Ana SayfaDünyaEski casusa sinir gazı saldırısı: İngiltere’den Rusya’ya suçlama, ABD ve NATO’dan tepki

Eski casusa sinir gazı saldırısı: İngiltere’den Rusya’ya suçlama, ABD ve NATO’dan tepki

HABER MERKEZİ – Britanya’da saldırıya uğrayan yoğun bakımdaki eski Rus casus Sergey Skripal ve kızı Yulia Skripal’a yönelik saldırıyla ilgili yapılan karşılıklı açıklamalarda İngiltere Başbakanı Theresa May, Rusya’yı suçladı; ABD ve NATO da tepki gösterdi. Rusya ise suçlamayı ‘sirk gösterisi’ olarak yorumladı.

2004’te Rus hükümeti tarafından sırları İngiliz istihbaratı MI6’e iletmekle suçlanan ama ‘casus takası’yla 2010’da Britanya’ya sığınan Sergey Skripal’in İngiltere’de saldırıya uğraması uluslararası krize yol açtı.

Ne olmuştu?

Sergey ve kızı Yulia Skripal, Pazar günü Salisbury kentindeki bir alışveriş merkezinde bir anda hastalanmış, ardından sokaktaki bir bankta bilinçsizce yatarken bulunmuştu.

Skripallerle ilgilendikten kısa bir süre sonra hastalanan İngiliz emniyet yetkilisi Nick Bailey de hastaneye kaldırılmıştı.

Sergey Skripal ve kızının sağlık durumu kritik. / Foto: BBC

İngiltere’den Rusya’ya suçlama

Saldırının ardından İngiltere Başbakanı Theresa May, eski Rus casus Skripal ve kızına yönelik saldırıdan “büyük ihtimalle” Rusya’nın sorumlu olduğunu söyledi.

BBC Türkçe’nin haberine göre Avam Kamarası’nda konuşan İngiltere Başbakanı May, Skripallara “askeri seviyede bir sinir gazı” olan Noviçok ile saldırıldığını söyledi.

May, bu silahın Rusya tarafından üretildiğini ve bu şekilde kullanılmasının iki nedeni olabileceğini vurguladı:

“Bu saldırı, Rus devleti tarafından ülkemize yönelik ya doğrudan bir eylemdi, ya da Rus hükümeti felakete neden olabilecek bu zararlı sinir gazının kontrolünü kaybetti ve başkalarının eline geçmesine neden oldu.”

İngiltere Başbakanı ayrıca olayın yalnızca eski bir Rus casusa yönelik bir saldırı olmadığını, aynı zamanda İngiltere’deki sivillerin de hayatlarını tehlikeye atan bir saldırı olduğunu belirtti.

Theresa May, İngiltere’nin Rusya’yla ilişkisinin eskisi gibi devam edemeyeceğini, Rusya’dan bu olayla ilgili bilgi talep ettiklerini söyledi.

May, “Eğer Salı gece yarısına kadar ikna edici bir yanıt alamazsak, Moskova’nın İngiltere’de hukuk dışı bir şekilde güç kullandığı sonucuna varacağız” dedi.

ABD ve NATO’dan tepkiler

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, İngiltere’nin saldırının arkasında büyük olasılıkla Rusya’nın olduğu değerlendirmesine katıldıklarını belitti.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de sinir gazı kullanmanın ‘dehşet verici ve kesinlikle kabul edilemez olduğunu, İngiltere’deki yetkililerle iletişim halinde olduklarını’ ifade etti.

Rusya’dan yanıt

Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zakharova, May’in açıklaması için “İngiltere parlamentosunda sirk gösterisi” dedi.




Önceki Haber
Yolcu otobüsü TIR’a çarptı: 13 kişi yaşamını yitirdi, 15 kişi yaralandı
Sonraki Haber
Haluk Bilginerli Alman yapımı ‘Eski Kocam(ız)’dan fragman