Ana SayfaGüncelFT yazarı: Türkler ve Kürtler güçlü bir birliktelik kurabilirlerdi, Erdoğan’ın yaklaşımının maliyeti yüksek

FT yazarı: Türkler ve Kürtler güçlü bir birliktelik kurabilirlerdi, Erdoğan’ın yaklaşımının maliyeti yüksek

HABER MERKEZİ – Afrin operasyonu sonrası Türkiye ve Kürtlerin ilişkisine dikkat çeken Financial Times yazarı David Gardner, Türkiye’nin operasyon yerine  “Kürtlerle yakınlaşma sürecini devam ettirmiş olsaydı” bölgede bugün muhtemelen daha güçlü bir konumda olabileceğini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dışarıya dönük bu askeri yaklaşımının “Türkiye’ye maliyetinin yüksek olduğunu” belirten Gardner, Türkiye’nin mevcut politikasının bölgede İran’ı güçlendirdiğini söyledi.

Financial Times (FT) gazetesinin Uluslararası İlişkiler Editörü David Gardner, Türkiye’nin “Zeytin Dalı” adı altında Afrin’e dönük operasyonu ile ilgili bir makale kaleme aldı.

Afrin operasyonu sonrası Türkiye ve Kürtlerin ilişkisine dikkat çeken Gardner, Türkiye’nin operasyon yerine  “Kürtlerle yakınlaşma sürecini devam ettirmiş olsaydı” bölgede bugün muhtemelen daha güçlü bir konumda olacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dışarıya dönük bu askeri yaklaşımının “Türkiye’ye maliyetinin yüksek olduğunu” belirten Gardner, “Türkiye’nin Kürtlerle savaşmak yerine, işbirliğine gitmesi gerektiğini” ve mevcut politikasının bölgede İran’ı güçlendirdiğini yazdı.

Gardner şunları belirtti:

“İran’ın desteklediği Esad rejimine bağlı güçler de Türkiye’nin Afrin’de YPG’ye yönelik harekatını kullanarak, Suriye’nin kuzeybatısında kaybettikleri toprakları geri almaya çalışıyor.

YPG’nin IŞİD’i Rakka’dan çıkarmasının ardından Fransız akademisyen Fabrice Balanche’nin dediği gibi, ‘İslam Devleti’nin (IŞİD) işgali altındaki yerlerin tekrar Bağdat ve Şam yönetiminin eline geçmesi, aynı zamanda İran’ın da buralara girdiği anlamına geliyor.

Türkiye, Kürtlerle yakınlaşma sürecini devam ettirseydi, muhtemelen çok daha güçlü bir durumda olurdu.”

Gardner yazısında PYD’nin eski Eşbaşkanı Salih Müslim’in kısa bir süre önce verdiği bir mülakatta, “Türkiye’nin Kürtlerle birlikte çalışmayı sürdürseydi, Ortadoğu’nun en güçlü ülkesi olacağı” yönündeki sözlerini anımsatarak şunları kaydetti:

“Türkiye, bu fikri yeniden hayata geçirmesi için çok mu geç kaldı? Muhtemelen.

Erdoğan’ın partisi, Türkiye’deki milliyetçiliğin kurtlarına kırmızı et atarken, bu fikir de giderek gerçek dışı bir hal alıyor.

Bununla birlikte, İslam ile demokrasiyi birleştirebilmesinden dolayı elde ettiği itibarla AKP’nin de bir dönem bu bölgenin dışında popüler bir markaya dönüşmesi gibi, Kürtler de kendilerini uluslararası hayal dünyasının bir parçası olarak buldu.

Başta kadınlar olmak üzere IŞİD’in ilerleyişini durduran savaşçılarının gösterdiği cesaret nedeniyle büyük övgü topladı. Türkler ve Kürtler birlikte güçlü bir birliktelik kurabilirlerdi.

Bunu hala yapabilirler. İran’ın Türkiye’nin pahasına yükselişe geçmesi de bunun gerekliliğini kanıtlıyor.”


Kaynak: BBC Türkçe

 




Önceki Haber
Kadının tarihi arşivleniyor
Sonraki Haber
Alejandro Jodorowsky’den yeni bir sinematik deneyim geliyor