kirliliğine neden olan birçok farklı etmene işaret etti. Bunlardan başlıcaları çiftliklerde kullanılan böcek ilaçları ile suni gübreler, tıbbi ürünler ve Poliklorlu bifeniller (PCB’ler) gibi endüstride kullanılan zehirli kimyasallar.

‘Deniz ve okyanuslar 9 milyar insanın gıda kaynağı’

Raporun yazarlarından biri olan Britanya Ulusal Okyanus Bilimi Merkezi’nden Prof. Edward Hill, BBC’ye yaptığı açıklamada, deniz ve okyanuslardan 9 milyar insanın gıda kaynağı olarak yararlandığını vurguladı ve ekledi:

“Uzay görevlerine büyük paralar ayırıyor ve büyük ilgi gösteriyoruz. Ama orada yaşayan bir şey yok. Denizlerse yaşamla dolu. Bizim gerçekten de bir ‘okyanus gezegeni’ görevine ihtiyacımız var.”

Araştırma raporunda, Britanya bakanlıklarına deniz ve okyanuslara atılan çöp miktarının önüne geçmek için yapılması gereken düzenlemelerle ilgili fikir de verildi.


Bu haber BBC Türkçe‘den kısaltılarak derlenmiştir.

‘Hiç olmadığı kadar tehdit altında’: 2050’de okyanuslarda balıktan çok plastik atık olabilir

Previous post
Bazen ateş insan olur, insan da ateş – Elend Aydın
Next post
SONAR Başkanı Hakan Bayrakçı serbest bırakıldı