Ana SayfaDünyaFacebook, 30 bin yıllık Willendorf Venüsü heykelini ‘uygunsuz’ buldu, sansür uyguladı

Facebook, 30 bin yıllık Willendorf Venüsü heykelini ‘uygunsuz’ buldu, sansür uyguladı

HABER MERKEZİ – Facebook, Avusturya’da bir müzede sergilenen 30 bin yıllık Willendorf Venüsü isimli heykelin fotoğrafını, çıplaklığından ötürü uygunsuz bularak kaldırdı.

Sosyal medya sitesi Facebook, Avusturya’daki Viyana Doğa Tarihi Müzesi’nde bulunan Willendorf Venüsü olarak bilinen 30 bin yıllık heykelin fotoğrafına sansür uyguladı.

The Art Newspaper’ın haberine göre Laura Ghianda isimli kişi tarafından Facebook’a yüklenen fotoğraf, Ghianda’nın dört kez kararın değiştirilmesi yönünde talepte bulunmasına rağmen ‘uygunsuz’ bulunarak silindi.

Fotoğrafın silinmesini değerlendiren Viyana Doğa Tarihi Müzesi Genel Direktörü Christian Koeberl, Willendorf Venüsü’nün çıplaklığının üzerinin ne müzede ne de sosyal medyada örtülmesine gerek olmadığını belirterek, “Figürün çıplaklığıyla ilgili hiçbir ziyaretçiden şu ana kadar bir şikayet olmadı” dedi.

Facebook’tan özür

Daha sonra bir açıklama yapan Facebook, 30 bin yıllık Willendorf Venüsü heykelini “uygunsuz” bularak sansürlediği için özür diledi.

Facebook sözcüsü, “Reklam politikalarımız çıplaklığa veya ima edilen çıplaklığa izin vermiyor ancak heykeller için bir istisnamız bulunuyor. Bu sebepten bu görsel ile kullanılan reklamın onaylanması gerekirdi” dedi.

Yaptıkları hatadan ötürü özür dileyen Facebook sözcüsü, paylaşımın sahibine reklamı onayladıklarını ilettiklerini aktardı.

Heykel hakkında

Adını bulunduğu bölgeden alan Willendorf Venüsü, Avusturya’nın Eski Taş Çağı’na ait en ünlü kalıntısı.

1908 yılında işçiler tarafından bulunan heykelcik, 11.1 santimetre boyutunda ve oolitli kireçtaşından oyulmuş ve kırmızı aşı boyasıyla hafifçe renklendirilmiştir.

İlk sansür değil

Facebook’un sanat eserlerine uyguladığı bu sansür, bir ilk değil.

Daha önce de Fransa’da Frédéric Durand-Baissas isimli bir kişi, Paris’te bulunan D’Orsay Müzesi’nde sergilenen ünlü ressam Gustave Courbet imzalı L’Origine du Monde tablosunun fotoğrafını çekip kendi Facebook sayfasında paylaşmıştı.

Bir kadının vajinasının yakın görüntüsünün tasvir edildiği tablo, Facebook tarafından uygunsuz içerik olarak kabul edilip silindikten sonra Frédéric Baissas da siteden engellenmişti.


Karınca Dış Haberler
Previous post
Metropolitan Sanat Müzesi 375 bin sanat görselini ücretsiz kullanıma açtı
Next post
Avrupa'da altı gün içerisinde 48 kişi donarak hayatını kaybetti