Ana SayfaDünyaEl Salvador’da kürtaj yaptırdığı için tutuklanan kadın 15 yıl sonra serbest bırakıldı

El Salvador’da kürtaj yaptırdığı için tutuklanan kadın 15 yıl sonra serbest bırakıldı

HABER MERKEZİ – El Salvador’da kürtaj yaptırdığı için 30 yıl hapse mahkum edilen kadın, cezaevinde 15 yıl kaldıktan sonra serbest bırakıldı.

Latin Amerika ülkelerinden El Salvador’da 34 yaşındaki Maira Verónica Figueroa Marroquín isimli kadın, 2003 yılında kürtaj olduğu gerekçesiyle 30 yıl hapse mahkum edildi.

Kürtaj yaptırmanın yasak olduğu ülkede yaşayan Marroquín, bebeğinin ölü olarak doğduğunu söylemiş ancak tutuklanmıştı.

15 yıl cezaevinde kalan kadın, cezasının indirilmesinin ardından serbest bırakıldı.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre Marroquín’i başkent San Salvador yakınlarındaki Ilopango Hapishanesi’nden çıkışında ailesi, gazeteciler ve insan hakları savunucuları karşıladı.

Ailesi birlikte olduğu için mutlu olduğunu belirten Marroquín, “Başıma ne geldiğini anlamak ve diğer kadınlara yardımcı olmak için hukuk okumak istiyorum. Yeniden başlayacağım ve kaybettiğim zamanı telafi edeceğim” diye konuştu.

’18 yılda 100 kadına ceza verildi’

El Salvador kürtajın tamamen yasaklandığı tek ülke olmamakla birlikte, en ağır cezaların verildiği birkaç ülkeden biri.

Doktorlar, kadının hamileliğini sona erdirmeyi düşündükleri durumlarda, yetkili makamlara haber vermek zorunda. Haber vermedikleri takdirde, doktorların kendisi de uzun hapis cezaları alabiliyor.

İnsan hakları grupları bu durumun düşükleri ve tıbbi acil durumları suç haline getirdiğini söylüyor ve 2000 yılından bu yana 100 kadının kürtaj bağlantılı suçlardan hapis cezası aldığını belirtiyor.