Ana SayfaGüncelErdoğan’a göre “Minbiç’ten çıkmayız” yaklaşımı: Trump’ın kendi iradesi değil, Tillerson’la görüşmüştük

Erdoğan’a göre “Minbiç’ten çıkmayız” yaklaşımı: Trump’ın kendi iradesi değil, Tillerson’la görüşmüştük

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Erdoğan, Minbiç ve Şengal konularında açıklamalarda bulundu. “ABD’den gelen ‘Münbiç’ten çıkmayız’ tarzı yaklaşımlar Trump’ın kendi iradesi değildir” diyen Erdoğan, Şengal konusunda ise “Irak başaramazsa gereğini yaparız” mesajını verdi.

Bulgaristan’a hareketi öncesi havalimanında basın toplantısı düzenleyen AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AB ile ilişkiler, Minbiç ve Şengal konularında açıklamalarda bulundu.

AB-Türkiye Zirvesi: “Stratejik hedefimiz üyelik”

“AB ile köklü ilişkilerimiz var. İktidarımızda münasebetler hiç olmadığı kadar gelişti. Tam üyelik yolculuğu en önemli mesafeyi bizim dönemimizde aldı” diyen Erdoğan, hedefin ‘tam üyelik’ olduğunu dile getirdi. Zirve’ye ilişkin ise şunları söyledi:

“AB’ye üyelik stratejik hedefimiz. Niyetini, ciğerini çok iyi bildiğimiz çevrelerin tam üyeliğe mani olmalarına izin vermeyeceğiz. Türkiye’nin çifte standartlara tahammülü olmadığını bir kez daha hatırlatacağız. Zirvede daha önce mutabık kaldığımız konuları konuşacağız.”

Minbiç: “Trump’ın iradesi değil, Tillerson’la görüşmemiz farklıydı”

ABD’nin “Çıkmayız” dediği Minbiç konusunda da konuşan Erdoğan, “ABD’den gelen ‘Münbiç’ten çıkmayız’ tarzı yaklaşımlar Trump’ın kendi iradesi değildir” dedi.

Trump’ın kararı ile 31 Mart’ta görevi sonlanacak ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ile yaptıkları görüşmeyi hatırlatan Erdoğan, şöyle devam etti:

“Tillerson ile yaptığımız görüşmeyi dile getiriyorum, onu ABD’nin bir teklifi olarak düşünüyorum. Bizim buradaki düşüncemiz belli. Türkiye olarak buralarda bir işgal kuvveti olarak bulunamayız. Sahipleri kimse sahiplerine teslim edelim, bu konuda yardımcı olalım. ABD’nin üzerine düşen bizim üzerimize, İran’ın Rusya’nın üzerine düşen görev budur. Hep birlikte bunu yapmalıyız.”

Şengal: “Irak başaramazsa gereğini yaparız”

Erdoğan ayrıca, “Operasyon başlattık” dediği Şengal’e Irak ordusunun konuşlanmasıyla ilgili de konuştu.

“Dün akşam itibariyle Irak Merkezi Yönetimi’nin Sincar’a yönelik bazı operasyon girişimlerini istihbarat örgütlerimizden aldım” diyen Erdoğan, Irak hükümetinden bir yetkili ile görüşüleceğini belirterek, “Bu görüşmeden sonra sağlıklı neticeyi alırız” dedi.

Erdoğan, “Irak başaramazsa gereğini yaparız” mesajını verdi.