Ana SayfaDünyaGündem Suriye’de ‘ateşkes’: BMGK’den ‘acil toplantı’ kararı

Gündem Suriye’de ‘ateşkes’: BMGK’den ‘acil toplantı’ kararı

HABER MERKEZİ – BM Güvenlik Konseyi, Suriye genelinde geçerli olmak üzere alınan ‘ateşkes’ kararının uygulanmaması üzerine yarın toplanacak.

Fransa ve Britanya, Suriye için alınan ‘ateşkes’ kararının uygulanmamasının ardından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni (BMGK) acilen toplantıya çağırdı.

Yarın düzenlenecek kapalı oturumda, Suriye’de varılan 30 günlük ‘insani ateşkes’ kararının görüşüleceği bildirildi.

Britanyalı diplomat Stephen Hickey, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Fransa ve Britanya’nın BMGK’nin 2401 sayılı kararının uygulanmasının “başarısız olduğunu” ve bu konuyu görüşmek için “acil toplantı” talebinde bulunduklarını duyurdu.

Ne olmuştu?

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), 24 Şubat’ta Suriye’de milyonlarca kişiye insani yardımların ulaştırılmasına ve hasta ya da yaralıların tahliye edilmesine olanak tanımak için 30 günlüğüne ‘ateşkes’ çağrısı içeren karar almıştı.

Konsey tarafından alından kararda, Suriye genelinde insani yardımların ‘güvenli, engelsiz ve sürdürülebilir’ bir şekilde ulaştırılabilmesi ve ‘durumu ağır hasta ve yaralıların’ tahliye edilebilmesi için tüm taraflardan ‘gecikmeden’ çatışmaları en az 30 gün durdurmaları talep edilmişti.

Ancak BM Güvenlik Konseyi’nin Suriye geneli ‘ateşkes’ kararına rağmen Türkiye’nin Afrin’e dönük operasyonu devam etmiş, Türkiye’den yapılan açıklamalarda Afrin’in ‘ateşkes’ kapsamında olmadığı savunulmuştu.

Öte yandan Suriye rejiminin, 400 bin kişinin yaşadığı Doğu Guta’ya yönelik saldırıları da ‘insani koridor’ açılma sözüne rağmen sürdürülmüştü.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
46. gün: Afrin’e operasyon sürüyor, çatışmalar devam ediyor
Sonraki Haber
Gerekçe sosyal medya paylaşımları: Ankara’da çok sayıda gözaltı