Ana SayfaDünyaFehim Taştekin: Fransa, Kürtler üzerinden Ankara’ya mesaj verdi

Fehim Taştekin: Fransa, Kürtler üzerinden Ankara’ya mesaj verdi

HABER MERKEZİ – Gazeteci Fehim Taştekin, Kuzey Suriye heyetiyle Paris’teki Elysée Sarayı’nda görüşen Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un Türkiye ile DSG arasında “arabuluculuk yapma” önerisiyle başlayan gelişmeleri “Bu, bir siyaset biçimi. Kürtler üzerinden Ankara’ya mesaj verilmiş oldu” diye yorumladı. Taştekin ayrıca, Macron’un tutumunun Suriye’deki durumu değiştirebileceğini belirtti.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, geçtiğimiz gün aralarında Demokratik Suriye Güçleri (DSG) temsilcisinin de bulunduğu Kuzey Suriye heyetiyle Paris’teki Elysée Sarayı’nda görüşmüştü.

Görüşme sonrası Macron, Türkiye ile Demokratik Suriye Güçleri arasında “arabuluculuk yapmak istediğini” ifade etmişti.

Görüşmeye dair uluslararası Reuters haber ajansına konuşan Kürt yetkililer ise Fransa’nın DSG’yi desteklemek için Minbiç’e asker göndermeyi vadettiğini söylemişlerdi.

Benzer bir vurgu Fransa basınında da yer bulmuş, Elysée Sarayı’ndaki görüşmeye yer veren haftalık Marianne dergisi, “Fransa, Minbiç’e, Amerikan güçlerinin de desteğini alan birliklerini şehre yönelik Türk saldırılarını engellemek için gönderecek” demişti.

Ancak Fransız Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Fransa, Suriye’nin kuzeyinde uluslararası koalisyonun IŞİD’e karşı verdiği mücadelenin çerçevesi dışında yeni bir askeri operasyon planlamamaktadır” denilmişti.


DSG’ye desteğini yineleyen Fransa: Suriye’de yeni operasyon planımız yok


‘Kürtler üzerinden Ankara’ya mesaj verildi’

Gazeteci-yazar Fehim Taştekin, yaşanan bu gelişmeleri Gazete Duvar’daki köşesine taşıdı.

Taştekin “Bak şu Elysée’nin işine!” başlığıyla yayınlanan yazısında, Paris’ten gelen açıklamaları “Bu, bir siyaset biçimi. Kürtler üzerinden Ankara’ya mesaj verilmiş oldu” diye yorumladı.

“Erdoğan’ın ‘Siz kim oluyorsunuz ki terör örgütü ile Türkiye arasında arabuluculuk ifadesini ağzınıza alıyorsunuz. Fransa’nın hiçbir terör örgütünden şikâyetçi olma hakkı kalmamıştır’ şeklindeki tepkisi mesajın görüldüğü anlamına geliyor” diyerek analizine devam eden Taştekin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarının Fransa’da nasıl algılandığını şu sözlerle aktardı:

“Bu noktada Türkiye’nin Afrin’e müdahalesinin Batı’da nasıl görüldüğünü de anlamak önemli. Özellikle Fransa IŞİD’in sarsıcı saldırılarının hedefinde. Bu eylemlerde bugüne dek 230’un üzerinde insan öldü. Afrin’e taşınan grupların bazıları da IŞİD’in soldurulmuş ya da sulandırılmış versiyonları. Türkiye bu gruplarla birlikte yürüyerek cihatçıların destekçisi konumuna düşüyor. Erdoğan’ın sözleri, açıkçası, ‘Üzerimize gelmeyin, IŞİD gibi örgütleri üzerinize salarız’ diye algılanıyor. Paris’te kiminle konuşursanız konuşun yapılan çıkarım budur. Afrin’den başlayarak vurulan YPG de IŞİD’le en etkili mücadele eden örgüt olarak görüle geldi. Ankara’da öfke patlamasına yol açsa da işin bağlamı böyle.”

‘Macron’un tutumu iki bakımdan ortamı değiştirebilir’

Fransa Cumhurbaşkanı’nın tutumunun Suriye’deki durumu değiştirebileceğini belirten Fehim Taştekin, yazısını şöyle tamamladı:

“Gerek Fırat Kalkanı gerek Zeytin Dalı’nda işlerin Ankara’nın arzu ettiği şekilde ilerlemesinde harekâta yakılan yeşil ışıkların, açık ya da zımni mutabakatların veya gönüllü-gönülsüz desteklerin rolü yadsınamaz. Bunlar propaganda edildiği gibi falan ya da filan güce rağmen olup biten şeyler değil. Fransa gibi ülkelerin tutum belirlemesi kolay kolay bir Fransız askeri konuşlanmasını beraberinde getirmeyebilir. Bu ne oranda ABD ile eşgüdüm içinde olduklarına da bağlı. Fakat Macron’un tutumu iki bakımdan ortamı değiştirebilir: Birincisi sahadaki potansiyel riskleri harekete geçirebilir. İkincisi uluslararası kamuoyunun duruşunu etkileyebilir.

“Türkiye’nin sahadaki askeri varlığı, Batılı ortakların plan ve beklentilerine uyumlu olacak şekilde yeni bir forma kavuşturulabilir. Ancak bu senaryo için koşulların oluştuğunu söylemek zor.”


Fehim Taştekin’in yazısının tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz.



Önceki Haber
TSK, Afrin'de şu ana kadar 52 askerin hayatını kaybettiğini duyurdu
Sonraki Haber
Sinop ve Trabzon sahillerinde 11 yunus karaya vurdu