Ana SayfaDünyaGazeteciler Tillerson’ın gidişini yorumladı: Türkiye konusunda ABD politikasında değişlik görülebilir

Gazeteciler Tillerson’ın gidişini yorumladı: Türkiye konusunda ABD politikasında değişlik görülebilir

HABER MERKEZİ – ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın görevden alınarak yerine CİA Direktörü Mike Pompeo’nun atanması yorumlayan ABD’de yaşayan gazeteci İlhan Tanır, “Türk ABD ilişkileri bir durgunluğa dönecek. Pentagon, Savunma Bakanlığı Suriye’deki politikaları yeniden yönetmeye dönebilir. Pentagonun Menbiç’ten çekilme fikri yoktu” dedi.  Gazeteci-yazar Mustafa Peköz ise değişikliği “Türkiye açısından sürpriz” olarak yorumladı.

Türkiye ile ABD arasında “çalışma grupları oluşturma” mutabakatı imzalayan ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ABD Başkanı Donald Trump tarafından görevinden alındı ve yerine CIA eski Direktörü Mike Pompeo atandı.

 

Yaşanan değişikliği ABD’de yaşayan gazeteci İlhan Tanır ve gazeteci-yazar Mustafa Peköz, Mezopotamya Ajansı’na yorumladı.

‘Pentogon Suriye’deki politikaları yeniden yönetmeye dönebilir’

Tanır, Tillerson’ın görevden alınmasının “Türkiye’ye bakan yönü itibariyle çok önemli” olduğunu söyleyen Tanır, Tillerson’ın Türkiye ziyareti ve  Türkiye ile ABD arasında “çalışma grupları oluşturma” mutabakatını hatırlattı ve şunları söyledi:

“Çavuşoğlu’na göre, Türkiye ve ABD Menbiç üzerine ve hatta bütün Kuzey Suriye üzerine anlaşmıştı. Ancak bunu Türkiye dile getirdiği için teyide muhtaçtı. Bu ABD’de teyit edilemedi. Dolasıyla eğer yapılabilseydi bugünkü günlük basın brifinginin en önemli konusu bu konu olacaktı. Ama şimdi bu toplantının bu koşullarda yapılmama ihtimali var.

Tillerson artık olmadığına göre, bu çalışma gruplarının en azından şimdilik çalışması duracak. Yeni gelen dışişleri bakanı gidişata bakacak. Bu çalışma gruplarının yeni gelen bakanın okey vermesi lazım. Türk ABD ilişkileri bir durgunluğa dönecek. Pentagon, Suriye’deki politikaları yeniden yönetmeye dönebilir. Pentagonun Menbiç’ten çekilme fikri yoktu.

Siyasal İslamcılığa daha sert bir tutumu olan bir isim Pompeo. 15 Temmuz’da Erdoğan’a attığı twit ile ‘totaliter İslamcı diktatör’ demesi çok önemlidir. CİA’yi direktörü olduktan sonra Ankara’ya gitti. Her şeye rağmen güvercin Tillerson gitti şahin Pompeo geldi.”

‘Türkiye konusunda ABD politikasında değişlik görülebilir’

Siyaset Bilimci Mustafa Peköz ise, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmelerde, Pompeo’nun “anti-İslamcı” yönüne dikkat çekerek, şunları söyledi:

“İran, radikal İslamcılar ve Türkiye konusunda ABD politikasında değişlik görmek mümkün olabilir. Pompeo, anti-fobi İslami aktörlerden birisidir. Daha önce yazdığı ‘terörün kaynağı İslamcıdır’ şeklindeki açıklamaları bunu kanıtlıyor. Pompeo, doğrudan İran’a askeri müdahale de bulunması gerektiğini söyleyen bir kişi.”

Değişiklik Ankara’da kaygılara neden oldu.

Henüz Tillerson’un görevden alınmasından önce gün içinde ABD ile devam eden Minbiç görüşmeleri hakkında bilgi vermiş ve “Son toplantıda tabii farklı olduğumuz şeyler olabilir ama bir anlayışa doğru gidiliyor” diyen Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Moskova’da bir üniversitede verdiği demeçte ise Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin kopma noktasında olduğunu söylemişti.




Önceki Haber
Erdoğan’dan Afrin açıklaması
Sonraki Haber
Suriyeli muhalif aktivist ve gazeteci kızının katiline ağırlaştırılmış müebbet hapis