Ana SayfaKadınFeminist Gece Yürüyüşü: Binlerce kadın savaşa karşı ‘barış’, şiddete karşı ‘isyan’ dedi

Feminist Gece Yürüyüşü: Binlerce kadın savaşa karşı ‘barış’, şiddete karşı ‘isyan’ dedi

HABER MERKEZİ – İstanbul Taksim’de bir araya gelen binlerce kadın sağanak yağmura aldırış etmeden, “Savaş değil barış istiyoruz” dövizleriyle yürüdü. Feminist Gece Yürüyüşü’nde bir araya gelen kadınlar adına yapılan açıklamada, “Bizi korkuyla, şiddetle, savaşla, tatlı dille, aile masalıyla terbiye etmeye çalışan düzene feminizmle direniyoruz, mücadele ediyoruz, isyan ediyoruz” denildi. Ankara’daki yürüyüşte ise kadınlar “Hayatı istiyoruz çünkü bu hayat bizim” dedi.

Feminist Gece Yürüyüşü Platformu öncülüğünde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle Taksim’de bulunan Fransız Kültür Merkezi’nde bir araya gelen binlerce kadın, “Hayatımız, isyanımız, mücadelemiz: Feminizm” sloganıyla Tünel’e kadar yürüdü.

Mor bayraklar, dövizler ve pankartlar taşıyan hemen her kesim ve yaştan binlerce kadının katıldığı yürüyüşte sık sık “Yaşasın feminist mücadelemiz”, “Jin, jiyan, azadi,”, “Sokakları da meydanları da terk etmiyoruz”, “İtaat etmiyoruz” sloganları atıldı; “Savaş değil barış istiyoruz” dövizleri taşındı.

Sağanak yağmura aldırış etmeden yürüyen kadınların üzerine çevrede bulunan binalardan karanfiller de atıldı.

Tünel Meydanı’na gelindiğinde kadınlar adına basın açıklamasını Türkçe olarak İrem Gerkuş okudu; Kürtçe açıklama Rojda Yıldız, Arapça açıklama da Amina Karali  tarafından okundu. Kadınların mücadelesinin yüzyılı aşkın süredir devam ettiğinin belirtildiği açıklamadan satır başları şöyle:

“Baskı varsa direniş baki. Adları tarihe sığmasa da kadınlar hep direndiler, hayatlarına sahip çıktılar.

Bugün biz binlerce kadın burada, milyonlarca kadın dünyanın her yerinde duruyoruz, görüyoruz. Görüyoruz ki karşımızda kadın düşmanlığının, ırkçılığın, faşizmin çırpınışları var.

Her gün emeğimizi, cinselliğimizi, bedenimizi sömürmenin yollarını; bize tüm dünyanın bakım emeğini yıkarak, doğurganlığımızı kontrol altına almaya çalışarak, bizi maddi ve manevi eşitsiz koşullara mahkum ederek, cinsel yönelim tek cinsiyet kimliği ikiden ibaretmiş gibi yaparak, ‘hiza’ya getirmek için şiddete maruz bırakarak, çocukları taciz ederek, hayatlarımızı erkek egemen ve dini kurumlara teslim ederek, sınırları kendi çizip ihlalinin ne zaman meşru olduğunu kendi belirleyerek, iktidarını kuramadığında silahına davranarak arayan bir düzen var.

Kadınları karar alma mekanizmalarından dışlayan ve istemedikleri bir hayatı dayatan erkek egemen bir düzene karşı ‘Artık yeter’ demek yetmiyor; çokça zamandır yeter, en baştan beri yeter.

Biz bugün burada bu düzene seslenmek için değil, bu düzene karşı bir yol önerdiğimiz için toplandık. Bizi korkuyla, şiddetle, savaşla, tatlı dille, aile masalıyla terbiye etmeye çalışan düzene feminizmle direniyoruz, mücadele ediyoruz, isyan ediyoruz.

Bizler başka bir dünyayı hayal etmekle başladık, kurmanın birlikte, dayanışmayla mümkün olacağını biliyoruz.

Yaşasın feminizm, yaşasın feminist mücadele!”

Kadınlar açıklamanın ardından şarkılar söyleyerek halay çekti. Son sözleri ise “Bir kişi daha eksilmeyeceğiz” oldu.

Ankara’daki kadınlar: Hayatı istiyoruz çünkü bu hayat bizim

Ankaralı kadınlar da Kurtuluş Parkı’nda gerçekleştirdikleri 8 Mart eyleminden sonra Kuğulupark’taki  Feminist Gece Yürüyüşü’nde bir araya geldi.

“Geceleri de sokakları da terk etmiyoruz” pankartı arkasında bir araya gelen kadınlar yoğun yağmura rağmen şarkılar ve sloganlar eşliğinde taleplerini bir kez daha dile getirdi.

Kadınlar adına açıklamayı Ankara Feminist Kolektif’ten Tuba Engel okudu:

“Dünyanın dört bir yanından hayatı isteyen hayatı eyleyen, dönüştüren, güzelleştiren kadınlarla birlikte, seslerimizi birbirimizin sesine ekleyerek haykırıyoruz; hayatı istiyoruz çünkü bu hayat bizim.

Erkeklerden alacaklıyız. Dünyanın tüm işi sırtımızda. Erkek egemen sömürü düzeninize, esnek ve güvencesiz çalışma koşullarına, annelik güzellemelerinize, çocuk, yaşlı ve hasta bakımını üstümüze yıkmanıza hep birlikte itiraz ediyoruz.

Dünyanın her yerinde savaştan en çok etkilenen, göçe zorlanan, yara alan, taciz ve tecavüze uğrayan kesim kadınlar. Biz özgürlüğümüzü gasp edilirken direnmekten ve barışta ısrar etmekten asla vazgeçmeyen kadınlarız. OHAL uygulamaları ile sindiremediğiniz, her türlü baskıya direnen kadınlarız.

Keyfi ve hukuksuz gözaltılara ve tutuklamalara rağmen susmadık, korkmadık. Bizler sağlıkçı, eğitimci, gazeteci, kadınlarız. ‘Nefrete inat yaşasın hayat’ diyen lezbiyen, biseksüel, trans kadınlarız. Kadın cinayetlerine karşı hep birlikte bir kişi daha eksilmeyeceğiz diyerek sokakları inleten kadınlarız.

Ne tek adama ne de erkeklere düşmez biz kadınların hayatları hakkında karar vermek.

Cinsiyetçiliğe, militarizme, savaşa, sömürüye erkek egemenliğe, homofobiye, transfobiye, devlet şiddetine, tacize, tecavüze ve kadın cinayetlerine hep birlikte ‘hayır’ diyoruz.”

Ankara’daki eylem de halay ve sloganlar eşliğinde son buldu.