Ana SayfaBilim ve TeknolojiFacebook’a soruşturma başlatıldı, AB ve Britanya Zuckerberg’i ifadeye çağırdı

Facebook’a soruşturma başlatıldı, AB ve Britanya Zuckerberg’i ifadeye çağırdı

HABER MERKEZİ – Britanya ve Avrupa Birliği parlamentoları, Cambridge Analytica şirketinin Facebook’ta 50 milyon kullanıcının kişisel verilerini 2016 ABD başkanlık seçimlerini etkilemek için kullanmakla suçlanması üzerine Facebook’un kurucusu ve CEO’su Mark Zuckerberg’i ifade vermeye çağırdı. ABD Federal Ticaret Komisyonu’nun ise ihlal iddiaları ile ilgili Facebook hakkında soruşturma başlattığı bildirildi.

Britanya, Avrupa Birliği ve ABD yaklaşık 50 milyon Facebook kullanıcısının kişisel verilerinin ABD Başkanı Donald Trump’ın seçim kampanyası için kullanıldığı iddiaları nedeniyle harekete geçti.

Britanya Bilgi Komisyonu (ICO) Başkanı Elizabeth Denham, Facebook’tan elde edilen kişisel veriler kullanılarak 2016’daki ABD başkanlık seçimlerinin Trump lehine manipüle edildiği iddiaları ile ilgili Londra merkezli danışmanlık şirketi Cambridge Analytica’nın soruşturulduğunu açıkladı.

DW Türkçe’nin haberine göre BBC Radyo’ya konuşan Denham, Cambridge Analytica şirketinin ofislerinin aranması için arama emri çıkartmaya çalıştıklarını söyledi.

ABD’de yayınlanan The New York Times ile Britanya merkezli The Guardian gazetelerinin haberlerine göre ABD Başkanı seçilen Trump’ın seçim kampanyası sırasında birlikte çalıştığı Cambridge Analytica danışmanlık şirketi elde edilen 50 milyona yakın Facebook kullanıcısının verilerini izinsiz bir şekilde seçmenleri etkilemek için kullandı.

Cambridge Analytica iddiaları reddetti

Hakkındaki iddiaları reddeden Cambridge Analytica şirketi, Britanya hükümetinin soruşturmasına yardımcı olmak için işbirliği yaptıklarını söylese de ICO Başkanı Denham, şirketten istenilen verilerin belirlenen tarihe kadar kendilerine iletilmediğini belirtti.

Britanya’da ayrıca parlamentonun basın komitesi, Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg’i komitenin sorularını yanıtlaması için komiteye çağırdı.

Basın Komitesi Başkanı Damian Collins, Zuckerberg’e bir ihbar göndererek “Bu felaket arıza süreci hakkında yeterince yetkisi bulunan üst düzey bir Facebook yöneticisinden bilgi almanın vakti geldi” dedi.

Avrupa Parlamentosu Zuckerberg’i ifadeye çağırdı

Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Antonio Tajani ise “Facebook, 500 milyon Avrupalının temsilcileri önünde kişisel bilgilerin demokrasiyi manipüle etmek için kullanılmadığını açıklığa kavuşturmalı” dedi.

Uluslararası haber ajansı AFP, AP’nin sözcüsüne dayandırdığı haberinde AP’nin sivil özgürlükler komitesinin Pazartesi günü Facebook’a bir mektup göndererek Zuckerberg’in komiteye ifade vermesini talep ettiğini bildirmişti.

ABD’den de soruşturma

ABD’de Senato’nun Ticaret, Bilim ve Ulaşım Komitesi’nin başındaki Cumhuriyetçi John Thune da Zuckerberg’e bir mektup göndererek konuyla ilgili ve Facebook’un kişisel verileri korumaya yönelik politikası ile bilgi vermesini talep etti.

ABD’li yayın kuruluşu Bloomberg News de ABD Federal Ticaret Komisyonu’nun (FTC) ihlal iddiaları ile ilgili Facebook’a soruşturma başlatıldığını aktardı.

Öte yandan Beyaz Saray’dan Salı günü yapılan açıklamada Başkan Trump’ın Cambridge Analytica’ya açılan soruşturmaları memnuniyetle karşıladığını söyledi.

Previous post
İki ay geride kaldı: TSK ve ÖSO grupları Afrin’de
Next post
ABD: Türkiye ile Minbiç konusunda anlaşmaya varılmadı